O sticlă din plastic în care se aflau peste 50 de bijuterii din aur a fost găsită de un bărbat din Aiud, la o rampă de deșeuri, unde căuta fier vechi. Povestea nu ar fi devenit publică dacă bărbatul nu ar fi fost victima unei infracțiuni, scrie ziare.com.

Vestea găsirii aurului s-a răspândit repede în comunitate, astfel încât o cunoștință a acestuia a decis să îl jefuiască. Totul s-a încheiat cu o infracțiune de tălhărie și cu agresorul (Balog Romeo) condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

Procurorii au stabilit că în decembrie 2016, o familie a cumpărat o locuință situată în municipiul Aiud. Începând cu luna februarie 2017, cumpărătorii au efectuat la imobil lucrări de demolare și reparații, molozul rezultat fiind transportat pe drumul de acces către stația de sortare a deșeurilor menajere și depozitat pe un teren viran unde se afla o clădire dezafectată. În zona respectivă și alte persoane au depozitat astfel de deșeuri.

În jurul datei de 20 martie 2017, un bărbat a mers să caute fier vechi ocazie cu care, săpând printre bucățile provenite din demolarea de clădiri, a găsit o sticlă din plastic de 0,5 litri plină cu bijuterii din material galben, care s-a dovedit a fi aur. În sticlă erau, potrivit unor estimări ulterioare, peste 50 de bijuterii, inele, ghiuluri, lănțișoare și pandantive.

A doua zi și în zilele următoare, bărbatul norocos a dat o parte din obiecte drept cadou mai multor persoane, rude cu el dar și cu viitorul sau agresor. Astfel, o femeie a primit un inel și o verighetă, o alta – o verighetă, iar o a treia persoană s-a ales cu o verigheta și un pandantiv. Concubina bărbatului care a găsit sticla cu aur a reținut și purtat două inele. În 24 martie 2017, femeia a predat la un centru de amanet două lanțuri din aur pentru care a primit suma de 783 lei.

Devenind cunoscut faptul că bărbatul a găsit mai multe bijuterii, inculpatul a aflat de acest aspect, luând hotărârea să și le însușească mizând pe faptul că persoana vătămată are o constituție mică și firavă, e o fire fricoasa și ușor de intimidat și consumă frecvent băuturi alcoolice. Astfel, în luna martie 2017, în jurul datei de 25.03.2017, inculpatul a plecat cu autoturismul în căutarea persoanei care a găsit aurul”, se afirma în rechizitoriul procurorilor.

Pentru a descoperi locul unde se află, Balog Romeo a folosit pretextul nereal că îl caută pe aceasta pentru a merge să-l ajute la lucru, deși niciodată nu s-au purtat astfel de discuții și, cu atât mai mult, persoana vătămată nu a prestat nici un fel de activități pentru inculpat.

S-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate, unde concubina acesteia i-a spus că este la magazinul situat la aproximativ 250 metri de locuință. Romeo a întors autoturismul și s-a deplasat la magazinul respectiv unde a purtat discuții în contradictoriu cu cel care a găsit bijuteriile, pentru a-i da lui aurul găsit. L-a amenințat-o cu moartea și acte de violență și l-a urcat forțat în autoturismul cu care a venit.

Pe drumul spre domiciliu, Balog Romeo i-a adresat din nou persoanei vătămate amenințări cu acte de violență și cu moartea spunandu-i „că-l taie felii și bucățele”, astfel încât acesta a fost convins să îi dea tot aurul găsit pe care-l avea la domiciliu, aproximativ 46-47 bucăți inele, ce fuseseră înșirate anterior pe o ață de concubina sa.

Bărbatul a mers ulterior la politie și a depus plângere. Cu ocazia percheziției efectuate la imobilele agresorului, nu au fost identificate bunurile sustrase de acesta de la persoana vătămată, fiind predate doar cinci inele bărbătești tip ghiul. În instanță, bărbatul a spus că a primit doar un număr de cinci inele, dar probele administrate au arătat că numărul acestora era mult mai mare.

„Instanța reține că, într-adevăr, cantitatea de aur găsită de persoana vătămată, respectiv cantitatea care a ajuns în posesia inculpatului nu a fost determinată în mod cert. Cu toate acestea, pentru reținerea comiterii unui furt, respectiv a unei tâlhării, cum este cazul de față, nu este necesară stabilirea în detaliu și în afara oricărui dubiu a bunurilor sustrase.

(…) Având în vedere rezultatul percheziției domiciliare și declarațiile concordante date de persoana vătămată în cursul urmăririi penale, coroborate cu declarațiile martorilor, rezultă dincolo de orice îndoială că intre persoana vătămată și inculpat a avut loc o predare a unor bijuterii, dintre cele găsite de aceasta din urma”, se susține în hotărârea Judecătoriei Aiud pr care Blog Romeo a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani.

De asemenea, condamnatului i s-a interzis dreptul de a comunica cu victima, respectiv de a se apropia de aceasta la o distanță mai mică de 200 de metri de aceasta pe o perioadă de 4 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here