Credit Suisse recunoaşte un nou caz de supraveghere a unui director, adâncind criza de spionaj

Sursa: Pexels

Credit Suisse a recunoscut luni un al doilea caz în care a supravegheat un fost director, adâncind un scandal de spionaj în cadrul grupului elveţian, care este investigat deja pentru că l-a pus sub supraveghere pe un fost director al diviziei de administrare a averilor, transmite Reuters.

A doua mare bancă elveţiană l-a blamat pe fostul director operaţional Pierre-Olivier Bouee că în luna februarie a angajat detectivi pentru a-l urmări pe directorul de resurse umane Peter Goerke. Toţi directorii, inclusiv directorul general Tidjane Thiam, nu au ştiut ce se întâmplă.

Credit Suisse l-a acuzat anterior pe Bouee pentru un incident similar, referitor la fostul director pentru administrarea averilor Iqbal Khan, şi a anunţat că Thiam nu a avut nicio implicare. La momentul respectiv, Thiam a spus că a fost un incident izolat.

Reuters nu a reuşit să îi contacteze imediat pe Bouee şi Goerke pentru comentarii.

”Urmărirea lui Peter Goerke, care a fost confirmată acum, nu are nicio scuză”, a declarat într-un comunicat preşedintele Credit Suisse, Urs Rohner, adăugând că ”cei responsabili de ordonarea supravegherii nu au menţionat acest lucru în timpul unei prime investigaţii, referitoare la Khan.

“Suntem conştienţi că urmărirea lui Iqbal Khan şi a lui Peter Goerke a afectat reputaţia băncii noastre”, a spus Rohner said.

Goerke nu a ştiut că a fost urmărit de detectivi privaţi până ând oficiali ai băncii l-au contactat cu puţin timp înainte ca publicaţia elveţiană Neue Zürcher Zeitung ă facă public acest lucru, lunea trecută, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Goerke, care este în continuare angajat al băncii în calitate de consultant, nu consideră că trebuie să facă o plângere penală, şi este în contact cu oficiali de rang înalt ai Credit Suisse.

Credit Suisse a ajuns în atenţia publică în luna septembrie, când Khan a depus o plângere penală la Zurich, după o confruntare avută cu unul dintre detectivii privaţi care îl urmăreau.

Banca a deschis o investigaţie şi a descoperit că a comandat supravegherea.

O investigaţe efectuată de firma de avocatură Homburger referitoare la spionarea lui Khan, care lucrează în prezent la banca rivală UBS, a descoperit că singurii responsabili pentru comandarea urmăririi sunt Bouee şi un director de securitate subordonat acestuia. Investigaţia nu a descoperit alte incidente.

Ambii au demisionat de la Credit Suisse, iar banca a anunţat că Bouee a fost concediat din culpă, iar bonusurile şi alte posibile beneficii vor fi anulate. Bouee a fost mult timp asociat cu Thiam şi l-a urmat la Credit Suisse de la Prudential.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Elveţia investighează activităţile de supraveghere ale băncii şi guvernanţa sa corporativă. Rtotodată, are loc şi o investigaţie penală legată de supravegherea lui Khan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here