Cum se descurcă ucrainenii în beznă și frig

Sursa: Twitter

Vladimir Putin speră să-i congeleze pe civil prin bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie The Economist

<< Când tancurile rusești se apropiau de Kiev, în februarie, personalul unui azil pentru bătrâni din Fastiv, un sat din apropiere, a fost atât de speriat încât unii au încercat să arunce în aer un pod din apropiere. Norocul și vitejia armatei ucrainene au făcut ca Fastiv să nu se confrunte niciodată cu încercarea armatei ruse de a-l ocupa, așa cum au pățit unele sate din apropiere. Dar după nouă luni, războiul lui Vladimir Putin a abătut o nouă groază în acest azil. Putin a decis că, dacă nu poate învinge armata ucraineană, poate cel puțin să-i congeleze pe civilii ucraineni.

Timp de câteva zile, în noiembrie, casa din Fastiv a stat fără curent, apă sau încălzire. Personalul epuizat se află la capătul puterilor, incapabil să-i schimbe sau să-i spele pe pacienți după cum cer protocoalele. Pacienții centrului lipsit de căldură, majoritatea imobilizați la pat, se tem. „Îngheț”, murmură unii dintre ei, în timp ce bâjbâie drumul pe coridoarele întunecate, ajutați de îngrijitori cu lanterne de cap.

„Eu le spun mineri”, chicotește Maria Derejeneț, unul dintre pacienții mai plini de viață. „Și le spun că ar trebui să primească o pensie de mineri pentru munca pe care o fac”. Fostă economistă și avocată, Derejeneț, în vârstă de 83 de ani, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în locuri de muncă importante, în Moscova natală sau în Kazahstan. Îmbrățișând un cardigan din piele de oaie, ea spune că urăște ceea ce țara natală îi face patriei adoptive. Dar ea insistă că se aștepta de ani buni la un război total. „Viața are optimiști și pesimiști. Mereu am fost o realistă. Putin nu își va retrage trupele sau nu-și va opri voluntar rachetele, iar situația pur și simplu se va înrăutăți”.

Șapte valuri de rachete rusești vizează infrastructura critică de energie pentru civili. Primele atacuri, declanșate pe 10 octombrie, au venit în mare parte de la drone ieftine, produse de Iran. Au copleșit sistemele de apărare aeriană, permițând rachetelor mai puternice să treacă. Până acum, Ucraina a reușit să doboare aproape toate dronele înainte ca acestea să-și atingă țintele. Dar Rusia a învățat și cum să manevreze și să țintească mai bine cu rachetele de croazieră. În cel mai recent atac, pe 23 noiembrie, doar 19 dintre cele 70 de rachete au izbutit. Totuși, acest lucru a fost suficient pentru a paraliza toate părțile, cu excepția celor mai bine protejate, ale rețelei energetice a Ucrainei – exact când țara se pregătea pentru înghețurile profunde din iarnă.

Campania rusă de bombardamente a lovit toate centralele termice și hidroelectrice ale Ucrainei, cu unele avariate mai grav decât altele. Maria Țaturian, purtătorul de cuvânt al Ukrenergo, firma de stat responsabilă cu gestionarea principalelor elemente ale rețelei naționale, spune că ultimele lovituri au făcut ca jumătate din sistemul electric să fie inoperabil. Acțiunile rapide ale inginerilor au însemnat restabilirea pentru întreprinderile critice în 14 ore. Dar cu fiecare lovitură, sistemul se degradează și munca de redirecționare a rețelelor devine mai dificilă. În unele cazuri, lucrările de reparație vor dura o săptămână sau două. În altele, infrastructura trebuie reconstruită de la zero.

O mare parte din atacul rusesc vizează aproximativ 100 de substații care transformă electricitatea de înaltă tensiune a rețelei în tensiune mai mică, pentru a fi distribuită către districte și case. Rețeaua Ucrainei funcționează la o tensiune mai mare decât majoritatea celor din Europa, ceea ce înseamnă că distrugerea transformatoarelor de cea mai înaltă tensiune este o mare problemă: piesele sunt scumpe, sunt insuficiente și durează câteva luni pentru a fi fabricate. Țaturian spune că este sigură că inginerii ruși din domeniul energiei civile lucrează în comun cu armata pentru a provoca o suferință maximă. „Trebuie să fii un expert în energie pentru a coordona rachetele rusești exact către echipamentele care vor cauza daune grave”.

Planează și perspectiva unei pene de curent mai serioase, în care ucrainenii obișnuiți să fie nevoiți să trăiască fără electricitate timp de o săptămână. Rusia s-ar lupta să elimine în întregime rețeaua descentralizată a Ucrainei, mai ales având în vedere scăderea stocului sale de rachete. Dar chiar și câteva zile de întrerupere, pe timp de iarnă, ar putea însemna o catastrofă socială. La 1 decembrie, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că, dacă centralele de termoficare vor rămâne fără curent electric timp de 24 de ore, autoritățile ar trebui să golească toată apa din sisteme pentru a evita înghețarea acesteia. Într-un asemenea caz le-ar fi greu să restabilească încălzirea înainte de primăvară. Guvernul central coordonează un răspuns pentru scenariile cele mai defavorabile, inclusiv construirea unei rețele naționale de așa-numite „centre de invincibilitate” care oferă încălzire, energie electrică, prim ajutor și conexiuni mobile. Până acum, au fost deschise peste 7.300, dar nu sunt suficiente pentru toată lumea. De asemenea, au fost întocmite protocoale de evacuare.

Liudmila Vorovska, directoarea azilului Fastiv, face tot posibilul pentru a avea energie de rezervă în cazul unei întreruperi prelungite. În ziua vizitei The Economist, o organizație de caritate, numită Să ajutăm, a livrat un generator ce îi va permite lui Vorovska să pompeze apă la un cazan care poate funcționa pe lemne. O ceremonie improvizată, de dezvelire a acestui „colac de salvare” a avut loc în magazia din spate a azilului. Dar Vorovska spune că încă nu a stabilit cum să plătească pentru benzină. Subvenția guvernamentală abia îi permite să acopere salariul minim pentru angajații ei, aproximativ 150 de dolari pe lună. Poate că va cere ajutor bisericii locale, se gândește ea.

Abordarea lui Vorovska, de a face față situațiilor de urgență numai atunci când acestea apar, este povestea țării sale în general. Până când Ucraina își va putea închide spațiul aerian, vor putea fi luate doar măsuri precum acestea. Ar avea nevoie de sute de sisteme terestre scumpe pentru a-și proteja pe deplin toate instalațiile critice, iar acest lucru este nerealist. Ucraina și-ar dori foarte mult ca avioanele de luptă cu aripi fixe să o apere, dar guvernele occidentale au fost reticente în a le furniza. Timpul se scurge. „Știm cu toții că acum depindem de Occident pentru supraviețuire”, spune Derejeneț. „Dar pune-mă pe mine pe o rachetă, trimite-mă în Rusia și mă voi ocupa chiar eu de Putin”. >>

Ucraina | Zelenski încurajează populaţia în faţa frigului iernii şi a greutăţilor

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here