Comisia Europeană aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăţilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Comisia Europeană a stabilit că reintroducerea unei scheme de ajutoare acordate de România pentru a sprijini societăţile în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este conformă cu Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 cu modificările ulterioare din 20 iulie 2022 şi 28 octombrie 2022, informează News.ro.

Schema constituie o reintroducere a unei măsuri pe care Comisia a aprobat-o iniţial în septembrie 2022 (SA.103626) şi care a expirat la 31 decembrie 2022.
În cadrul schemei, sprijinul public poate fi acordat sub formă de: (i) garanţii de stat pentru noile împrumuturi acordate şi (ii) subvenţii directe. România a notificat o serie de modificări aduse schemei iniţiale, care vizează în principal: (i) o majorare globală a bugetului cu până la 695 de milioane EUR (3,4 miliarde RON); (ii) reintroducerea schemei până la 31 decembrie 2023 şi (iii) o majorare a plafoanelor maxime ale ajutoarelor pentru granturi directe, în conformitate cu cadrul temporar de criză modificat la 28 octombrie 2022.
Schema reintrodusă are drept obiectiv să le asigure societăţilor afectate de perturbarea economiei cauzată de actuala criză geopolitică posibilitatea de a avea acces în continuare la lichidităţi suficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here