Colecția de texte conspiraționiste și propagandistice reunită în volumul ”Covid. Colivia noastră” (Editura Institutul European, 2020) a avut lansarea miercuri seară la Iași, într-un spațiu pus la dispoziție de o instituție subordonată Primăriei. La eveniment, la care a luat cuvântul și viceprimarul municipiului Iași, Radu Botez, au asusținut discursuri în cheie conspiraționistă câțiva dintre autori, dezvăluie G4Media.

Lansarea cărții vine în contextul creșterii zilnice a numărului de infecții, inclusiv în județul Iași. Primarul Mihai Chirica, în subordinea căruia funcționează Muzeul Municipal ”Regina Maria”, a încercat constant să îi convingă pe ieșeni să respecte regulile de distanțare socială, atrăgând atenția și asupra fake-news-urilor distribuite de media și legate de virus.

Cei mai mulți dintre autorii de texte controversate din volum au lipsit, fiind prezent, însă, medicul Vasile Astărăstoae, unul dintre cei mai vocali contestatari ai măsurilor luate de Guvern pentru a bloca efectele virusului. ”Este pandemia cu cel mai mic grad de periculozitate din istorie”, a spus Astărăstoae, care a adăugat că, dacă nu ar fi fost ”presa isterică, isterizantă”, publicul larg nici nu ar fi știut despre existența Sars-Cov-2. El a adus în sprijinul afirmației sale indicele mic de mortalitate înregistrat printre cei infectați: 1,8%. Medicul ieșean a condamnat ”măsurile disproporționate, luate de frică” și a vorbit despre ”societatea nevrotică, care și-a pierdut busola”. Un alt vorbitor, medicul Eugen Târcoveanu, a afirmat, cu referire la această pandemie, că reprezintă ”o mare manipulare”.

Printre cei care au aplaudat discursul lui Astărăstoae a fost viceprimarul municipiului Iași, Radu Botez. Acesta a luat cuvântul la eveniment, instituția pe care a reprezentat-o fiind trecută pe afiș drept organizator.

La lansarea de miercuri seară, recomandările de distanțare socială pentru spații deschise nu au fost strict respectate. Unii dintre vorbitori au stat la o distanță foarte mică unii de ceilalți, fără a purta mască, iar microfonul nu a avut nici un echipament de protecție. Mai mult, doi dintre cei care au luat cuvântul – Laurențiu Șoitu și Răzvan Popescu – au tușit în mod repetat.

G4Media.ro a prezentat recent conținutul acestui volum, prima carte din România dedicată pandemiei de coronavirus.

Publicată în luna mai, aceasta reunește texte ale unor experți, dar și ale unor personaje extrem de controversate din spațiul public, cum ar fi Dan Puric, intens promovat de propaganda rusă. În plus, unele articole conțin izbucniri isterice și câteva fake-news-uri preluate din presă.

Atât punctele de vedere ale lui Astărăstoae și Târcoveanu, cât și ale lui Dan Puric, academicianului Alexandru Surdu și episcopului Ignatie contrastează total cu punctele de vedere exprimate pe subiectul Sars-Cov-2 de primarul Mihai Chirica. Prezent săptămânal în emisiuni la televiziunile locale – de la un moment dat doar online – acesta a avertizat asupra pericolului reprezentat de Sars-Cov-2. Spre exemplu, exasperat de faptul că persoane în vârstă stăteau pe băncile din oraș, a amenințat că va da ordin ca acestea să fie ridicate. Parcurile de joacă au fost închise, transportul public a fost în mare parte restricționat – ceea ce a stârnit mari nemulțumiri, iar primarul a atras atenția asupra fake-news-urilor despre virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here