Cultul conspiraționist QAnon are o celulă puternică în România

Trump este alesul nostru, el va distruge acest sistem, el este unic. Patrioții sunt elita, sataniștii sunt oculta. În luna decembrie va avea loc asaltul final împotriva celor care au distrus România. Sute de români cred cu tărie în aceste idei pe care le pot rezuma cu o singură literă din alfabet: Q. Comunitatea Q-România are, pe zi ce trece, toți mai mulți adepți, se arată într-o analiză publicată în Buletin de București.

🔹 „În patru zile de la reînființare, de pe 6 până pe 10 octombrie, grupul Q-RO a adunat aproape 2.000 de membri. Înainte ca Facebook să îl șteargă, în grup erau 30 de mii de persoane. Unii dintre ei susțin că lucrează la Spitale de Psihiatrie, alții la Companii Municipale din București sau chiar la Ministerul Apărării Naționale.

QAnon a pornit din America, în 2017, și este o teorie bazată pe postările pe platforma 4chan a unei persoane anonime, cu username-ul „Q”. Ea susține că Donald Trump și apropiații săi duc un război împotriva unei oculte mondiale din care fac parte Hillary Clinton, Barack Obama și George Soros. Ei sunt acuzați, printre altele, că se ocupă cu torturarea și violarea copiilor, precum și cu traficarea lor pe piața neagră. Mai recent, adepții QAnon își concentrează eforturile pentru a demonstra că noul coronavirus nu este real, ci creat în laboratoare chiar de oculta care conduce lumea și care este împotriva lui Trump.

Anul trecut, FBI a clasificat gruparea QAnon drept o potențială amenințare teroristă internă care ar putea influența alegerile din 2020 și care ar putea să instige la acte violente sau criminale.

În ce cred și cu ce se luptă membrii Qanon din România?

Factorul care îi ține laolaltă pe patrioții Q, așa cum se autodenumesc, este Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii. Un simbol al patriotismului, Trump este descris ca fiind un iubitor de oameni care luptă împotriva ocultei mondiale, alesul lui Dumnezeu pe Pământ și cel care va reuși să distrugă sistemul și să schimbe lumea. «Iar noi, un fel de copiii lui care așteaptă salvarea», zice o membră Q-România.

«LUMINA ,LIBERTATE ,SPERANTA ! Iluminati,masonii ,ne conduc …in minciuna …se bat pentru țărișoara asta minunata …», ne-a spus un susținător al mișcării QAnon.

Atunci când nu îl laudă pe Donald Trump, îi critică pe conducătorii României. O mare parte dintre postările de pe grupurile de Facebook Qanon din țară sunt împotriva președintelui Klaus Iohannis, a premierului Ludovic Orban și, în general, împotriva oricărui membru sau simpatizant al Partidului Național Liberal. Acest lucru se datorează, în principal, măsurilor obligatorii de protecție COVID-19 impuse de Guvernul PNL. Comentariile escaladează rapid și se transformă în amenințări: «Așa ar merita spânzurați», «Toți odată dacă se poate”, „Nuuu. Mai întâi, beliți».  

«Toți nenorociți astea care sunt la putere trebuiesc împușcați sau otrăviți ,unu sa nu ramina, sa scăpăm de jegoși »– comentariu pe Facebook. 🟦

Citiți în continuare materialul publicat pe Buletin de București.

3 COMENTARII

  1. Eșecul democrației dezvoltă extremismul. Problema nu va avea rezolvare. Dacă nu dezvoltăm societatea civilă, adevărata formatoare de opinii, va fi greu.
    Protestatarii cumva sunt îndreptățiți, așteptarea prea mare pentru un progres mic sau nescontat, naște o revoltă îndreptățită. Dacă nu există o opinie a unui grup de dialog, o presiune democratică eficientă, vom avea surprize mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here