Cu ce sunt tratați în spitalele din România pacienții infectați cu coronavirus

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a relatat, într-o declarație acordată Hotnews, cu ce medicamente au fost tratați pacienții români infectați cu noul coronavirus.

Adrian Marinescu a explicat că deocamdată, pacienții cu forme ușoare de infecție cu coronavirus sunt tratați cu Paracetamol în spitalele din România. „Într-o primă fază, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați cu Paracetamol, care este un anti-termic, iar dacă este nevoie de antiinflamator, poți să ajungi la o variantă de cortizon. Antiinflamator este și Ibuprofenul, și Diclofenacul, și există și cortizon. Iar pentru formele medii și severe dăm și cortizon de la început”, a spus medicul.

Întrebat în legătură cu informațiile vehiculate în ultimele zile privind faptul că Ibuprofenul ar fi făcut mai mult rău decât bine în tratarea unor pacienți cu coronavirus din alte țări, medicul Adrian Marinescu a spus că au fost niște discuții, dar că nu există în acest moment dovezi clare care să susțină această teorie.

Nu există dovezi clare că Ibuprofenul a făcut rău. Dar chiar dacă datele acelea nu sunt chiar precise, este o idee, o ipoteză de lucru„, a spus dr. Marinescu.

Medicul a precizat însă că, ținând cont de faptul că au fost discuții privind Ibuprofenul și în cazul altor infecții virale, ”ar fi bine de evitat și în România, pentru că suntem aliniați la ce fac cei de afară”. ”Ar fi bine de evitat și de folosit un alt antiinflamator sau Paracetamol, dar nu Ibuprofen. Însă nu există niște dovezi foarte clare în momentul ăsta„, a subliniat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu a ținut însă să precizeze că „în niciun caz poveștile acelea că italienii de asta au ajuns în punctul ăsta, că au luat Ibuprofen, nu se susțin”. ”Sunt cu totul alte lucruri la ei – populația este în vârstă, altă formă de virus, adică în niciun caz Ibuprofenul nu a schimbat situația din Italia”, a spus medicul.

Ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, a avertizat sâmbătă, pe contul lui de Twitter, că administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon) „ar putea fi un factor agravant al infectării” la bolnavii cu coronavirus, potrivit Le Figaro.

Reprezentanții Reckitt Benckiser, producătorul Nurofen, cel mai cunoscut medicament care conține Ibuprofen, arată, într-o informare transmisă luni HotNews, că au luat la cunoștință faptul că, ”în prezent, pe rețelele sociale din Franța circulă mesaje care ridică îngrijorări cu privire la consumul de steroizi și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen, pentru ameliorarea simptomelor de COVID-19„.

Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, folosit în deplină siguranță ani la rândul, pentru reducerea febrei și ameliorarea durerilor. Produsele noastre care conțin ibuprofen sunt folosite cu rezultate bune de milioane de pacienți, din peste 40 de piețe și sunt disponibile ca medicamente fără prescripție medicală de peste 30 de ani. Toate medicamentele sunt strict reglementate, pentru a respecta cerințele autorităților locale din domeniul sănătății„, precizează reprezentanții Reckitt Benckiser

Ei mai arată că „utilizarea în mod adecvat a Ibuprofenului și Paracetamolului este în continuare recomandată de cele mai multe dintre autoritățile europene din domeniul sănătătii, ca parte a tratamentului simptomatic al COVID-19”, adăugând că nu au luat la cunoștință de ”existența vreunei situații care să demonstreze că ibuprofenul are un efect advers negativ asupra pacienților care suferă de COVID-19.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here