Consilier al Kremlinului, despre invadarea Ucrainei: „Am fost șocat”. Miniștri și oligarhi ruși susțin că nu știau de planul lui Putin

Foto: Wikimedia Commons

Expertul în politică externă Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei și care face oferă servicii de consilier Kremlinului, spune că nu înțelege raționamentele din spatele invadării Ucrainei.

„Am fost șocat, pentru că multă vreme am crezut că o operațiune militară nu este fezabilă. Nu era plauzibil. Sfatul meu de astăzi, având în vedere situația actuală de pe teren, ar fi să transformăm încetarea focului în prioritate de vârf. Trebuie să oprim conflictul”, a declarat Kortunov pentru Sky News.

Kortunov a adăugat că Ucraina și Occidentul trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului costisitor pentru toate părțile.

Noi tindeam să credem că numele jocului în care trebuie să fie implicată Rusia este dezvoltare, dar unii oameni din jurul lui Putin cred că numele jocului este supraviețuire. Sunt deprimat. Cred că mulți dintre noi suntem deprimați. Cred că sunt mulți oameni în Kremlin care ar trebui să fie deprimați pentru că prețul va fi substanțial și, bineînțeles, ar trebui să fim deprimați și pentru că oamenii sunt uciși”, a subliniat expertul.

Între timp, publicația rusă independentă Agenții, care activează în străinătate din cauza represaliilor Kremlinului asupra presei nealiniate, scrie că mai mulți miniștri, directori de companii și oligarhi ruși au aflat abia în ultima clipă că Vladimir Putin va declanșa invadarea Ucrainei.

Mulți oficiali de rang înalt – membri ai cabinetului de miniștri și șefi ai marilor companii de stat – nu erau pregătiți pentru decizia lui Vladimir Putin de a începe un război în Ucraina. Potrivit unuia dintre înalți oficiali, rezultă că „nu știa” că aceasta va fi o invazie la scară largă. Unii dintre ei au fost șocați de știrile despre introducerea trupelor. Potrivit unei surse apropiate guvernului, cabinetul se pregătea de sancțiuni ca răspuns la recunoașterea independenței LPR și DPR, dar nu avea cunoștință de decizia privind un război major”, scrie publicația Agenții.

„Totul este în aer”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului despre starea de spirit dominantă în rândul angajaților de la Administrația Prezidențială. O demisie în lanț nici nu poate fi luată în calcul, potrivit sursei citate, deoarece ar fi conotată ca o trădare. „Poți demisiona doar pentru a intra la închisoare”.

Disidența împotriva invaziei Ucrainei crește în țara în care opoziția față de regim duce adesea la o pedeapsă cu închisoarea.

Mii de oameni de știință și jurnaliști ruși au condamnat acțiunea militară, riscând amenzi sau chiar pedepse cu închisoarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here