Comandantul Forţelor Terestre ucrainene a venit pe frontul de la Bahmut; trupele ucrainene sunt suplimentate cu noi efective

Comandantul Forţelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a vizitat vineri trupele ce apără oraşul Bahmut aflat sub asediul trupelor ruse, care au desfăşurat acolo cele mai experimentate unităţi şi se dau lupte intense în oraş şi în jurul acestuia, în timp ce ultimele rute de acces pe care trupele ucrainene le mai controlează spre acest oraş sunt bombardate intens de artileria rusă, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

Inamicul nu a abandonat speranţele de a captura Bahmutul şi continuă să acumuleze forţe pentru a ocupa oraşul„, afirmă Forţele Terestre ucrainene într-un comunicat în care menţionează vizita generalului Sirski la „unităţile care conduc apărarea” localităţii, potrivit Agerpres.

Potrivit comandamentului ucrainean, „ocupanţii ruşi au lansat unităţile cele mai pregătite ale grupării Wagner şi alte unităţi ale armatei ruse pentru capturarea localităţii” şi „se dau lupte intense în interiorul localităţii şi în împrejurimile ei”.

În timp ce inspecta trupele, generalul Sirski a discutat cu militarii săi despre recenta creştere a efectivelor armatei ucrainene la Bahmut şi a lăudat trupele pentru „exemplul de rezistenţă, profesionalism şi eroism”.

Mai devreme, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, aflată în prima linie a ofensivei asupra Bahmutului, Evgheni Prigojin, a declarat că oraşul este „practic încercuit” de trupele ruse şi i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor sale. Kievul a catalogat declaraţia lui Prigojin drept „campanie de dezinformare”.

În acest timp, armata ucraineană a detonat un pod feroviar în oraşul asediat, iar trupele ruse au avariat la rândul lor un pod vital folosit pentru aprovizionarea armatei ucrainene la Bahmut şi care în plus ar putea îngreuna retragerea acesteia din oraş pe singura direcţie de acces rămasă sub controlul trupelor ucrainene, cea către vest, forţându-le în cazul unei retrageri să folosească drumuri prin câmp.

Potrivit Reuters, comandantul unei unităţi de drone ucrainene care acţionează la Bahmut a anunţat într-un mesaj video că această unitate a primit din partea superiorilor ordin să se retragă imediat din oraş, după ce a participat acolo timp de 110 zile la operaţiunile armatei ucrainene. De asemenea, ultimele rute pe care armata ucraineană le controlează spre Bahmut sunt bombardate intens de artileria rusă.

Soldaţii ucraineni lucrează la repararea şoselelor avariate şi noi efective se îndreaptă spre linia frontului, un semn că Ucraina încă nu este dispusă să renunţe la Bahmut, iar la vest de acest oraş se sapă noi tranşee pentru ridicarea unor poziţii defensive.

Un comandantul al Gărzii Naţionale ucrainene, Volodimir Nazarenko, a declarat la postul ucrainean de radio NV că situaţia la Bahmut este „critică”, iar ruşii atacă neîncetat „fără să le pese de pierderile lor”. „Misiunea forţelor noastre la Bahmut este să provoace inamicului cât mai multe pierderi posibil. Fiecare metru de pământ ucrainean costă inamicul sute de vieţi”, a mai spus militarul ucrainean.

Oraşul Bahmut în sine are o valoare strategică limitată, în opinia Kievului, însă imensele pierderi umane şi în echipamente în bătălia de acolo ar putea determina cursul războiului şi le-ar deschide trupelor ruse calea către oraşe mai mari din estul Ucrainei, precum Kramatorsk şi Sloviansk.

Trupele ucrainene au recuperat în a doua jumătate a anului trecut porţiuni din teritoriul ocupat de Rusia la începutul invaziei, dar de trei luni se află din nou în defensivă în urma acţiunilor ofensive relansate de trupele ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here