După ce dana Gîrbovan a publicat pe Facebook ”12 obiective în scopul sporirii eficienței justiției și întăririi independenței acesteia”, judecătorul Cristi Danileț i-a adresat acesteia ”12 întrebări de bun-simț”, prin care scoate în evidență cât de inadecvată este pentru a ocupă postul de ministru al Justiției.

Danileț amintește că Garbovan este specializată pe litigii de muncă, deci nu are expertiză în combaterea corupției sau a traficului de persoane, că de două ori a fost respinsă pentru a ocupă un loc în CSM, că este susținută de trusul de presă al unui condamnat penal și că atacat violent rapoartele instutiilor internaționale.

„Pun niște întrebări la care tot eu răspund:

– dacă nu ai condus o instituție sau măcar un departament al unei instituții în viață ta, cum ai putea conduce un minister?

– dacă ai dat examen din dreptul familiei și rezolvi litigii de muncă, cum ai putea să conduci lupta împotriva corupției și traficului de persoane?

– dacă de două ori colegii magistrați te-au respins când ai candidat că membru CSM, cum poți să mai spui că reprezinți interesele magistraților?

– când mai ai 7 ani până să îți închei oficial carieră de magistrat, oare cum poți să dai cu piciorul la asta pentru un post politic de cel mult 1 an?

– când tu urmăreșți ocuparea unui post politic în stat, cum poți să conduci timp de ani de zile o asociație de magistrați care are în statut prevederi vizând separarea de politic?

– când tu refuzi să spui câți membri are ONG-ul din care faci parte, cum ai putea să conduci un minister care va trebui să fie exemplu de respectare a legii informațiilor publice și a celei privind transparență decizională?

– când afirmi că magistrații ar putea fi acoperiți și că declarațiile lor anuale și autentice sunt insuficiente, reprosand membrilor CSM că nu dezvăluie informații clasificate, cum ai putea face parte din CSAT unde se folosesc doar asemenea informații?

– când ai criticat organisme europene și ai negat caracterul obligatoriu al angajamentelor internaționale, cum vei putea da ochii cu experții europeni și să pui în aplicare conținutul MCV?

– când o televiziune e patronată de un condamnat penal care duce o cruciadă antimagistrati și antijustitie, cum poți apărea acolo și acceptă să fii susținută de acel trust de presă?

– când ai susținut legi antijustitie, împotriva avizului negativ al CSM și a opiniei a 4000 de magistrați asumată individual plus a 500 de adunări generale ale instanțelor și parchetelor, cum ai putea (cel puțîn) să prezervi reforma justiției?

– când primeșți telefoane de la oameni politici din conducerea statului și negociezi funcții, cum mai poți să pretinzi că ești magistrat independent?

– când ți se oferă un post politic în ședința de partid, cum poți să crezi că vei avea independența că ministru?

Însă accept că trăim în țară tuturor posibilităților, așa că răspund tot eu: ‘Pentru că pot!’”, a scris Danileț pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here