CSM decide să nu organizeze concursul pentru șefia Secției Speciale, iscând discuții aprinse

justitie
Foto: Bill Oxford/Unsplash

Plenul CSM a respins, joi, cererea de a se organiza concursul de numire a unui șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), denumită Secția Specială, dar și un concurs de numire a unor procurori în această structură.

După deliberări, plenul CSM a decis (cu un vor de 11 la 8) să respingă cererea de amânare, dar și cererea de a se organiza cele două concursuri, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, unul dintre contestatarii Secției Speciale, spune că se impune avansarea, în regim de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ.

„Excelent și felicitări membrilor CSM care au votat pentru respingerea organizării concursurilor la SIIJ! Acum se impune avansarea, în regim de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ, așa cum își doresc majoritatea românilor! P.S. Nu prea am înțeles scopul cererii de amânare dar este foarte bine că nu s-a mai tărăgănat și s-a tranșat astăzi!”, afirmă Birchall.

Secția Specială este fără șef, după ce Lia Savonea a încercat de șapte ori anul trecut să o impună la conducere pe Adina Florea.

Încă de la începutul ședinței, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut amânarea organizării acestui concurs.

O cerere similară fusese trimisă la CSM și de Asociația „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP), care solicitase suspendarea procedurii până în momentul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunță în acest caz.

Membrii CSM au ținut ședința prin videoconferință, în sala fiind prezenți doar șefii CSM, Nicoleta Tant și Tatiana Toader.

Primul care a intervenit in dezbatere a fost procurorul Cristian Ban, care a ironizat demersul CSM de a organiza aceste concursuri: „Țara arde și CSM-ul se piaptănă.”

Predoiu a insistat cu amânarea: „Sunt probleme mai urgente, inclusiv concursuri în magistratură.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here