COVID-19 nu aduce doar moarte în Italia, ci și sărăcie. Ce sunt „standurile solidarității”

Foto: Pujohn Das/ Unsplash

Criza sanitară legată de noul coronavirus a devenit una socială în Italia, unde începutul devastărilor de magazine şi al distribuirii de bonuri alimentare fac să se întrevadă o nouă sărăcie, dar şi o nouă solidaritate, comentează miercuri AFP, citată de Agerpres.

„Nu avem bani să plătim, trebuie să mâncăm!”: la 26 martie, la Palermo au izbucnit incidente într-un supermarket de unde circa 20 de clienţi au încercat să plece fără să plătească.

Primarul Leoluca Orlando a denunţat „mesaje necugetate pe reţelele sociale care riscă să creeze un climat de destabilizare” şi „prezenţa infractorilor şi mafioţilor în şi în spatele acestor fapte”. Dar astfel de incidente ilustrează situaţia din ce în ce mai dificilă a milioane de locuitori ai Italiei, după peste trei săptămâni de izolare şi blocare cvasitotală a ţării.

Ca răspuns de urgenţă, guvernul italian a luat o serie de măsuri, în special emiterea de bonuri alimentare, care sunt distribuite de comunele italiene şi au o valoare totală de 400 de milioane de euro.

11.000 de solicitări la Palermo

La Palermo, municipalitatea a primit deja 11.000 de solicitări, potrivit cotidianului Il Sole 24 Ore. Şi municipalitatea din Roma a anunţat marţi că familiile „aflate într-o situaţie de dificultate economică provocată de măsurile de prevenţie şi limitare a difuzării coronavirusului” vor putea solicita un ajutor pentru cumpărături. Acesta s-ar putea ridica la 300 de euro pentru gospodăriile fără copii şi până la 500 de euro pentru cele cu minim 5 persoane. Mai multe lanţuri de supermarketuri au decis să ofere reduceri de 10% celor mai săraci clienţi, la plăţile făcute cu bonuri alimentare.

Dar, în pofida măsurilor guvernamentale, oprirea activităţilor în marea majoritate a întreprinderilor, magazinelor şi şantierelor din ţară i-a pus într-o situaţia grea pe mulţi italieni, iar lucrurile stau şi mai prost în Mezzogiorno (sudul Italiei), unde mare parte din populaţie depinde de munca la negru.

O potențială „bombă socială”

Conform unei estimări a principalului sindicat agricol italian Coldiretti, alte 500.000 de persoane au nevoie de ajutor pentru a avea ce mânca, în plus faţă de cele 2,7 milioane care au beneficiat anul trecut de ajutoare alimentare prin intermediul unor asociaţii cum sunt Caritas sau Băncile de alimente. Astfel de asociaţii au primit în martie cu 25-30% mai multe solicitări de ajutor, mai ales în regiunile cele mai sărace din sud, Sicilia, Calabria sau Campania. În Campania, Banca pentru alimente a constatat o creştere cu 45% a solicitanţilor, de la începutul crizei, a relatat agenţia italiană de presă Agi.

„În mod normal, deservim 152.525 de persoane, dar au venit în plus 70.000 de solicitări”, a spus directorul acestei asociaţii, Roberto Tuorto, adăugând că acum „trebuie făcut astfel încât criza economică declanşată de virus să nu devină o criză de securitate”.

Sâmbătă, cotidianul Corriere della Sera a evocat o potenţială „bombă socială”, notând că poliţia este cu ochii pe reţelele sociale şi grupurile de discuţii unde ar putea fi organizate noi operaţiuni de vandalizare a magazinelor.

„Stand al solidarității”

Totuşi, vremurile de criză au generat în Italia şi iniţiative de solidaritate şi ajutor pentru cei mai defavorizaţi.

La Palermo, pe plaja din Mondello, a fost amplasat un „stand al solidarităţii” unde cei care au nevoie pot veni să se aprovizioneze cu apă, paste şi alte produse de întreţinere şi primă necesitate aduse de persoane particulare.

La Roma, pe marginea unei fântâni din piaţeta Alberone localnici au adus paste, biscuiţi, pâine şi conserve, alături de îndemnul: „Luaţi dacă aveţi nevoie!”.

O altă imagine a solidarităţii în aceste momente este apariţia în capitală, dar şi în alte oraşe cum este Napoli a coşurilor pline coborâte de la balcoane cu mesajul: „Cine poate, pune. Cine nu poate, ia”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here