Comisia Europeană, ironie la adresa Oliviei Steer în duelul gramatical cu Mircea Cărtărescu

Comisia Europeană îi transmite, pe pagina de Facebook în limba română, un mesaj ironic anti-vaxxerei Olivia Steer în duelul gramatical cu scriitorul Mircea Cărtărescu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Comisia Europeană a atașat un cartonaș cu sursa DOOM, în care apare forma plural-genitiv/dativ a adjectivului „dragă”.

„Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă numai din surse oficiale!

Toate detaliile cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile, în limba română, accesând link-ul din primul comentariu”, se arată în postarea Comisiei Europene.

Olivia Steer a publicat o postare pe Facebook în care îi reproșa prozatorului că nu a folosit forma corectă a genitiv/dativului „dragă”.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, nu știe că dativul – feminin – singular pentru «dragă» e «dragei» și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural -articulat «dragii», când se referă la Ioana Pârvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa… facem ca el!”, a scris Olivia Steer.

Replica lui Mircea Cărtărescu:

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la «dragă» e «dragii»și nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.”

Ulterior, Olivia Steer și-a șters postarea. Apoi a revenit cu o altă postare, în care i-a prezentat scuze lui Mircea Cărtărescu, însă nu fără a fi ironică.

„Îi datorez domnului Mircea Cărtărescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat si acuzat că nu cunoaște forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului „dragă”. Domnia sa are dreptate cînd spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, și – prin urmare – articolul „-i” se atașează formei unice de plural („dragi”). Greșeala mea e evidentă și absolut regretabilă. Mea culpa!

În apărarea mea, nu pot să spun decît că am fost or-bi-tă de cerificatul de vaccinat al domnului Cărtarescu, dar mai ales de îndemnul domniei sale către toți cititorii săi de a se imuniza cu un vaccin experimental, pentru ale cărui efecte secundare anticipate (în mod oficial) producatorii au fost exonerați de raspundere penală și financiară, în mai toate statele lumii, în contradicție cu legile si regulile de etica medicală, universal valabile.

Domnul Cărtarescu este cu adevărat liber să își asume orice risc personal, dacă dorește, vaccinîndu-se cu vaccinuri experimentale, care nu au trecut testele de siguranță. Legea îi permite să se joace cu propria sa viață, ca un ruletist dintr-un roman de groază, iar noi nu ne putem opune. Dar, înainte să facă recomandări periculoase mulțimilor însetate de modele autentice, a consultat lista cu efectele secundare ale noilor vaccinuri? Sau a presupus, la fel ca mine, în postarea de ieri, că știe bine, ceea ce nu știe nimeni, pe de-a-ntregul, în momentul de față? Iar dacă le-a citit și le cunoaște gravitatea, este, oare, corect și moral să îndemne oamenii să își pună în pericol sănătatea și viața, prin injectarea unui ser atît de controversat, care face obiectul monitorizărilor oficiale atente, vreme de doi ani, de aici înainte?

Nu știu sigur nici un raspuns la aceste întrebări, firește. Ceea ce știu însă e că toți putem greși. Și asta și facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine și gramaticale (minore sau nu), alții de conșiință sau, în cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat”, a scris Olivia Steer pe Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here