Criza coronavirusului din țările europene generează situații de neconceput până nu demult. China a trimis personal medical și ajutoare Italiei și Poloniei. Cuba a trimis la rândul ei 52 de medici și asistente în Lombardia, iar duminică, armata rusă a început, la ordinul lui Vladimir Putin, un desant masiv de personal medical și materiale medicale: 9 avioane de transport militare vor transporta, la Roma, 8 brigăzi medicale și 100 de oameni, inclusiv epidemiologi și virusologi.

*”Din Rusia cu dragoste”

Două state membre NATO și UE – Italia și Bulgaria – își îndreaptă speranțele către Rusia pentru a primi ajutor în lupta împotriva coronavirusului. Actuala situație medicală disperată din Europa oferă oportunități de care Rusia și China profită, fără o reacție clară și fermă din partea Uniunii Europene.

Armata rusă a început duminică să trimită pe calea aerului în Italia ajutoare medicale la ordinul președintelui Vladimir Putin, o acțiune pe care Kremlinul a denumit-o ”Din Rusia, cu dragoste”, anunță Euractiv.

Avioane militare cargo Il-76 au început să decoleze de la o bază din apropierea Moscovei după ce Vladimir Putin a discutat sâmbătă la telefon cu premierul italian Giuseppe Conte și după ce miniștrii Apărării din cele 2 state au convenit un acord.

În imagini transmise duminică de Ministerul rus al Apărării a fost prezentată o coloană cu cel puțin 7 vehicule militare, inclusiv camioane, așteptând să fie îmbarcate într-un avion cargo.

Euractiv anunță că cel puțin 3 astfel de avioane au decolat duminică după-amiază din baza militară rusă. Ministerul Apărării a anunțat destinația zborurilor: baza aeriană Pratica di Mare, situată la 30 km distanță de Roma.

Kremlinul a anunțat că Rusia trimite în Italia unități mobile de dezinfecție, echipament și medici militari, între care specialiști care au luptat în prima linie împotriva pestei porcine, Antrax și care au contribuit la dezvoltarea unui vaccin anti-Ebola.

Ministerul rus al Apărării a detaliat, anunțând că trimite în Italia 9 avioane de transport militare, care vor transporta 8 brigăzi medicale și 100 de oameni, inclusiv epidemiologi și virusologi.

Italia a consemnat sâmbătă aproape 800 de morți în 24 de ore, statistica generală a deceselor provocate de coronavirus urcând la aproape 5.000, infecțiile confirmate urcând la 53.000.

În Rusia, statistica oficială a raportat 367 cazuri de infecție cu coronavirus, majoritatea în Moscova, și un mort.

Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a exprimat dorința de a-i ajuta pe liderii Italiei și pe cetățenii italieni în situația dificilă pe care o traversează și a acceptat solicitarea italiană de a-i furniza ajutor.

”Giuseppe Conte a exprimat mulțumiri sincere pentru acțiunile pe care Rusia le întreprinde pentru a ajuta Italia în această perioadă dificilă pe care o traversează”, a anunțat Kremlinul.

Moscova încearcă în ultimii ani să se apropie de Italia, stat membru NATO și UE. Rusia a solicitat Italiei să o ajute să convingă UE să ridice sancțiunile impuse după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, demersul rămânând însă fără efect.

*Cuba a trimis în Italia o echipă de 52 de medici şi asistente

Unii dintre aceștia au experienţă în lupta împotriva febrei Ebola în Africa, pentru a ajuta ţara europeană cea mai afectată în lupta sa împotriva Covid-19, potrivit Agerpres.

Destinaţia acestei echipe care a sosit sâmbătă în Italia este regiunea Lombardia, cea mai afectată de noul coronavirus. Într-o lună, 4.825 de persoane au murit în Italia din cauza acestei pandemii.

Echipa, formată din 36 de medici, 15 asistente şi un administrator ”este pregătită să lucreze neobosit pentru a acorda îngrijiri şi a combate epidemia de Covid-19 în colaborare cu profesioniştii din domeniul sănătăţii” din Italia, a declarat şeful echipei, Carlos Ricardo Perez.

Treizeci dintre membrii acestei echipe au acţionat împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest în 2014 la apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a adăugat liderul echipei în cursul unei ceremonii, înainte de plecarea lor din Havana.

Cu venituri de 6,3 miliarde de dolari în 2018, exportul de servicii medicale, pe lângă turism, este unul dintre motoarele economiei cubaneze, potrivit cifrelor oficiale.

*Bulgaria laudă rezultatele medicației folosite de Rusia în tratamentul împotriva coronavirusului

Premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că a cerut duminică guvernului său să obțină medicația pe care Rusia o folosește în tratamentul coronavirus.

Premierul Borisov a afirmat că a fost impresionat de declarațiile făcute de Moscova referitoare la capacitatea Rusiei de a controla pandemia coronavirus și a criticat Uniunea Europeană pentru lipsa de solidaritate manifestată în această perioadă de criză.

Solidaritatea europeană s-a spart în bucăți”, a afirmat premierul bulgar într-o intervenție televizată, arătând și dezamăgirea că UE permite numai ”o relativă flexibilitate în utilizarea fondurilor europene”.

Bulgaria a început de săptămâna trecută să își producă singură echipamente de protecție și măști și a reluat producția unui medicament pe bază de chinină a cărei producție fusese oprită în 2012 ca efect al solicitărilor europene.

Un interviu cu prof. Dimitri Edelev, specialist și principal vector de comunicare în Rusia pe tema coronavirus, difuzat de televiziunea națională a provocat ample reacții în țara vecină după ce acesta a afirmat că pandemia este sub control, deși în Rusia a fost depistat un prim pacient la două luni după primul caz depistat în China.

Noi știm ce medicație combate coronavirusul și avem suficiente medicamente. Astăzi, în Rusia, pentru că știm exact ce trebuie făcut, nu înregistrăm nicio îmbolnăvire acută, nici măcar un singur pacient nu are nevoie de ventilație. Îi sfătuiesc pe medicii bulgari să învețe din experiența noastră. Nu ținem nimic secret, totul este public, găsiți toate informațiile pe site-ul ministerului rus al Sănătății. Repet, nu avem secrete. Poporul bulgar ne este frate și ne-am bucura că vă știm pe toți sănătoși”, a afirmat profesorul rus.

Dimitri Edelev a mai anunțat că Rusia are deja un vaccin experimental pe care este gata să îl pună la dispoziția întregii lumi dacă OMS îi va solicita asta.

Apariția televizată de duminică a premierului bulgar a fost provocată de decizia de sâmbătă a președintelui Rumen Radev, care a retrimis la Parlament proiectul de lege care impune starea de urgență în Bulgaria, afirmând că nu este de acord cu parte din legislația votată vineri.

Principala obiecție a președintelui este legată de faptul că proiectul blochează libertatea de exprimare în Bulgaria.

Premierul Borisov a criticat duminică decizia președintelui, pe care l-a acuzat de populism, de faptul că ”lovește guvernul pe la spate” și că transmite populației ”o energie negativă”.

*Ursula von der Leyen mulțumește Chinei pentru ajutorul acordat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut miercuri o discuție telefonică cu premierul Chinei, Li Keqiang. În cadrul acestei convorbiri, șeful executivului de la Beijing i-a transmis acesteia că statul chinez va dona Uniunii Europene 2 milioane de măști, 200.000 de măști N95 și 50.000 de truse de testare pentru coronavirus pentru a ajuta Bruxelles-ul să combată răspândirea SARS-CoV-2.

Convergem asupra faptului că lupta împotriva coronavirusului este globală şi că trebuie să ne ajutăm reciproc în aceste momente dificile. China nu a uitat că, în luna ianuarie, câd aceasta era epicentrul pandemiei, Uniunea Europeană a ajutat. Am donat peste 50 de tone de echipamente de protecție. Astăzi, Uniunea Europeană a devenit epicentrul pandemiei de coronavirus. Ne intensificăm producția și convertim noi linii de producție, dar acest lucru are nevoie de câteva săptămâni”, a precizat Ursula von der Leyen într-un video postat pe Facebook.

China a oferit deja sprijinul său statelor membre UE puternic afectate de COVID-19,  concretizat prin donații de măști, doctori sau aparate de ventilare. 

La 12 martie, Beijing a trimis la Roma, statul european cel mai puternic afectat de pandemia de coronavirus, un grup de nouă persoane cu materiale pentru terapie intensivă, produse de protecţie medicală şi alte bunuri.

Și Polonia a primit ajutor din partea Chinei. Potrivit ministrului sănătății de la Varșovia, peste 10.000 de teste pentru coronavirus şi zeci de mii de alte articole de echipament pentru combaterea epidemiei de COVID-19 au fost trimise de Beijing țării europene. 

De asemenea, cel mai bogat om din China a anunțat că donează 1,8 milioane de măști pentru față și 100.000 de truse de testare pentru coronavirus țărilor din Europa, cu precădere Italia și Spania, pentru a sprijini efortul de combatere a focarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here