Contextul încărcat în care Georgieva preia FMI. Amprenta lui Lagarde

Sursa: Facebook

Georgieva îi urmează în fruntea FMI doamnei Christine Lagarde, care a demisionat anul acesta pentru a prelua Banca Centrală Europeană. Kristalina Georgieva, a doua femeie numită în acest post, a preluat funcţia la 1 octombrie, în plină perioadă de regres economic şi de război comercial SUA-China, scrie publicația Les Echos.

Pentru a doua oară consecutiv, o femeie ocupă postul de director al FMI. Kristalina Georgieva a fost numită oficial, miercuri, în fruntea FMI. Va avea misiunea de a consilia statele membre într-o perioadă de regres economic şi de război comercial între SUA şi China.

„Preiau această misiune fiind conştientă de marile provocări ce mă aşteaptă” – a declarat imediat după numirea sa în funcţia de director general de către Consiliul de Administraţie. „Creşterea economică mondială continuă să dezamăgească, tensiunile comerciale persistă, iar datoria externă se adânceşte în multe ţări”.

Mandatul Kristalinei Georgieva a debutat la data de 1 octombrie şi va dura cinci ani. În afara încetinirii economiei mondiale, criza economică din Argentina – unul din punctele slabe ale mandatului Christinei Lagarde – riscă să ocupe o bună parte a agendei Kristalinei Georgieva. Criticile la adresa FMI s-au înmulţit într-adevăr în ultimele săptămâni. Instituţia a acordat anul trecut Argentinei un împrumut record de 57 de miliarde de dolari. Fondul a vărsat deja 44 de miliarde de dolari în schimbul unei reţete de austeritate bugetară, dar autorităţile de la Buenos Aires au solicitat o reeşalonare a datoriei, ceea ce aruncă o umbră asupra capacităţilor Argentinei de a returna banii.

În acest moment, în interiorul FMI, au loc consultări în prezenţa autorităţilor argentiniene. Ca un semnal referitor la sensibilitatea acestui dosar, noua directoare a postat pe contul său de Twitter o fotografie a sa alături de noul ministru argentinian de finanţe, Hernan Lacunza, însoţit de următorul mesaj: «Nerăbdătoare să lucrez cu autorităţile argentiniene după preluarea funcţiei, la 1 octombrie».

Kristalina Georgieva, directorul general al Băncii Mondiale, a fost singurul candidat avut în vedere pentru FMI. În vârstă de 66 de ani, acest economist de formaţie a beneficiat, în ultimul moment, de o modificare a statutului FMI referitor la limita de vârstă pentru a-şi putea valida candidatura. Desemnată candidat al Uniunii Europene ca urmare a unui vot strâns din cauza neînţelegerilor din sânul UE, Georgieva are atu-ul unei solide experienţe în finanţele internaţionale.

Kristalina Georgieva a făcut carieră la Banca Mondială, al cărei director general a ajuns în anul 2017. Şi-a format o expertiză în special în domeniul mediului înconjurător, având funcţii în sectorul dezvoltării durabile şi al chestiunilor agricole în special.

În afară de aceasta, bulgăroaica a activat mult în domeniul emancipării femeilor, pledând în favoarea unei mai bune educaţii a tinerelor fete, a interzicerii legilor ce împiedică angajarea femeilor şi stimulând antreprenoriatul feminin, în special în Africa. Din acest punct de vedere, ea se înscrie în linia trasată de Christine Lagarde, care mereu şi-a exprimat dorinţa de a acţiona în favoarea egalităţii de gen.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here