CNA a decis joi să nu sancționeze deloc TVR pentru scandalosul program de Revelion cu Vacanța Mare. Majoritatea CNA nu a fost de acord nici măcar cu o somație publică. Radu Herjeu, trimis de PSD în CNA, a susținut că „nu putem sancționă un om care face mișto de vaccin sau face mișto de cei care poartă măști”.

Cristina Pocora, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a afirmat joi că „nu toate lucrurile au fost aşa cum trebuie” în emisiunea de Revelion a Televiziunii publice şi a susţinut că trebuie dat „un semnal” pentru o atenţie mai mare în această perioadă cu unele subiecte, „pentru că s-ar putea să facem mai mult rău, decât bucurie, divertisment”, notează Agerpres.

Cred că sunt în marea majoritate cu colegii din Consiliu de acord că nu toate lucrurile au fost aşa cum trebuie în acel Revelion. Sigur, fiecare cu argumentele sau cu perspectiva lui. Pentru că nu au fost cum trebuie şi pentru că sunt lucruri care nu ar trebui să fie mai ales în această perioadă şi mai ales la Televiziunea publică. Şi mă refer la toată această atitudine de blamare a celor care respectă condiţiile de protecţie împotriva virusului COVID. Pentru că au fost luaţi în băşcălie, pentru că toată această formă de umor, satiră, cumva ne-a făcut să ne simţim că suntem ‘cam fraieri sau boi’ că respectăm regulile şi că am putea la fel de bine să nu le respectăm. Pentru că în unele momente a fost limbajul despre care am discutat. (…) Eu cred că trebuie să dăm un semnal. (…) Cred că semnalul că lucrurile nu au fost cum trebuie trebuie dat. Că ar trebui să fim mai atenţi în această perioadă cu unele subiecte, pentru că s-ar putea să facem mai mult rău, decât bucurie, divertisment„, a spus Pocora.

Cristina Pocora a propus sancţionarea Televiziunii publice cu o somaţie publică din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale în emisiunea de Revelion, după ce marţi o propunere de amendare cu 10.000 de lei a Dorinei Rusu nu a întrunit votul majorităţii.

Propunerea vizând încălcarea articolului 3, alineatele 1 şi 2 din Legea Audiovizualului şi a articolului 32, alineatul 1 din Codul audiovizual nu a întrunit majoritatea membrilor Consiliului, după ce membrii CNA au rediscutat joi prestaţia TVR în emisiunea de Revelion.

Pentru propunere au votat, ca şi marţi, Dorina Rusu, Cristina Pocora, Oana Dincă şi Orsolya Borsos, împotrivă fiind ceilalţi membri ai CNA.

Radu Herjeu, membru CNA, a accentuat că în legislaţia audiovizuală nu există un articol pentru a sancţiona „calitatea produsului media” din noaptea de Anul Nou de la TVR.

Din punctul meu de vedere, calitativ sau, dacă vreţi, raportat la rolul pe care eu consider că un post public ar putea să-l aibă, ceea ce s-a întâmplat în noaptea de Anul Nou la TVR n-a fost ok. (…) Eu aş fi vrut de foarte multe ori să dăm un semnal, dar am realizat că acel semnal nu poate fi dat, pentru că legea nu ne permite să-l dăm. În acest caz, da, sigur că am putea da un semnal despre calitatea produsului media din noaptea de Revelion. Din punctul meu de vedere şi din ce am înţeles şi de la Juridic, nu există un articol pentru aşa ceva. (…) Atâta timp cât în legislaţia audiovizuală nu există o astfel de prevedere, nu putem sancţiona un om care face mişto de vaccin sau face mişto de cei care poartă măşti. Nu există o astfel de prevedere. Eu nu am găsit-o”, a precizat Herjeu.

Deputatul Iulian Bulai a afirmat pe 2 ianuarie că TVR1 a avut, de Revelion, „un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanţare socială”, el adăugând că va chema în curând la Parlament reprezentanţii CNA pentru a oferi un punct de vedere asupra acestei situaţii.

În aceeaşi zi, o reacţie faţă de programul de la TVR 1 din noaptea de Revelion a avut şi Dorina Rusu, membru al CNA, care a informat că s-a autosesizat şi că emisiunea de la televiziunea publică din noaptea dintre ani va fi analizată într-o şedinţă a CNA.

Pe 5 ianuarie, după întâlnirea cu preşedintele CNA, Monica Gubernat, Iulian Bulai a declarat că raportul privind programul de Revelion de la TVR este în lucru, iar CNA îl va lua în discuţie cu maximă rapiditate.

Şi Ministerul Sănătăţii a „dezaprobat” producţia care a fost promovată de Societatea Română de Televiziune în noaptea de Revelion, deoarece prin „discurs, mimică, mesajul transmis” ar instiga la nesupunere faţă de măsurile de protecţie luate de autorităţi.

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a spus că programul de Revelion din acest an al Televiziunii Publice „nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcţionează, şi nici legislaţia audiovizuală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here