COVID-19. Inițiative de ajutorare a bătrânilor, pentru a reduce riscul de infectare în rândul acestora

Institutul Polonez din București a lansat, în contextul coronavirusului în țara noastră, o inițiativă de întrajutorare dedicată în special persoanelor vârstnice.

Modelul de acțiune civică a fost aplicat în Polonia în 2018, la inițiativa locuitorilor din Varșovia. Afișul a fost creat de ONG-ul polonez „W imieniu”.

Iată cum trebuie să procedezi:

Afișul în LIMBA ROMÂNĂ poate fi descărcat de aici: #AjutăNuAștepta – tipărește afișul

Schema de ajutorare „Bunicii noștri”

De asemenea, mai există și o altă inițiativă de acest gen în București. Câțiva voluntari cu spirit civic și-au anunțat pe Facebook disponibilitatea de a ieși la cumpărături în locul unor persoane în vârstă, din dorința de a le proteja de o posibilă infectare cu Covid-19.

„Eu mă ofer voluntar să fac cumpărături pentru 10 familii din S3 și să le las cumpărăturile la ușa, după ora 18:00. Mă gândesc că este o soluție pentru a-i proteja pe cei cu risc ridicat”, a scris pe Facebook Marian Raduna, un cunoscut membru al comunității #Rezist, fondatorul postului TV online Rezistență TV și unul dintre inițiatorii campaniei civice „Nu aruncă chiștoace. Stradă nu e scrumieră”.

La rândul său, Valeriu Nicolae, cunoscut pentru campaniile de sprijinire și ajutorare destinate copiilor din Ferentari și premiat pentru faptele sale chiar de regina Suediei, a anunțat că e gata să se implice și el, propunând chiar o mică organizare într-o schemă de ajutorare numită „Bunicii noștri”.

„Nu prea am stare și m-aș băga la o schemă de ajutorare de tipul #buniciinostri, căci va trebui să suspendăm o perioada lucrul cu copiii. Destui oameni bătrâni sunt în panică cu virusul ăsta. Ne strângem mai mulți, ne ducem să ne facem testul să nu fim purtători și aprovizionăm oamenii de peste 70 că să nu fie ei nevoiți să o facă și să se expună. Mai clar, pe zona pe care o putem noi acoperi punem la dispoziție de la Casă Bună cele două microbuze că să fim cât mai eficienți.

Cred că dacă găsim pe cineva care să ne organizeze în weekend pe ore și zone putem să facem o super treabă. Avem nevoie de un coordonator (Anca, Eliza sau oricine mai organizat – nu că mine – ce ziceți?) niște sfaturi de la doctori despre cum să o facem cel mai bine (Ioana ne ajuți tu?) și o modalitate de a află cine are nevoie de ajutorul nostru și de ce anume (de exemplu grup de facebook BuniciinostriJilava, Prelungirea Ferentari, că vorba se duce repede). Dacă merge poate se mai bagă și alții din alte zone. Da, știu ar fi mai fain să facă treaba asta Dumnezeu, statul, primarul, partidele, biserica, vecinul și capra lui, dar până fac ei hai să facem și noi ce putem. Eu aș presta la condus microbuz și cumpărături 8 ore pe weekend”, a scris Valeriu Nicolae pe Facebook.

La scurt timp a și fost înființat grupul BuniciiNostri Ferentari Jilava, iar alți internauți din țară și-au arătat disponibilitatea de a participa la acțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here