Anunțul făcut joi seara de Organizația Mondială a Sănătății vine după ce numărul de cazuri de persoane infectate a depășit 8000. „În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat, joi seară, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Geneva.

Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii„, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNBC.

Cea mai mare preocupare a noastră o reprezintă posibilitatea ca virusul să se propage în țările unde sistemele de sănătate sunt mai șubrede (…) Asta nu înseamnă că e vorba despre un vot de neîncredere în privința Chinei”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”, informează mediafax.ro.

OMS recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată, iar în cazul în care acest lucru se întâmplă, să se ia măsuri astfel încât să se limiteze răspândirea virusului, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Această alertă înseamnă că OMS recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într-o ţară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus şi dacă acest lucru se întâmplă, dacă persoana totuşi intră în această ţară, persoana respectivă să ia măsuri încât să limiteze răspândirea. Sunt elemente extrem de importante care sunt prevăzute în această recomandare a OMS, pentru că OMS face doar recomandări, nu impune statelor membre„, a susţinut Rafila.

El a afirmat că până în prezent în România au fost luate măsuri.

Vreau să spun că până acum în România s-au luat aceste măsuri. Nu am aşteptat ca această stare de alertă globală să fi declarată. În urmă cu o săptămână a mai fost o şedinţă a acestui comitet de urgenţă al OMS, care a amânat luarea unei decizii, însă lucrurile erau clare încă de atunci că epidemia din China nu se poate stinge în câteva zile şi că va evolua. Lucrurile s-au adeverit. În momentul de faţă, practic, avem destul de multe ţări în care s-au identificat şi s-au izolat persoane care sunt bolnave şi avem două cazuri de transmitere secundară a bolii de la persoana care a venit din China, s-a transmis boala la altcineva, un caz în Statele Unite într-o familie de la soţ la soţie, şi în Germania„, a mai explicat Alexandru Rafila.

El a spus că există în afara Chinei cazuri de transmitere secundară de coronavirus.

Deci există două cazuri de transmitere secundară. În momentul în care boala începe să se răspândească într-o anumită ţară, dacă nu este foarte bine gestionată poate scăpa de sub control şi, exact ce se întâmplă în momentul de faţă în China, se poate întâmpla în orice ţară din lume. Până la urmă, în China se încearcă un soi de carantină uriaşă, despre asta discutăm. În momentul în care carantina depăşeşte zeci de milioane de persoane este greu să greu să împiedici răspândirea şi în momentul de faţă practic în toate regiunile Chinei se găsesc cazuri de persoane infectate şi acesta a fost unul dintre considerentele care a dus la declararea stării acesteia de alertă globală„, a mai arătat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

El a precizat că în perioada imediat următoare medicii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni la Bucureşti pentru un training comun cu specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus.

Colegii de la centrele din Cluj, Iaşi Timişoara vor veni în perioada următoare la Bucureşti pentru un training comun cu colegii din Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus şi sunt convins că după ce se va termina acest training vor avea posibilitatea să acceseze sursele de reactivi care să facă posibil diagnosticul şi în alte oraşe„, a mai susţinut Alexandru Rafila.


Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate. Virusul s-a extins în cel puţin alte 18 ţări, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om.

În prezent, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” este dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecţiilor de acest tip„, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei.

Ministerul precizează că se păstrează măsurile stabilite în aeroporturi, cât şi pentru unităţile medicale sanitare desemnate pentru preluarea şi tratarea eventualelor cazuri.

*Impact economic major pe plan mondial

Decizia OMS agită şi mai mult pieţele financiare, care sunt deja tensionate din cauza efectelor negative asupra economiei chineze.

Spre exemplu, virusul SARS, care a provenit tot din China, a provocat circa 800 de decese şi a costat economia globală 33 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor.

Economiştii sunt îngrijoraţi că impactul ar putea fi mai mare acum, deoarece China are o pondere mai importantă în economia mondială. Potrivit unui analist guvernamental, criza ar putea şterge un punct procentual din creşterea economică a Chinei din primul trimestru.

Pieţele globale au scăzut joi, în timp ce yuanul a atins cel mai redus nivel din acest an, iar preţurile petrolului au scăzut la rândul lor.

În Hubei, cei 60 de milioane de locuitori sunt aproape blocaţi.

“Majoritatea magazinelor sunt închise. Nu putem merge să cumpărăm mâncare”, a spus Si Thu Tun, unul dintre cei 60 de studenţi din Myanmar blocaţi în Wuhan, pentru site-ul Democratic Voice of Burma.

Australia, Coreea de Sud, Singapore, Noua Zeelandă şi Indonezia ţin în carantină persoanele evacuate timp de două săptămâni, dar Statele Unite şi Japonia au planificat o perioadă mai scurtă de izolare, care este voluntară.

Trei japonezi, dintre cei 206 evacuaţi miercuri, sunt infectaţi, iar doi dintre ei nu au simptome.

India a raportat la rândul ei un caz, un student de la Wuhan University.

Impactul crizei a ajuns şi la o navă de croazieră italiană, 6.000 de pasageri fiind consemnaţi la bord în aşteptarea testelor pentru doi călători chinezi.

În sectorul corporativ, Google şi Ikea au anunţat că opresc activităţile în China. BMW închide temporar trei fabrici din China. Samsung Electronics a prelungit vacanţa de Anul Nou chinezesc pentru unele unităţi de producţie din China.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here