Croația ar vrea să cumpere avioane F-16 noi direct din SUA

sursa: Lockheed-Martin

Croația a relansat procedurile de achiziție pentru noi avioane de vânătoare, la un an după ce precedentul demers a eșuat. Zagreb intenționează să cumpere o întreagă escadrilă, ca să-și întărească forțele aeriene care încă utilizează avioane MiG-21 învechite.

Autoritățile croate au trimis o cerere de ofertă în SUA, la Lockheed-Martin, pentru avioane F-16 noi, și în Suedia, la Saab, pentru Gripen noi. De asemenea, oficialii de la Zagreb au cerut oferte pentru avioane utilizate de la Franța, Italia, Norvegia, Grecia și Israel, a transmis guvernul croat printr-un comunicat citat de Reuters.

De la americani, croații sunt interesați de cea mai nouă variantă de F-16, numită F-16 Viper. Aparatele de zbor sunt dotate cu un radar foarte puternic și sisteme electronice împrumutate de la frații mai mari precum F-35 și F-22. În regiune, Bulgaria a ales deja F-16V ca să înlocuiască vechile MiG-29. Slovacia a luat aceași decizie ca Bulgaria, comandând F-16V. La nivel internațional, Taiwan, Bahrain și Maroc au mers pe acest aparat de zbor ca să-și înnoiască flotele aeriene.

Ofertele ar urma să fie primite până în luna mai și să fie analizate până la finalul lunii august.

Acum un an, Croația a intenționat să cumpere 12 avioane F-16 la mâna a doua din Israel, dar tranzacția a eșuat deoarece guvernul de la Ierusalim nu a primit aprobarea necesară din partea SUA să vândă avioanele.

Croația s-a alăturat NATO în 2009 și UE în 2013. În prezent, forțele aeriene croate mai au doar câteva MiG-21, unele moștenite de la Iugoslavia și modernizate în România la standardul „Lancer 3”, iar altele cumpărate din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here