Co-fondatoarea ONG-ului rus Memorial: Nu există o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina

Sursa: Twitter

În prezent „nu există o soluţie diplomatică” a Războiului rus din Ucraina, estimează o cofondatoare, Irina Şerbakova, a ONG-ului rus de apărarea drepturilor omului Memoria – dizolvat de către autorităţile ruse şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, relatează AFP, citată de News.ro.

”Sunt absolut convinsă că nu există o soluţie diplomatică cu regimul lui Putin, atât timp cât el este în continuare acolo”, a declarat duminică, la Hamburg, Şerbakova, care a fugit din Rusia după ce armata rusă a invadat Ucraina şi care se află în prezent în exil în Germania.

”Soluţia care se prezintă acum este o soluţie militară”, chiar dacă, ulterior, diplomaţia poate juca un rol în soluţionarea conflictului, consideră ea.

Irina Şerbakova a fost recompensată duminică, la Hamburg, cu Premiul Marion Doenhoff, pentru anii de activism în Rusia în serviciul cauzei drepturilor omului, şi a făcut aceste declaraţii.

”Însă aceste decizii, această diplomaţie vor putea interveni doar atunci când Ucraina va considera că va fi câştigat războiul şi va putea să-i pună capăt”, a declarat ea.

Ea consideră că îndemnurile la pace sunt ”puerile”.

”Nimic nu va mai fi niciodată ca înainte”, a subliniat ea.

Premiul Marion Doenhoff i-a fost înmânat Irinei Şerbakova de către cancelarul german Olaf Scholz.

Memorial – o organizaţie înfiinţată în 1989, a acţionat timp de zeci de ani pentru a face lumină asupra crimelor comise de către regimul totalitar al lui Iosif Stalin şi pentru a apăra memoria victimelor prin colectarea de informaţii despre încălcarea libertăţilor şi drepturilor în Rusia.

Organizaţia a fost dizolvată de către justiţia rusă la sfârşitul lui 2021.

Memorial, laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022, urmează să primească această distincţie sâmbătă, la Oslo.

 

Kremlinul: Plafonarea preţului la petrolul rusesc nu va avea impact asupra ofensivei ruse în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here