Configuraţia finală a Congresului va fi cunoscută abia în decembrie. În Georgia trebuie organizat turul al doilea pentru locul din Senat

Republicanii au înregistrat câştiguri modeste la alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, iar democraţii au avut rezultate mai bune decât cele preconizate, însă configuraţia exactă a noului Congres american va fi cunoscută abia în decembrie, întrucât democratul Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker trebuie să se confrunte într-un al doilea tur pentru locul din Senat al statului Georgia, arată cele mai recente proiecţii ale institutului Edison Research, informează News.ro.

Potrivit legislaţiei din Georgia, dacă scorul electoral este extrem de strâns şi niciun candidat nu primeşte mai mult de 50% din voturi, se organizează o a doua rundă de alegeri peste patru săptămâni, adică în 6 decembrie.

Un oficial electoral de top din Georgia a declarat că au mai rămas mai puţin de 10.000 de voturi de numărat în acest stat, ceea ce înseamnă că această cursă strânsă pentru Senat între democratul Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker va ajunge la un al doilea tur de scrutin. Gabriel Sterling, directorul operaţional al biroului secretarului de stat din Georgia, a declarat la CNN că pur şi simplu nu mai sunt suficiente voturi rămase de numărat care să îl facă pe senatorul democrat Raphael Warnock să depăşească pragul necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin.

Sterling a declarat că biroul secretarului de stat din Georgia se pregăteşte deja pentru un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie. Buletinele de vot vor fi trimise în comitate până luni, 14 noiembrie, pentru a fi semnate, iar portalul pentru buletinele de vot prin corespondenţă este deschis pentru ca alegătorii să poată începe să solicite buletinele de vot prin corespondenţă, a precizat Sterling. Votul anticipat ar putea începe încă de sâmbătă, 26 noiembrie, a adăugat el.

Acest lucru înseamnă că ar putea trece săptămâni până când câştigătorul cursei din Georgia pentru Senat va fi cunoscut, ceea ce ar putea lăsa în incertitudine cine va deţine majoritatea în Senat, cu excepţia cazului în care democraţii vor reuşi să-şi învingă rivalii republicani din Nevada şi Arizona.

Senatul SUA are 100 de locuri, care în prezent sunt împărţite în mod egal între democraţi şi republicani. Diferenţa, pentru o majoritate democrată, o face vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, care este şi preşedintele Senatului. Mandatul senatorilor americani este de şase ani, iar la alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţiale se reînnoiesc o treime din aceste mandate. La scrutinul din 8 noiembrie au fost în joc 35 de mandate. Raportul de forţe, potrivit rezultatelor de la alegeri valabile până în prezent, arată că raportul de forţe în Senat continuă să fie aproape egal: 48 de mandate au democraţii, 49 republicanii. Ar mai fi nevoie de două mandate revendicate de republicani pentru ca ei să deţină majoritatea. Unul dintre aceste mandate este disputat în Georgia în turul al doilea din 6 decembrie.

Însă un succes remarcabil al democraţilor în lupta pentru controlul Senatului este victoria obţinută în Pennsylvania, stat în care mandatul de senator aparţinuse unui republican. Aici, democratul John Fetterman l-a învins pe celebrul chirurg republican Mehmet Oz („Dr. Oz”) şi şi a sporit şansele partidului său de a avea controlul Senatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here