Comisia Iordache a fost desființată

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis marţi desfiinţarea comisiei pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache, informează news.ro.

Decizia de desfiinţare a comisiei, la aproape doi ani de la înfiinţare, a fost luată la solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. 

Marcel Ciolacu a anunțat încă de la finalul lunii iulie că va propune desființarea Comisiei speciale, precizând că transpunerea deciziei CCR privind Codurile penale în Comisia juridică a Parlamentului.

Am luat act de decizia CCR. Mai mult ca sigur, am anunțat deja că o să avem o nouă abordare. În primul rând, o să propun colegilor mei desființarea comisiei Iordache sau comisia specială care s-a ocupat de modificările de justiție, a codurilor penale, a codurilor de procedură penală. Ele o să intre într-un parcurs parlamentar normal. În primul rând la Senat, ca și primă Cameră sesizată, în Comisiile juridice. Se pare că funcționalitatea comisiei speciale nu a fost cea dorită, dimpotrivă ea a avut un impact public negativ și asupra partidului pe care îl reprezint, dar și asupra instituției Parlamentul României. O să avem o abordare, în primul rând prioritățile fiind deciziile neconstituționale deja declarate de către CCR și pe urmă o să vedem dacă este oportun o altă modificare atât la codurile penale, cât și la codurile de procedură penală”, spunea Marcel Ciolacu, pe 30 iulie, la Parlament.

Codul penal și Codul de procedură penală au fost declarate de către judecătorii Curții neconstituționale în ansamblul lor. Astfel, procesul de revizuire al Codurilor penale va trebui reluat. Curtea a transmis că în cazul Codului de procedură penală Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare.

Comisia Iordache s-a aflat la originea mai multor modificări controversate ale legilor justiţiei şi codurilor penale.

Proiectele aflate în dezbaterea comisiei conduse de social-democratul Florin Iordache vor fi transferate comisiilor permanente.

Surse: News.ro, Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here