Cîţu prezintă documentul în care Teodorovici vorbea, în 2019, despre riscul majorării pensiilor cu 40%

sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat, marţi, la Iaşi, un document discutat într-o şedinţă de Guvern din toamna anului 2019, în care ministrul Finanţelor de la momentul respectiv Eugen Teodorovici prezenta riscurile majorării pensiilor cu 40 la sută. Teodorovici a cerut ”să se evite angajarea de cheltuieli suplimentare”, dar şi ”reanalizarea calendarului” de implementare a Legii pensiilor, transmite News.ro.

Potrivit lui Cîţu, Guvernul PSD recunoaştea că nu putea creşte pensiile decât în mod eşalonat.

”Am cu mine documentul pe care l-au aprobat în Guvern anul trecut, o notă de informare, prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat. Se propunea în Guvern o reeşalonare a pensiilor, pentru că nu îşi permiteau să facă o creştere cu 40 la sută”, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Cîţu a precizat că şocul unei majorări cu 40 la sută ar fi fost foarte mare şi greu de administrat.

”Vă spun că discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană au fost dure de fiecare dată. Nimeni nu înţelege cum poţi să-ţi arunci ţara şi finanţele în aer într-o situaţie limită. Când am venit anul trecut la guvernare erau facturi neplătite de trei sau patru ani de zile. Erau trei miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplătite. Erau patru miliarde de lei la PNDL, era un miliard de lei la Start Up Nation. Toate acele facturi le-am plătit noi. Şi-au dat seama că nu au bani, pentru că aveau acele facturi neplătite şi au venit cu această notă de informare în Guvern. Prezint astăzi acest document. Este momentul ca românii să ştie că socialiştii i-au minţit şi niciodată nu au avut de gând să crească pensiile cu suma pe care o spuneau”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Potrivit documentului, reprezentanţii FMI, ai agenţiilor de rating, dar şi cei ai Comisiei europene şi-au manifestat ”îngrijorarea cu privire la capacitatea autorităţilor de a asigura respectarea ţintei de deficit”.

De asemenea, se discuta despre depăşirea acestei ţinte de deficit în 2020 şi 2021. 

Eugen Teodorovici a cerut Guvernului PSD ”să se evite angajarea de cheltuieli suplimentare” dar şi ”reanalizarea calendarului” de implementare a Legii pensiilor.

”Vă adresăm rugămintea de a dispune demersurile necesare,astfel încât prin orice iniţiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent şi al anilor următori, precum şi identificarea de economii de cheltuieli bugetare care să nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel încât să se realizeze încadrarea în ţintele de deficit aprobate/asumate. Totodată, vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 – 2023”, se arată în nota de informare semnată de Eugen Teodorovici.

1 COMENTARIU

  1. Cind ministrul muncii care a propus aberatiile astea, de majorare cu 40% a pensiilor, era una pe care un tampit ca vadim tudor o daduse afara din prm, va dati seama cita responsabilitate avea hahalera asta fata de viitorul acestei natiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here