Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, dat în urmărire internațională în urma unei condamnări la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, a intrat în direct, marți, la Realitatea Plus pentru a spune că acum este cetățean moldovean. El a fost condamnat definitiv, într-un dosar de corupție, în martie 2020, iar de atunci este de neprins.

Aflat în centrul Chișinăului, Rizea a mărturisit în direct faptul că în 2017, în timp ce era judecat în Romania, a depus cerere pentru a obține pașaport pentru Republica Moldova.

Iar după ce a fost condamnat, în 2017, în prima instanță, Cristian Rizea a plecat nestingherit în Republica Moldova, mai exact de la 1 octombrie 2018, după cum a mărturisit chiar el.

Totul s-a făcut perfect legal. Am dobândit acest pașaport. După acea, timpul a trecut, am primit condamnarea, care o știți foarte bine, o stiu toți romanii, nu intram în amănunte acum. Am ajuns, m-am mutat aici pe 1 octombrie 2018. (…) Deci am venit atunci, pe 1 octombrie, mi-am luat celelalte acte, permisul de conducere, absolut tot tot tot, conform legii, repet.” – a declarat Rizea la Realitatea Plus, citat de Știrile Pro TV.

În continuare, fostul deputat PSD, condamnat definitiv la închisoare cu executare, a continuat pașii legali necesari pentru a deveni cetățean al Republicii Moldova, în condițiile în care acest stat nu are acord de extradare încheiat cu Romania.

Astfel, el și-a schimbat mai întăi numele, apoi și certificatul de naștere, după care a obținut toate actele de cetățean moldovean necesare vieții de zi cu zi.

Iar în 2019, da, pentru că… din punct de vedere al legii exista anumite condiții care trebuie îndeplinite în cazul în care un cetățean al Republicii Moldova dorește să-și schimbe numele, am luat numele bunicii mele, Mihai, da, este perfect adevărat, ai actele acolo, inclusiv certificatul de naștere mi-a fost schimbat, după cum vezi, cu noul nume. (…) Iată, mi-am schimbat numele legal, absolut toate documentele, deci beneficiez de un statut perfect legal, că orice cetățean al Republicii Moldova.” – a mai spus el.

Fostul parlamentar roman fugar știe că Republica Moldova nu își extrădează cetățenii, nici chiar pentru „frații” din România, deoarece nu există un acord în acest sens, încheiat între cele doua țări.

Da, Constituția Republicii Moldova, articolul 18 spune clar: cetățenii moldoveni nu pot fi extrădați. Așa după cum bine știți, ministrul Predoiu a trimis actele aici, a spus-o public, chiar la dumneavoastră la postul de televiziune, acum 3 luni de zile, dacă nu mă înșel.

Și a spus, da, pentru că Moldova nu-și extrădează cetățenii, nu există tratat între România și Moldova, eu trebuie să-mi execut această pedeapsa aici. Voi merge în fata unui judecător în momentul în care dosarul vă fi valid, va fi verificat de către cei de aici și voi arăta toate abuzurile făcute de către justiția din Romania și de către sistemul paralel.” – a mai declarat el la postul de televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here