Talibanii au anunţat graţiere pentru oficialii guvernamentali

Sursa: captură video

Talibanii au anunţat o graţiere generală pentru toţi oficialii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”, relatează BBC, preluat de News.ro.

„O amnistie generală a fost declarată pentru toţi… aşa că ar trebui să vă începeţi rutina cu toată încrederea”, se arată într-un comunicat al talibanilor citat de AFP.

Acest anunţ vine după mai multe zile în care cei care au lucrat pentru Guvern şi organizaţii sprijinite de Occident – precum translatori ai trupelor americane – s-au temut de repercusiuni.

Talibanii sunt recunoscuţi pentru modul brutal de a pedepsi şi au fost acuzaţi de comiterea de crime de război, învinuiri pe care le-au respins.

Militanţii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.

Misiunile diplomatice din Kabul s-au retras, evacuându-şi personalul, iar în capitala afgană au rămas, în prezent, doar ambasadele Rusiei, Chinei şi Pakistanului.

Tragedia Afganistanului – editorial The New York Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here