Sezonul gripal a început oficial la 15 octombrie, iar dorința de vaccinare a românilor este mult mai mare, după ce și anul trecut au existat multe îmbolnăviri și aproape 200 de decese. Însă, vaccinul nu prea se găsește nici în cabinetele medicilor de familie, nici în farmacii.

Ministerul Sănătății asigură gratuit vaccinarea pentru românii aflați în grupele de risc: copiii între 6 luni și 5 ani, persoanele gravide, vârstnicii peste 65 de ani, persoane cu boli cronice și personal medical. Vaccinul antigripal nu este însă gratuit și atunci aprovizionarea se face raportat la cererea existența în anii precedenți.

Anul acesta Ministerul Sănătății a anunțat că a cumpărat cu 200.000 de doze mai mult decât anul trecut și și farmaciile și-au pregătit o aprovizionare mai bună. Însă medicii de familie au tras un semnal public acuzând Ministerul Sănătății că a dat startul campaniei de vaccinare fără să și aibă vaccinurile, astfel că pacienții cer să fie vaccinați, dar medicii nu au cu ce.

În plus, există și o problema de organizare a ministerului, mai acuză medicii de familie.

Iată că nici măcar dozele pe care le-am cerut nu le putem primi. A solicita 600-700 de doze și a primi 10-15 mi se pare… nici nu știm cum să ne alegem pacienții pentru acest lucru.

În principiu, în unele județe vaccinul a ajuns în această săptămână. Avem colegi din țară care le-au primit, și în București au început să se dea, numai că numărul de doze e foarte mic, mult mai mic decât am cerut.

Sunt două probleme, în primul rând că primul vaccin care sosește acoperă doar categoriile de vârstă peste 3 ani, nu poate fi făcut la copiii foarte mici. Pentru categoria de vârstă peste 6 luni este un alt vaccin care a fost achiziționat de Ministerul Sănătății și care se va face doar pentru sugari, dar el încă nu a fost distribuit medicilor și trebuie să-i mai amânăm.

Ceea ce e o problema pentru că la copiii sub 9 ani care fac prima oară vaccinul trebuie făcute două doze la interval de o luna, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să îl primim înaintea celuilalt, adică să începem puțîn mai devreme vaccinarea că să fie făcută la timp.

Pe de altă parte mai avem o problema, noi nu putem vaccina chiar toate persoanele din grupurile de risc pentru că Ministerul nu achiziționează vaccin pentru toți. Dar există, totuși, o discrepanța, înțeleg să solicit 600 și să primesc 300, dar nu 10″, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, la Digi24.

Răspunsul Ministerului Sănătății

În replică, Ministerul Sănătății a transmis sâmbătă, printr-un comunicat, că vaccinurile sunt aduse în patru tranșe, de aceea există această situația acum, la început de sezon.

Nu au fost aduse toate. Se aduc în patru tranșe. Medicii de familie au fost informați de către DSP-uri”, susține ministerul.

Ministerul Sănătății a făcut acord cadru pentru patru ani și am asigurat necesarul, inclusiv posibilitatea suplimentării numărului de doze – pe care am bugetat-o din economii. În ceea ce privește vaccinarea copiilor sub trei ani, anul trecut a fost nevoie de 2.000 de doze care au și fost asigurate. Anul acesta sunt de aproximativ de cinci ori mai multe vaccinuri, pentru 9.200 de copii”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here