Rusia continuă să șocheze prin evoluția în pandemia de coronavirus, depășind zi după zi recorduri negative. După ce timp de mai bine de trei luni nu apărea în niciun top privind numărul de cazuri înregistrate, în doar câteva zile a depășit toate țările greu încercate din Europa, Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, și a urcat pe locul 2, după Statele Unite.

Rusia a atins pragul de 100.000 de cazuri de coronavirus la începutul lunii mai, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins. La acea dată, Italia și Spania aveau deja un număr dublu de cazuri, peste 200.000. Cele două țări depășiseră 100.000 de cazuri cu o lună mai devreme, la începutul lui aprilie. 

Începând de pe 2 mai, Rusia a înregistrat în fiecare zi între 10.000 și aproape 12.000 de noi cazuri, astfel că pe 12 mai a depășit Spania și a trecut pe locul 2 în topul țărilor cu cele mai multe cazuri, peste 232.000, după Statele Unite. Imagini cu cozi nesfârșite de ambulanțe așteptând să poată lăsa la spital pacienți cu coronavirus au șocat opinia publică. Tot în Rusia s-au înregistrat cazuri bizare de medici care au criticat sistemul de sănătate și care s-ar fi sinucis apoi, aruncându-se de la etaj, potrivit autorităților.

În schimb, la numărul de morți, Rusia se află la un nivel jos, cu 2.100 de decese raportate, de cel puțin zece ori mai puțin decât Spania și Italia.

Moscova a prelungit măsurile de izolare a populaţiei până pe 31 mai, rămânând principalul focar al epidemiei din Rusia. Marți, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Puțin, Dmitri Peskov, a fost internat în spital, după ce a fost confirmat cu coronavirus.

*Numărul total de decese din Moscova a crescut brusc față de aceeași lună a anului trecut

Numărul total de decese înregistrate la Moscova a crescut brusc în aprilie față de aceeași lună a anului trecut și a fost, de asemenea, semnificativ mai mare decât numărul confirmat oficial ca fiind cauzat de noul coronavirus, arată datele oficiale, citate de Reuters, scrie Mediafax.

Raportul vine ca o confirmare a faptului că numărul oficial de decese cauzate de COVID-19 este mult sub răspândirea reală virusului în capitala Rusiei.

Multe țări analizează statisticile privind „mortalitate din toate cauzele” ca un ghid pentru înțelegerea impactului complet al virusului, deoarece unele decese cauzate de COVID-19 ar putea să nu fie înregistrate, în timp ce numărul deceselor cauzate de alte boli poate crește, într-o perioadă în care sistemele de asistență medicală sunt sub presiune.

Datele publicate duminică arată că Moscova a înregistrat în aprilie, prima lună când orașul a consemnat un număr mare de decese cauzate de COVID-19, 11.846 de morți în total, cu 18% mai multe decese decât s-au înregistrat în aprilie 2019.

Numărul oficial al deceselor cauzate de coronavirus este 658, în aprilie.

Numărul este, de asemenea, mai mare cu 20% comparativ cu media aceleiași luni din ultimii 10 ani, conform datelor publicate de guvernul de la Moscova, care se bazează pe numărul de certificate de deces emise în fiecare lună.

Alte țări acordă, de asemenea, o atenție sporită numărului de „decese în exces” ca ghid pentru măsurarea impactului complet al pandemiei, deoarece multe decese cauzate de coronavirus nu sunt niciodată identificate ca atare din cauza testării insuficiente.

Un raport publicat luni de biroul de statistică din Italia a arătat că decesele la nivel național au crescut cu 39% de la prima pierdere cauzată de COVID-19, comparativ cu o medie a aceleiași perioade din ultimii cinci ani.

Peste jumătate din aceste „decese în exces” au fost înregistrate ca fiind cauzate de COVID-19. Restul de 46% au fost cel mai probabil decese cauzate de virus în rândul pacienților care nu au fost testați sau care ar putea fi atribuite situației din sistemului de sănătate, a spus biroul.

Până duminică, Rusia consemna 1.915 decese cauzate de noul coronavirus.

Cazurile de infecție au crescut cu 11.012 în ultimele 24 de ore, iar la nivel național numărul este 209.688. Cazurile de coronavirus din Rusia le-au depășit pe cele din Franța sau Germania, în această săptămână, devenind a cincea cea mai afectată țară din lume.

Rusia a înregistrat primul său deces din cauza coronavirusului pe 26 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here