Plenul CSM a respins, joi, cererea de a se organiza concursul de numire a unui șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), denumită Secția Specială, dar și un concurs de numire a unor procurori în această structură.

După deliberări, plenul CSM a decis (cu un vor de 11 la 8) să respingă cererea de amânare, dar și cererea de a se organiza cele două concursuri, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, unul dintre contestatarii Secției Speciale, spune că se impune avansarea, în regim de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ.

Excelent și felicitări membrilor CSM care au votat pentru respingerea organizării concursurilor la SIIJ! Acum se impune avansarea, în regim de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ, așa cum își doresc majoritatea românilor!

P.S. Nu prea am înțeles scopul cererii de amânare dar este foarte bine că nu s-a mai tărăgănat și s-a tranșat astăzi!,” afirmă Birchall.

*Secție fără șef

Secția Specială este fără șef, după ce Lia Savonea a încercat de șapte ori anul trecut să o impună la conducere pe Adina Florea.

Încă de la începutul ședinței, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut amânarea organizării acestui concurs. O cerere similară fusese trimisă la CSM și de Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP), care solicitase suspendarea procedurii până în momentul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunța în acest caz. Membrii CSM au ținut ședința prin videoconferință, în sală fiind prezenți doar șefii CSM, Nicoleta Țînț și Tatiana Toader.

Primul care a intervenit în dezbatere a fost procurorul Cristian Ban, care a ironizat demersul CSM de a organiza aceste concursuri: „Țara arde și CSM-ul se piaptănă.”

Predoiu a insistat cu amânarea: Sunt probleme mai urgente, inclusiv concursuri în magistratură.

Este un subiect care, fără a intra pe fondul lui, este discutabil. Este fierbinte. Este în proces de analiză, există și un proiect de act normativ înaintat CSM-ului pentru desființarea lui. Sunt decis să susțin cererea de amânare,” declara Predoiu.

*Baltag: Proiectul a fost retras

Pe de altă parte, mai mulți membri CSM au susținut că trebuie discutată situația Secției Speciale. Prima care a sărit la atac la ministrul Justiției a fost Gabriela Baltag (judecător): „Trecând peste intervenția plastică a dl. Ban. Văd că dl. ministru îmbrățișează poziția unei asociații cu care nu a fost în relații tocmai bune. Dumneavoastră ați retras proiectul, pare-se în timp de pandemie se întâmplă multe”.

Șefa CSM, Nicoleta Țînț, care anul trecut era în tabăra pro-Secția Specială, a explicat că: „Trebuie să găsim variante să funcționăm și la instanțe în pandemie”.

Membru al CSM din partea societății civile, Victor Alistar a pledat pentru a se discuta situația Secției Speciale.

Împotriva amânării a fost și judecătorul Simona Marcu. „La cererea de amânare a minustrului Justiției, soluția pe care o antameaza este una expres interzisă de lege, soluția delegării procurorilor.

A două chestiune, referitor la procesele aflate pe rolul CJUE, care vizează și problematica acestei structuri de parchet, vreau să precizez că deja termenul inițial a devenit foarte incert, avocatul general Bobek avea termen în martie, iar până acum nu au fost depuse.

Probabil în luna iunie, când CJUE va lucra, sau în toamnă. Ar reprezenta o amânare sine die a acestei situații
,” afirmă Marcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here