Ascensiunea regilor virtuali transformă lumea influencer-ilor: au sute de mii de urmăritori, o viață de vis și sunt generați de calculator

Liam Nikuro a postat, în luna mai, o imagine cu mesajul „Nu pot să respir”, pe contul său de Instagram, mobilizându-i pe cei care-l urmăresc în sprijinul mișcării Black Lives Matter din Statele Unite. „Trebuie să fim împreună și să acționăm în orice fel putem”, a scris el în postare.

Unul dintre colegii săi, Imma Gram, a postat o listă de americani negri uciși de mâna autorităților și a cerut schimbare, în timp ce fratele ei, plusticboy, și-a încurajat adepții să afle mai multe despre nedreptățile istorice cu care se confruntă afro-americanii.

Conștienți social și angajați public, acești influenceri de internet arată și sună foarte real – dar sunt generați integral pe computer.

Social media este plină de indivizi atrăgători, care se bazează editare masivă, promovând produse fotografiate estetic. Ei au transformat tărâmul online într-o lume fantezistă curată, una în care este greu să se mai discearnă între ceea ce este real și ceea ce e artificial.

Acum, o nouă specie de influenceri de social media generată de computer duce această aventură la un alt nivel.

Personajele sunt în întregime fictive, dar au personalități, hobby-uri și interese distinccte. Acestea postează OOTD-uri (fotografii „outfit of the day”), selfie-uri de grup și, ocazional, fotografii nostalgice.

Personajele generate de computer sunt din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor de internet. Conform unui raport din 2019 al HypeAuditor, influencerii virtuali au de trei ori rata de implicare a influențelor din carne și sânge (engagement rate). Raportul platformei care furnizează analize Instagram a constatat că 32,1% din publicul influencer-ilor virtuali este de sex feminin și cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Liam Nikuro, primul influencer virtual masculin din Japonia, a urcat pe scenă în aprilie 2019. Cu profil de cântăreț și producător, a avut un succes important în mediul online, din perspectiva urmăritorilor atrași. Are 14.400 de fani pe Instagram, iar asta se datorează stilului de cartier adoptat și postărilor sale angajate social

Creatorul lui, Hirokuni Genie Miyaji, spune că Liam este jumătate japonez și jumătate american. „Am analizat aproximativ 100 de persoane din perspectiva celebrităților și modelelor lor preferate, și, pe baza rezultatelor, am decis să-l folosim ca bază pe Justin Bieber și să-i adăugăm caracteristici asiatice de la BTS (trupă de K-POP – n.r.)”, spune Miyaji, care este fondatorul companiei 1sec, din Tokio.

Liam postează fotografii cu el însuși, la fel cum face orice alt influencer. Există fotografii cu el trăgând de fiare la sală, dând pe gât un bol cu ​​ramen și jucând baschet.

Trăiește viața unei celebrități în Los Angeles, petrecându-și timpul cu vedete precum cântărețul american Post Malone sau DJ-ul olandez, San Holo, pe care-l însoțea în turnee. De asemenea, el intenționează să lanseze câteva piese muzicale pe care le-a produs, dar alte detalii nu au fost încă date publicității.

Miyaji spune că Liam nu este menit să fie un influencer tipic – nu a fost creat în scopuri de marketing, ci ca o nouă voce nouă care să ajute la combaterea cyberbullying-ului în Japonia.

Când s-a aflat despre sinuciderea lui Hana Kimura, vedetă a emisiunii Netflix, Terrace House, s-a spus că motivul a fost cyberbullying-ul și probleme de sănătate mintală. Miyaji spune că vrea să-l folosească pe Liam pentru a ajuta oamenii care au gânduri suicidale:„Credem că existența unui personaj virtual cu care se poate vorbi va ajuta la salvarea de vieți. Liam poate fi acel cineva cu care se poate vorbi sau care să dea sfaturi”.

„Vreau să pot face ceva pentru binele acestei lumi”, spune Liam în postările sale. Ce care-l urmăresc îi pot trimite mesaje directe pe Instagram pentru a vorbi despre cum a le-a mers ziua sau pentru a fi ascultați de cineva, undeva.

„Am primit mesaje directe pe contul Liam, unde oamenii spuneau că au avut o zi proastă și au nevoie de cineva cu care să vorbească. Următorul nostru pas este să-i creăm o voce pentru el, astfel încât să poată comunica cu oameni reali online”, susține Miyaji.

În cele din urmă, se speră că Liam le va putea răspunde direct fanilor. Pentru moment, un angajat de la compania 1sec răspunde la mesaje.

Influencerii virtuali își fac deja loc și în industria modei. În 2018, Producer M, de la compania japoneză, ModelingCafe, a creat-o pe imma-gram, mai cunoscută pentru trăsăturile sale de păpușă și părul roz.

Model pentru branduri ca Burberry, Bape și Dior, imma are peste 202.000 de urmăritori. Feed-ul ei Instagram abundă în imagini de la ședințe foto profesionale și coperți de reviste. Influencer-ul virtual cu părul roz este activ și pe TikTok, unde postează videoclipuri cu ea dansând. În curând va avea și expresii faciale complet mobile.

Fratele ei, plusticboy, a fost creat în 2018. Împreună, frații au apărut pe panouri publicitare din Tokio și au fost modele pentru Puma x Sly, o campanie comună derulată de cele două companii, americană și japoneză.

Ideea influencer-ilor virtuali a apărut în 2016, în SUA, odată cu Miquela Sousa sau Lil Miquela. Până în prezent, Miquela are peste 2,4 milioane de urmăritori pe Instagram și se prezintă drept un „robot în căutarea schimbării”.

Miquela este vocală pe problemele sociale și a lucrat cu mărci importante din lumea modei, precum Prada și Calvin Klein, ca un adevărat influencer. În 2018, revista britanică de lifestyle, Dazed, chiar a angajat-o editor invitat pe arte, stârnind controverse.

Valul asiatic al influencer-ilor CGI nu vine doar din Japonia – personaje virtuale apar și în Singapore și China. Ca parte a unui proiect studențesc, Reyme Husaini, un absolvent de 27 de ani al LaSalle College of the Arts din Singapore, a creat un influencer virtual, numit Ava Gram, în aprilie anul acesta.

Ava este un influencer ambiguu rasial, de 22 de ani, care se pronunță pe teme politice și sociale din Singapore. Husaini și-a propus ca Ava să stârnească discuții cu privire la drepturile homosexualilor și inegalitatea rasială.

Potrivit acestuia, din punct de vedere comercial, celor din marketing le place să folosească influencerii virtuali deoarece sunt mai ușor de controlat decât oamenii reali și e mult mai simplu cu ei din perspectiva schimbările ce trebuie făcute și editărilor foto.

Husaini are planuri mari pentru Ava: „să devină un brand casnic în Singapore. Un brand despre care se știe că a stârnit conversații importante în Singapore și nu doar că a vândut un produs”.

Influencerii virtuali nu vorbesc doar despre problemele rasiale și pericolele încălzirii globale. Au fost utilizați și în timpul pandemiei de coronavirus.

Personajele virtuale ar putea ignora când vor, cu ușurință și în condiții de siguranță ordinele de ședere la domiciliu emise de guvern. Și ar putea călători oriunde în lume. Creatorul lui Liam, Miyaji, spune însă că ar fi greșit. „Am primit oferte pentru ca Liam să participe, dar acest lucru nu-i face nimănui bine. Statul acasă îi ajută pe angajații din sistemul medical, așa că continuarea publicării conținutului în aer liber ar fi lipsită de respect pentru persoanele reale care stau acasă și se achită de partea lor”, spune Miyaji.

„Există mulți influenceri pe Instagram, dar sunt autentici? Promovează produse pe care le iubesc? Acești influenceri sunt plătiți pentru a-și posta gândurile despre produse, ceea ce este la fel de fals ca ideea influencerilor virtuali”.

Hirokuni Genie Miyaji, creatorul lui Liam

Diferența dintre a fi un influencer real și unul virtual este din ce în ce mai redusă. Chiar dacă detaliul că sunt creații virtuale apare chiar în biografiile lor de Instagram, multe persoane care comentează întreabă totuși: „Ești adevărat?”. Nu le vine să creadă că influencerul pe care îl urmăresc nu există de fapt.

„Recent, imma a apărut într-un talk-show de la Asahi TV, iar unii fani și-au dat seama pentru prima dată că este un om virtual”, spune Producer M. Deși se ridică întrebări cu privire la eventuala lipsă de onestitate a influencerilor virtuali, creatorii lor susțin că mulți influenceri umani pot fi la fel de necinstiți și nesinceri.

„Există atât de mulți influenți pe Instagram, dar sunt autentici? Promovează produsele pe care le adoră? Acești influenceri sunt plătiți pentru a-și posta gândurile despre produse, ceea ce este la fel de fals ca ideea influencerilor virtuali”, punctează Miyagi.

Miyaji adaugă că nu dorește ca influencerii virtuali să fie văzuți ca o problemă de social media, deoarece consideră că pot fi folosiți ca o forță ce poate face bine. În spațiul influencer-ilor, este loc pentru toată lumea, crede el: „Nu vrem să înlocuim influencerii umani, ci să coexistăm cu ei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here