Trump, la summitul NATO: „China a devenit puternică cu bani americani” / Stoltenberg: „Are capacitatea de a lovi Europa”

China a devenit o țară puternică doar cu ajutorul banilor americani, a declarat președintele SUA, Donald Trump, într-o conferință de presă susținută la Londra alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„China a devenit foarte puternică. Și asta s-a întâmplat cu bani americani, fiindcă foștii președinți i-au permis să fure borcanul cu biscuiți”, a declarat Donald Trump în conferința de presă, organizată la Londra, în deschiderea summitului NATO.

Dacă nu eram eu președinte, acum ar fi fost război în Asia”, a adăugat șeful de la Casa Albă.

La summitul NATO din capatala Marii Britanii, Alianța Nord-Atlanciă abordează în premieră subiectul amenințărilor impuse de China în cursa ei pentru dominație globală.

„Este ceva nou că ne adresăm implicațiilor de securitate la nivelul NATO aduse de avansul Chinei. China are acum arme hipersonice, sisteme balistice cu capacitate de a lovi Europa. Nu mutăm NATO în Marea Chinei de Sud, ci NATO trebuie să răspundă provocărilor lansate de China”, a subliniat Jens Stoltenberg, șeful NATO, în conferința de presă.

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO se reunesc marţi la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianţei Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul şi direcţia sa strategică.

Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanşa un „proces de reflecţie” destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here