Cristian Diaconescu: Boris Johnson se lansează într-o aventură cu consecințe imprevizibile

Premierul britanic Boris Johnson se lansează într-o aventură cu „consecințe imprevizibile” prin decizia de a suspenda Parlamentul timp de o lună, prin care încearcă să forțeze o ieșire a Marii Britanii din UE chiar și fără acord, la 31 octombrie, spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, într-o intervenție la Digi24.

Între timp, sute de britanici au ieșit în stradă, miercuri seara, după ce premierul Boris Johnson a decis suspendarea Parlamentului din septembrie, până la 14 octombrie. Ei au acuzat o lovitură de stat. Premierul Boris Johnson va limita capacitatea Parlamentului de a-i dejuca planul privind Brexitul, reducând practic intervalul în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord.

„Boris Johnson a încercat politicianist să blocheze o decizie a Parlamentului, similară celor anterioare, și anume că Marea Britanie nu poate ieși din UE fără un acord negociat. În acest moment, singura alternativă pentru zona politică ce se opune conservatorilor lui Boris Johnson este o moțiune de neîncredere. Dar și aici sunt probleme. Sigur, Boris Johnson beneficiază de o majoritate minimală, pare-se de un singur parlamentar.

Pe de altă parte, dacă moțiunea de neîncredere trece, este nevoie de o nouă moțiune de încredere pentru un nou guvern și, din nou, situația este complicată, pentru că nu există premisele unei reorganizări politice care să preia rapid atribuțiile în cazul în care guvernul Johnson ar fi demis”, arată Cristian Diaconescu.

În această situație ar trebui organizate alegeri, ceea ce a fi un proces foarte lung, depășind momentul 31 octombrie.

Este un forțaj politicianist. Premierul britanic se lansează într-o aventură cu consecințe imprevizibile pentru Marea Britanie. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, în Europa, nu cred că există voință politică pentru a negocia ceva, inclusiv problema backstopului, a frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord, temă extrem de sensibilă. Scoția se agită considerând că independența, deci rămânerea în UE, este cea mai adecvată. Situația este deosebit de critică”, spune Cristian Diaconescu.

În ceea ce privește demersul unor europarlamentari, care vor să declanșeze Articolul 7 împotriva Marii Britanii, fostul ministru spune că o reacție emoțională nu ar fi cea mai adecvată.

„Sancționarea acum a Marii Britanii, conform Articolului 7, nu ar fi măsura care în opinia mea ar orienta dezbaterea într-o direcție bună”, a spus el.

Boris Johnson a decis ieri suspendarea Parlamentului din septembrie, până la 14 octombrie. Astfel, premierul britanic va limita capacitatea Parlamentului de a-i dejuca planul privind Brexitul, reducând practic intervalul în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord.

Suspendarea Parlamentului este o mișcare gândită de Boris Johnson care vrea cu orice preț să scoată țara din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord. În acest fel, parlamentarii nu vor avea timp să voteze legi care să împiedice Regatul să părăsească blocul comunitar fără acord. Suspendarea legislativului a fost aprobată de Regina Elisabeta a II-a, dar criticată de parlamentari.

Practic, premierul i-a cerut Reginei să-și amâne discursul în Parlament, iar regina a fost de acord. Discursul Reginei este elaborat oricum de Guvern și reprezintă un fel de program de guvernare, iar Boris Johnson a motivat că mai are nevoie de timp. Înainte de discursul Reginei, activitatea Parlamentului se suspendă, marcându-se astfel începutul unei noi sesiuni parlamentare.

În acest timp, europarlamentarii amenință guvernul Johnson cu articolul 7, pentru a stabili dacă acesta a respectat principiile statului de drept atunci când a decis să suspende Parlamentul.

„Opriți lovitura de stat!” au strigat protestatarii de la Londra, miercuri seara, în fața Westminster. Protestul a decurs pașnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here