Congresul SUA a aprobat sancțiuni pentru Nord Stream 2. Germania acuză că i se atacă suveranitatea

sursa: Nord Stream

Senatul SUA a aprobat un pachet de sancțiuni pentru firmele care ajută la construirea gazoductului ruso-german Nord Stream 2. Cum proiectul trecuse deja de Camera Reprezentanților, actul normativ a ajuns acum pe biroul lui Donald Trump. Președintele american ar urma să-l ratifice săptămâna aceasta, ca parte a legii privind cheltuielile militare.

Sancțiunile vizează firmele implicate în construcția efectivă a gazoductului care ar urma să lege Rusia și Germania. După ratificarea legii, oficialii americani vor avea 60 de zile la dispoziție să identifice companii și indivizi care lucrează ca proiectul susținut de Gazprom. Cei de pe listă vor avea 30 de zile să înceteze lucrul. În caz contrar, vizele lor pentru SUA vor fi revocate și proprietățile de pe teritoriul american vor fi puse sub sechestru.

Una dintre firmele ce riscă sancțiuni este Allseas din Elveția, care se ocupă de instalarea conductei pe fundul Mării Baltice.

Potrivit SUA, Nord Stream 2 va crește și mai mult dependența Europei de gazul rusesc și va crește puterea de influență a Moscovei în afacerile europene. Acest punct de vedere este susținut de Polonia, România și alte state de pe flancul estic.

În schimb, Germania, ca beneficiar direct al proiectului, se opune SUA și vrea continuarea proiectului.

„Credem că este inacceptabil, deoarece este o mișcare menită să influențeze deciziile autonome care sunt luate în Europa. Politica energetică a Europei este decisă în Europa” a spus Heiko Maas, ministrul german de Externe, potrivit Deutsche Welle.

Camera de comerț germano-rusă a afirmat că Nord Stream 2 este un proiect esențial pentru securitatea energetică a Europei și a cerut chiar impunerea de sancțiuni SUA.

Iar Andreas Nick, parlamentar din partea CDU, partidul Angelei Merkel a spus că gazoductul „este o chestiune de suveranitate națională” și că sancțiunile ar afecta „relațiile transatlantice”, a scris Deutsche Welle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here