Conservatorii lui Boris Johnson domină în sondaje, cu o lună înainte de alegeri

Partidul Conservator din Marea Britanie, condus de Boris Johnson, a ajuns la cea mai ridicată cotă de susținere din ultimii doi ani. Patru sondaje publicate sâmbătă arată că formațiunea de dreapta și de 17% în fața principalilor rivali, Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn.

Un sondaj făcut de YouGov și citat de Reuters arată că partidul lui Boris Johnson ar obține un scor de 45% în alegerile de pe 12 decembrie, cel mai mare scor de după 2017. Laburiștii sunt la 28%, adică la 17 procente în urma conservatorilor. Liberal Democrații, care cer anularea Brexitului, ar obține 15% din voturi iar partidul Brexit, doar 4%.

Un alt sondaj, făcut de SavantaComRes, a arătat ceva similar: Conservatorii – 41%, Laburiștii – 33%.

Potrivit unui studiu făcut de Opinium Research, partidul lui Boris Johnson are un avans de 16 puncte în fața laburiștilor lui Jeremy Corbyn. Iar un sondaj al Mail on Sunday a aratăt un avans de 15 procente al dreptei în fața stângii din ce în ce mai radicale.

Acestea sunt primele alegeri care au loc în decembrie în Marea Britanie în ultimii 96 de ani. Totodată, rezultatele sunt foarte greu de prognozat deoarece Brexit a dat peste cap loialitățile tradiționale față de partidele mari, Conservatorii și Laburiștii. De asemenea, din cauza sistemului britanic de vot, susținerea la nivel național nu este relevantă. Fiecare colegiu electoral este câștigat de candidatul care obține cel mai mare număr de voturi, indiferent dacă obține peste 50% sau nu.

În prezent, noul termen limită pentru Brexit este 31 ianuarie 2020. Boris Johnson speră să obțină o majoritate parlamentară ca să-și poată trece planul de Brexit prin legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here