Comisarul lui Macron vrea o industrie europeană de apărare, coordonată parțial de CE

sursa: Eurocorps / Facebook

Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Unică, a pledat pentru crearea unei industrii unite europene de apărare, chiar în primele ore de la preluarea noului loc de muncă. Astfel el a confirmat speculațiile din presă potrivit cărora Emmanuel Macron a insistat ca Franța să obțină portofoliul Piață Unică despre aici cade și industria de apărare.

„Apărarea va fi provocarea absolut esenţială pentru următorii cinci ani a acestei Comisii şi va fi în responsabilitatea mea, cu crearea – pentru prima oară – a unei industrii europene de apărare, coordonată parţial de Comisia Europeană”, a afirmat Breton la posturile de televiziune BFMTV şi de radio RMC, citat de Agerpres.

Therry Breton este în special responsabil de piaţa internă, digitală, a serviciilor, industrie, apărare şi spaţiu. El a amintit și că recent a fost creat și un Fond european de apărare pentru dezvoltarea proiectelor comune.

„Ceea ce este important este că avem tehnologii de apărare proprii şi suverane. Sunt 13 miliarde de euro care vor fi investiţi pentru a începe edificarea unei industrii de apărare europene coordonată pe întreg teritoriul european fără a lăsa niciun membru deoparte. Fiecare trebuie la nivelul său să-şi asume o parte din apărarea sa’, a afirmat Breton, unul dintre aliații lui Emmanuel Macron.

Afirmațiile lui Thierry Breton vin după ce președintele francez de declarat că NATO, garantul păcii și securității europene, este în moarte cerebrală. Macron a folosit această sintagmă într-un interviu pentru The Economist iar apoi a reconfirmat-o „live” în timpul unei întâlniri la Paris cu Jens Stoltenberg, secretarul-general NATO. Nu doar că nu a avut nicio remușcare pentru că și-a pus alianța în cap, Macron s-a felicitat pentru că, a spus el, cuvintele au trezit NATO.

Pe lângă Thierry Breton, la Comisie, Macron mai are un om într-o poziție-cheie. Nathalie Loiseau, deschizătorul listei partidului En Marche la alegerile europarlamentare din mai, este șefa comisie de apărare a Parlamentului Europeană (SEDE). Ea a vorbit, într-un interviu din octombrie pentru Euractiv despre aceleași lucruri menționate acum de Thierry Breton: suveranitate din punct de vedere al apărării și Fondul European de Apărare.

La 11 decembrie 2017, Consiliul a adoptat o decizie de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO). PESCO le permite statelor membre ale UE să coopereze mai strâns în domeniul securității și al apărării. Acest cadru permanent de cooperare în domeniul apărării le permite acelor state membre care doresc și sunt capabile să facă acest lucru să dezvolte în comun capabilități de apărare, să investească în proiecte comune și să îmbunătățească contribuția și disponibilitatea operațională a forțelor lor armate.

Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here