Controversatul Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea OMS pentru un al doilea mandat

Tedros Adhanom Ghebreyesus și Xi Jinping

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african în fruntea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost reales marţi pentru un al doilea mandat, cu durata de cinci ani, a anunţat preşedintele Adunării Mondiale a Sănătăţii, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Rezultatul votului secret, anunţat de Ahmed Robleh Abdilleh, ministrul Sănătăţii din Djibouti, a fost considerat mai degrabă o formalitate întrucât Tedros era singurul candidat la această funcţie.

Ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, a scris marţi pe Twitter: ”Tocmai ce a fost reales ca director general al OMS: Dr. Tedros. 155/160 voturi, rezultate uimitoare. Felicitări, le merită din plin”, potrivit Reuters.

Specialist în paludism, licenţiat în imunologie şi doctor în sănătate comunitară, dr. Tedros, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru al Sănătăţii şi şef al diplomaţiei în Etiopia.

A devenit cunoscut în lumea întreagă în contextul lupei împotriva pandemiei de COVID-19, care rămâne una dintre principalele sale preocupări.

Directorul OMS a fost marcat de copilăria petrecută mare parte în timp de război, dar şi de conflictele din Ucraina, Yemen, Siria şi Etiopia, din perioada primului său mandat.

”Mai mult decât pandemiile, războiul subminează şi distruge fundaţiile pe care se bazează societăţile odinioară stabile”, iar conflictele lasă ”cicatrici psihologice care pot avea nevoie de ani sau de decenii pentru a se închide la loc”, a afirmat recent dr. Tedros, care este de părere că ”pacea este indispensabilă pentru sănătate”, potrivit AFP.

După un prim mandat marcat de COVID-19, care a scos la lumină deficienţele OMS şi ale sistemului sanitar mondial, Tedros Adhanom Ghebreyesus va trebui să câştige pariul consolidării agenţiei sanitare a ONU îndeosebi pentru a preveni şi a gestiona mai bine viitoare epidemii.

*Val de scandaluri la OMS sub conducerea lui Tedros Ghebreyesus

OMS a fost zguduită de mai multe scandaluri recente în timpul mandatului etiopianului, scrie Hotnews.ro.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, o comisie independentă de investigație a publicat un raport care a concluzionat că angajați ai instituției ONU au comis abuzuri sexuale și au fost implicați în incidente de exploatare în timpul crizei de Ebola din Republica Democrată Congo.

Un scandal de proporții a izbucnit și în Italia la sfârșitul anului trecut după ce o investigație a televiziunii italiene Rai a acuzat OMS că a conspirat cu guvernul de la Roma să ascundă un raport incriminator privind gestionarea deficitară a pandemiei de către autoritățile italiene.

Procurorii italieni au deschis o investigație însă acuză OMS că obstrucționează ancheta și își sfătuiește angajații săi să invoce imunitatea diplomatică pentru a nu da curs citațiilor.

În Rusia organizația a fost criticată de experți independenți ca fiind prea indulgentă față de gestionarea pandemiei de către guvernul de la Moscova ca urmare a finanțării generoase acordate de regimul lui Vladimir Putin OMS.

Investigația realizată de OMS în China pentru a identifica originile pandemiei de COVID-19 a fost de asemenea criticată ca fiind superficială, mai ales după ce raportul final al anchetatorilor a părut să disculpe Beijingul de mușamalizarea izbucnirii pandemiei.

Mai multe state occidentale și o parte a comunității științifice au denunțat raportul sau și-au exprimat îngrijorările legate de acesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here