Cîţu, despre comasarea judeţelor susţinută de Emil Boc: „Mi se pare o idee interesantă”

Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat joi ce părere are despre faptul că primarul Clujului Emil Boc susţine ideea comasării judeţelor în regiuni pentru a facilita atragerea fondurilor europene că este o idee interesantă sprijinită şi de alţi edili sau preşedinţi de consilii judeţene din PNL. El a adăugat că nu a existat o discuţie despre acest subiect la nivelul coaliţiei.

„Sunt mai mulţi lideri, primari, preşedinţi de consilii judeţene în PNL care împărtăşesc această opinie. Încă nu am discutat-o la nivelul coaliţiei. O vom ridica, dacă trebuie. Din punctul meu de vedere mi se pare o idee interesantă”, a explicat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Executivului, transmite News.ro.

Edilul oraşului Cluj-Napoca Emil Boc a afirmat că rămâne un susţinător al regionalizării şi a adăugat că o comasare a judeţelor în regiuni ar facilitata atragerea de fonduri europene şi ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani.

„În 2011, ca premier am încercat comasarea judeţelor şi cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populaţie, cu excepţia Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Judeţele noastre nu se califică la dimensiunea definiţiei de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm judeţele. Atunci le-am comasat în 16 judeţe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna şi Mureş, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste judeţe să facă parte din alte zone şi să îşi piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluţie şi să rămână la aceste judeţe distincte şi să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR nu a fost de acord şi proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit. Rămân la convingerea că e mai uşor să comprimi judeţele prin lege, decât să modifici Constituţia cu două treimi şi cu greutăţile facerii. Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele”, a explicat Boc, la o dezbatere intitulată „Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) şi pragmatism (politic)”, din 27 mai.

1 COMENTARIU

  1. Comasarea regiunilor nu poate fi decit benefica ,la fel cum tot asa de benefica este si comasarea unor institutii statale ce fac acelasi lucru sau comasarea primariilor ce nu isi justifica existenta , localitatile fiind subpopulate ca si orisicare alta forma de comasare ce elimina pierderile la buget (adica pierderi din banii nostrii ) si care functioneza in virtutea inertiei – doar pentru ca acolo lucreaza niste prieteni de ai nostri .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here