Colonia culturală chineză de lângă România. Proteste ale studenților, cu mesajul: „TRĂDARE”

Tentaculele Chinei se întind de la Budapesta la Universitatea Cambridge, scrie analistul Edward Lucas într-un articol CEPA.

🔹 În octombrie 1956, studenții au mărșăluit pe străzile din Budapesta scandând „Asta jurăm, asta jurăm – că nu vom mai fi sclavi”. Acest lucru a declanșat revolta maghiară împotriva ocupației sovietice, zdrobită apoi de tancuri și trădată de Occident.

Șaizeci și cinci de ani mai târziu, studenții mărșăluiesc din nou. De această dată, protestează împotriva unui alt tip de ocupație: hegemonia culturală chineză. Autoritățile maghiare, care au expulzat Universitatea Central-Europeană invocând un pretext birocratic, au invitat Universitatea Fudan din China să-și deschidă primul campus european în capitala Ungariei. Un cartier al orașului care fusese alocat pentru locuințe studențești va găzdui acum oaspeții chinezi. Colosul chinez extrem de bine finanțat va concura cu universitățile locale prost finanțate. Purtând bannere cu mesajul „Trădare”, ungurii au manifestat împotriva acestui proiect weekend-ul trecut. „Nu sunt de acord cu consolidarea relației feudale a țării noastre cu China”, a declarat pentru Reuters un participant.

Poate fi o exagerare. Sigur, guvernul lui Viktor Orban cochetează cu China. A blocat de mai multe ori protestele și declarațiile Uniunii Europene referitoare la represiunea din Hong Kong și la alte probleme controversate (deoarece astfel de gesturi nu schimbă nimic, spun oficialii maghiari). Dar nu comuniștii chinezi sau cleptocrații de la Kremlin sunt cei care conduc Ungaria. Domnul Orban și partidul său Fidesz sunt cei răspunzători, cel puțin la nivel național (opoziția conduce unele orașe importante, inclusiv Budapesta).

Acest lucru a creat deja unele obstacole în calea proiectului Fudan. Municipalitatea din Budapesta a redenumit străzile din jurul campusului cu adăugiri precum „Drumul Mucenicilor Uiguri”. Alte străzi vor onora militanții pro-democrație din Hong Kong, pe Dalai Lama și alte subiecte tabu.

Autoritățile din orașul universitar britanic Cambridge ar trebui să-și scoată și ele cutiile de vopsea și pensulele. Îngrijorările cu privire la influența chineză există de ani buni. Dar în acest weekend au apărut știri despre modul în care Peter Nolan, un promotor de frunte al Chinei, a încercat în noiembrie să blocheze discuțiile publice legate de anumite probleme care ar supăra autoritățile de la Beijing. El le-a spus colegilor de la Jesus College că organizarea de evenimente publice pe teme precum Hong Kong și tratamentul aplicat uigurilor ar dăuna imaginii colegiului și, prin urmare, ar fi „inutilă”.

Acestea pot părea niște probleme minore. Dar ele sunt ingredientele unei mari victorii pentru partidul-stat chinez. Scopul său este simplu: toate discuțiile despre China, oriunde în lume, ar trebui să fie supuse controlului de la Beijing. Acest lucru se aplică mass-media, divertismentului, publicațiilor, activității academice și politicii. Faptul că libertatea în aceste domenii este o parte esențială a sistemelor politice din țările democratice este irelevantă. O notă de paisprezece puncte prezentată Australiei în noiembrie a instruit țara respectivă nu doar să nu mai critice China, ci să se asigure că aceste critici au încetat. O mare diferență.

Pârghia este mărimea Chinei: ca piață, furnizor și donator. Se așteaptă ca universitățile din majoritatea țărilor occidentale să fie antreprenoriale. Cu cât aceste intrări sunt mai mari, cu atât sunt mai mari șansele ca presiunea chineză să limiteze libertatea academică. Deocamdată, ne putem plânge de acest lucru, în engleză, maghiară sau în orice altă limbă. Bucură-te de asta cât mai poți.🟦

2 COMENTARII

  1. Urgent scoaterea în afara legii a limbii chineze… să se ducă dracului in China lor comunistă… toți buticarii chinezi să plătească impozit dublu statului român…reducerea numărului personalului ambasadei Chinei la București…din surse ar fi cam peste 800 de membrii..!!!..,ce morții mă-sii fac acești spioni in țară…numărul chinezilor in Romania in jur de câteva sute de mii..!!.. majoritatea spioni…Helvig ce face..?? ..ce caută magazinele chinezești in Deveselu ??…că să nu zic în Constanța..consulatul chinezesc e pe faleză..iar în Mangalia un magazin imens in zona portului ..
    Nu există oraș să nu fie magazine chinezești ,adică spioni…

  2. Urgent scoaterea din UE a Ungariei,sa se alature prostilor de britanici care accepta asa ceva si Australiei!China nu are ce cauta in UE, vor sugrumarea treptata a libertatii de exprimare,tacerea totala fata de abuzurile comunistilor,in schimbul afacerilor banoase!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here