Compania producătoare a softului spion Pegasus se reorganizează şi îşi va concentra vânzările pe ţările NATO

Compania israeliană de tehnologie informatică NSO, producătoarea controversatului soft de spionaj Pegasus, a anunţat duminică o ‘reorganizare’ a activităţilor sale, plecarea directorului general şi numirea unuia nou, precum şi intenţia de a-şi recentra vânzările pe ţările membre NATO, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

‘Grupul NSO anunţă astăzi o reorganizare a companiei şi plecarea directorului general Shalev Hulio, înlocuit cu Yaron Shohat, actualul director de operaţiuni, care va conduce reorganizarea’, a anunţat NSO într-un comunicat transmis AFP.

Potrivit presei israeliene de specialitate, NSO prevede, în cadrul reorganizării, concedierea a o sută din cei 700 de angajaţi.

NSO nu a confirmat cifra, dar a precizat că îşi ‘raţionalizează operaţiunile’, pentru ‘a rămâne una din cele mai mari companii de tehnologie informatică din lume’, şi că îşi va concentra vânzările ‘asupra ţărilor membre NATO’.

În vara lui 2021, NSO s-a aflat sub lumina proiectoarelor după ce un consorţiu media a dezvăluit că numerele de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului, 65 de şefi de companii fuseseră spionate prin softul său Pegasus.

Pegasus, considerat o ‘armă’ de Ministerul Apărării israelian, care trebuie să-şi de acordul pentru exportul programului informatic, permite, între altele, activarea de la distanţă a camerelor şi microfoanelor unui smartphone.

NSO repetă după aceste dezvăluiri – şi altele care au urmat – că a obţinut licenţe pentru exportul programului şi că acesta, destinat combaterii terorismului şi infracţionalităţii, ar fi putut fi ‘deturnat’ de la utilizările sale de către anumiţi clienţi.

Însă aceste dezvăluiri şi o datorie contractată în prealabil au înrăutăţit finanţele NSO, punând chiar în pericol supravieţuirea acestei companii emblematice pentru tehnologia informatică israeliană, după cum arătau documente judiciare consultate la începutul anului de AFP.

Acestea arătau o luptă internă în privinţa ţărilor cărora grupul urma să le vândă tehnologia sa, anumiţi creditori spunând că nu se opuneau, pentru a se evita pierderi financiare, vânzărilor către state zise ‘cu risc ridicat’ din cauza bilanţului lor în materie de respectare a drepturilor omului.

Potrivit documentelor, Berkeley Research Group (BRG), firmă americană de management care administrează majoritatea activelor grupului, se opunea acestei poziţii, insistând pe prioritatea ca NSO să iasă de pe lista neagră americană a companiilor ce ameninţă securitatea SUA, listă în care fusese inclusă în noiembrie.

‘Compania se reorganizează spre a se pregăti pentru următorul său val de creştere. Iar Yaron (Shohat) este persoana potrivită, sosită la momentul potrivit’, a declarat ex-directorul general şi cofondator Shalev Hulio, într-un comunicat.

‘NSO se va asigura că tehnologiile sale de vârf vor fi utilizate în mod just şi lăudabil’, a subliniat noul director general Yaron Shohat, care s-a alăturat companiei în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here