Cu Revoluția nu ne vom mai întâlni prea curând. Votați evoluția!

Puțină aritmetică spre neliniștea celor care cred că dacă duminică nu ies la vot nu se schimbă mare brânză, pentru că PNL va câștiga fără probleme, că oricum ”PNL, PSD, aceeași mizerie,” și că prin absența lor vor da o lecție liberalilor, care s-au dovedit, mare surpriză, departe de așteptări.

În 2016, prezența la vot a fost de aproape 40%. Adică, au votat puțin peste 7 milioane de cetățeni. PSD a luat 3,2 milioane dintre ele și s-a dus spre procentul imens de 46%.  Ce e de reținut din acele alegeri: PSD nu a obținut un număr istoric de voturi. În jurul a 3 milioane de voturi a luat mai tot timpul. Procentul astronomic a fost generat de prezennța scăzută la vot. De pandemia de nepăsare.

La europarlamentarele din 2019, însă, PSD a înregistrat o prăbușire istorică, în cifre absolute: de la 3,2 milioane, la parlamentarele din 2016, la doar 2 milioane de voturi. Hemoragia colosală, care l-a costat 1,2 milioane de voturi, a fost amplificată de o prezență mare la vot, 50%. Așa s-a stafidit PSD-ul, de a ajuns la 22%, sub jumătate față de cât înregistrase în decembrie 2016.

De ce este important să ne amintim asta? Pentru că dacă prezența la vot, duminică, se va învârti tot în jurul a 40%, din motive de pandemie, lehamite, calcule strâmbe și un strop de masochism, PSD va lua cel puțin 28%. Ați citit bine: cel puțin 28%. Atât înseamnă 2 milioane de voturi, minimul lor istoric; 2 din 7 milioane de voturi le vor aduce 28,5%.

Nu credeți că vor lua 2 milioane? Știți cât a luat Viorica Dăncilă, în turul doi? 3,3 milioane! Fix cât marele scor ”istoric” al lui Dragnea din decembrie 2016.

Dar nu votul din turul doi al prezidențialele de anul trecut este punctul de referință. Comparația era mai mult de ”amuzament.” Rezultatul din turul întâi al prezidențialelor din 2019 este relavant. Când Viorica Dăncilă a luat fix două milioane de voturi. 

Cel mai probabil, vor lua și duminică cel puțin două milioane de voturi pentru că tot cam atât au luat la locale, iar de atunci încoace este clar că au mai crescut. Previzibil, dealtfel, pentru că sunt maeștri la stat pe tușă, cu buzunarele pline, imuni la pușcărie (de ce, rămâne unul dintre marile mistere ale planetei!) și înjurat pe cei care moștenesc dezastrul lăsat de ei.

Așadar, la o prezență de 40%, PSD va lua, după redistribuire, în jur de 30%. Adică, își vor fi revenit bine după prăbușirea din 2019, după anii de groază ai regimului Dragnea. Iar dacă mai intră în Parlament și Ponta și Tăriceanu, plus eternul UDMR, coaliția care își bate joc de România de ani de zile va păstra controlul asupra peste 40% din legislativ. Suficient cât să poată bloca schimbări esențiale în această țară. Și nu doar pentru că nu va exista o majoritate calificată reformistă, ci și pentru că vor rămâne puternici în mai toate comisiile. Fiecare pas înainte se va face greu, după lupte la baionetă!

În caz că v-ați întrebat ce l-a apucat pe Vasile Dâncu să anunțe, zilele trecute, că PSD va lua 35%: procentul poate fi atins dacă partidul său ia 2,5 milioane de voturi, în condițiile aceluiași grad de participare la vot, de 40%.  Este un salt mare, dar nu imposibil, având în vedere că toate sondajele de opinie consemnează că PSD se află pe un trend ascendent. Cu toatea acestea, este foarte puțin probabil să obțină o astfel de performanță.

Adevăratul motiv pentru care Dâncu a decartat un asemenea scor ține de o anume ”datină” din politica românească. Pe care PSD a exploatat-o la greu, dar de care acum se teme că o vor mulge liberalii. În 2012, PDL a luat 2,5 milioane de voturi la locale și 1,2 milioane de voturi la parlamentare. În 2016, PNL a luat 2,7 milioane de voturi la locale și 1,4 milioane de voturi la parlamentare. 

Cum au fost posibile aceste prăbușiri catastrofale, care au dus la pierderea, în doar șase luni, a jumătate dintre voturi? Simplu. Numeroși primari ”de dreapta” și-au trădat partidele și au transferat voturi către USL sau PSD, partidele despre care ”se știa” că vor forma guvernul. Prin aceste trădări și-au plătit, în avans, accesul la banii dirijați de la centru, după instalarea noii puteri. Un fel de piață electorală ”futures” cu voturile noastre.

Ei bine, prin anunțarea acestui procent neverosimil de 35%, Dâncu și-a pus credibilitatea (cât o fi ea) la bătaie ca să împiedice măcare o parte din trădările primarilor pesediști în favoarea partidului despre care ”se știe” că va păstra puterea, PNL. Prin inducerea ideei că zarurile nu au fost aruncate, că încă există o șansă ca PNL să nu iasă pe primul loc, că PSD ar putea reveni la guvernare, Dâncu le transmite primarilor care fac deja, de peste un an, coadă la ușile liberalilor: ”nu fiți proști, nu vă vindeți voturile, pentru că putem câștiga!”

Un transfer de voturi pe scară largă de la PSD la PNL, pe modelul celor întâmplate în 2012 și în 2016, dar pe sens invers, este singurul care poate da peste cap aritmetica prezentată la începutul textului.

Dar aritmetica absenței, tot o aritmetică a neputinței, a subdezvoltării democratice rămâne. Pentru și dacă nu va ajuta PSD să continue ca o forță politică majoră, va da foarte multă greutate jocurilor de putere controlate de baronii locali, care dirijează voturile după cum le dictează interesele personale.

Doar o prezență mare la vot poate schimba, cu adevărat, lucrurile. În primul rând, pentru că poate reduce semnificativ influența PSD și a sateliților săi. În al doilea rând, cel mai important, pentru că poate da puterea unor partide care, cu toate păcatele lor, sunt trei clase peste moștenitorii Partidului Comunist Român.

Măcar și pentru că răspund atunci când sunt criticate, când greșesc, cu scuze și cu reparații. Între un ministru care transpiră și se bâlbâie atunci când este prins cu minciuna și unul care spune arogant ”altă întrebare?!” este o diferență ca de la cer la pământ. Mai mult, dacă PSD dispare din prim plan, PNL va pierde argumentul principal cu care se validează și care îi condamnă la mediocritate și la delăsare – ”nu suntem noi perfecți, dar suntem mai buni decât PSD.”

În februarie 2017, puteam face o nouă Revoluție. Nu ne-au ținut puterile. Duminică, însă, putem face un mare pas înainte, putem să ne aducem contribuția la evoluție. Merită ieșit la vot pentru ea! 

5 COMENTARII

 1. Problema e sa mergi la vot….că de restul se ocupă Obama și bideu ….cred că dacă nu scăpăm acum de cioroi ,ne v-a lua dracul !!!…sau mai e o soluție emigrarea in masă…deci dacă vrei să stai în țara ta , atunci mergi la vot….. să nu vi pe 7 cu scuze…e prea târziu….vor urma 4 ani de închisoare roșie….cu rafila la butoane ….

 2. Foarte bun articol, d-le Turturica, intr-adevar, de pomana te-ai enervat si-ai facut spume 4 ani, daca azi nu iesi la vot! Ar fi o adevarata bataie de joc, daca din nou apare pandemia de nepasare de care inspirat vorbiti dvs, vizavi de 2016.

 3. Va felicit dle Turturica pt acest articol! Doar ca … se pare ca acest popor nu merita zbuciumul nostru – al Dvs in mod evident prin aceste mesaje si al nostru prin speranta ca vom scapa odata de leprele rosii! Mai sunt 60 min si se inchid urnele si „bietii nostri romanasi” nu catadixesc sa mearga la vot! RUSINE acestei natii!
  Ne meritam soarta- degeaba ne dam cu fundul de pamant ca oamenii sunt astia – poate o fi nevoie de ceva si mai grav decat ce am indurat in acesti ani, cine mai stie?! Eu unul…sunt cu un picior in avion…
  Halal popor!

 4. CORUŢIU MIHAELA
  2 feb. 2021
  BUNĂ SEARA!
  Vă rog să mă scuzaţi de deranj, dar am o problemă: femeia cu basma care m-a ameninţat că mă infectează cu virusul COVID-19 stă în casa mea. A intrat dimineaţă şi nu mai scap de ea şi de rudele sale care au rămas abuziv în casa domnului POP VASILE din SALVA. Sunt rude cu poliţistul BÎRTE HORAŢIU din IPJBN, originar din localitatea REBRA, jud. BISTRIŢA-NĂSĂUD. Vă rog să anunţaţi autorităţile pentru că mă simt agresată, este vorba de VIOLARE DE DOMICILIU, de ingerinţe în viaţa mea particulară. Spaţiul meu de locuit nu este loc public să fiu obligată să o suport pe această femeie care încalcă orice bună cuviinţă, orice normă. Vă mulţumesc frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here