Cum a devenit războiul din Ucraina un magnet pentru politicienii de carieră din Rusia

Vitali Milonov, deputat al Dumei de Stat / Sursa: VK
<< Pentru cei din elita conducătoare a Rusiei care se pregătesc să ajungă în vârf, războiul din Ucraina este un nou progres neașteptat în carieră. Din ce în ce mai sensibilă la capriciile președintelui Vladimir Putin, administrația prezidențială este din ce în ce mai dornică să-i recompenseze pe veteranii conflictului >>, scrie jurnalistul Andrei Perțev, pentru The Moscow Times
<< Cu toate acestea, favorizați nu sunt veteranii de război, ci oficialii și politicienii care au vizitat prima linie pentru oportunități foto și le-au folosit pentru a-și demonstra radicalismul. Astfel de afișări sunt bine primite la Kremlin, indiferent de consecințele asupra calității guvernării sau a relațiilor dintre elite, dintre care mulți își doresc ca lucrurile să revină la cum erau înainte de invazia Ucrainei.
Elitele s-au costumat pentru acest rol încă de la începutul războiului, când prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko,  și secretarul general al partidului de guvernământ Rusia Unită, Andrei Turceak, au deschis tendința, purtând kaki în zonele nou ocupate din Ucraina.
Aparițiile pe front ale politicienilor de carieră, printre care deputații Dumei de Stat Vitali Milonov, Serghei Sokol și Dmitri Hubezov, au devenit mai frecvente în vară. Acum există chiar și o unitate specială de rezervă formată din parlamentari, numită „Kaskad”.
Și alții au intrat în acțiune. Alexandru Sapojnikov și-a părăsit postul de primar al orașului Chita pentru a se oferi voluntar în război. Guvernatorul de Primorie, Oleg Kojemiako, a vizitat cu nerăbdare tranșeele. Dmitri Rogozin, fostul șef al corporației spațiale de stat Roscosmos, a îmbrăcat și el uniforma și a plecat în față.
Nu este clar dacă vreunul dintre ei a luat parte la lupta reală. Dar ei au îmbrățișat pe deplin eticheta de combatant, un pariu care pare să fi dat roade. În aceste zile, Putin vorbește constant despre vitejia celor care luptă în război și chiar și-a ținut discursul de Anul Nou având în fundal bărbați și femei în uniformă.
În contextul unor astfel de scene, radicalizarea și militarizarea elitei conducătoare a Rusiei continuă în plină forță. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, vorbește deschis despre efectuarea unui antrenament la Wagner, renumita companie de mercenari; Turceak face aluzie dezinvoltă la barosul cu care a fost executat dezertorul Evgheni Nujin în noiembrie trecut; și Margarita Simonian, redactor-șef al mașinăriei de propagandă RT, laudă Wagner și pe fondatorul său, Evgheni Prigojin. În acest fel, jucătorii din cadrul sistemului îi semnalează lui Putin că nu sunt doar în favoarea războiului; sunt adevărați radicali.
Această revărsare de zel nu este întâmplătoare. Putin se așteaptă ca „soldații să ne încânte din nou și din nou cu rezultatele muncii lor”, iar, la rândul său, administrația prezidențială este pregătită să facă tot posibilul pentru a-i prezenta oameni care să-l umple de mândrie. La alegerile regionale din acest an, de exemplu, va promova candidaturile veteranilor de război și va încuraja guvernatorii să viziteze frontul. Cei care țin seama de sfaturile acestuia vor primi o atenție deosebită, precum grupul de parlamentari „Kaskad”, care, lucru neobișnuit pentru parlamentarii de rang și de rând, au avut asigurate întâlniri atât cu Kirienko, cât și cu Turceak.
Totuși, Kremlinul s-a confruntat și cu obstacole în a-și alinia politicienii din sistem. În ultimii ani, a trebuit să admită independenți în diferite organe legislative, demers menita să evite a provoca furia alegătorilor ostili față de Rusia Unită, partis din ce în ce mai nepopular. Și-a extins patronajul la elitele regionale, garantându-le reprezentare în ramura legislativă și cerând relativ puțin în schimb: anume, o promisiune de a sprijini guvernatorii Kremlinului și de a nu intra în opoziție. Astăzi, mizele pe care le implică faptul de a rămâne loial sunt mult mai mari, iar pentru unii costurile prea mari.
Luați cazul lui pe Maxim Vasiliev, parlamentarul din Kursk care a mers în Mexic pentru vacanța de Anul Nou și a fost criticat de Turceak pentru că a făcut acest lucru. Vasiliev provine dintr-o familie de proprietari și dezvoltatori majori și a fost ales în legislatura regională ca independent, reprezentând o circumscripție uninominală. I-a răspuns tăios lui Turceak și, se pare, acesta a fost sfârșitul poveștii. Este puțin probabil să existe consecințe pentru deputat, deoarece deposedarea lui Vasiliev de scaun s-ar dovedi dificilă, iar elitele din Kursk nu ar accepta sancțiuni împotriva unuia de-al lor.
Apoi este parlamentarul de Vologda, Denis Doljenko, care a trecut în noul an în Dubai. Turceak a cerut excluderea sa din Rusia Unită, doar pentru a constata că era independent, reprezentând o circumscripție cu un singur membru.
Asemenea demersuri publice, în special din partea unor figuri mai puțin autoritare, nu fac decât să se adauge tensiunilor din elită. Chiar și așa, acest lucru nu a servit la moderarea cererilor Kremlinului. Dacă în urmă cu un an se considera neloial să protestezi împotriva invaziei, iar mai târziu să taci asupra conflictului, ceea ce stârnește suspiciuni astăzi este zelul insuficient pentru război.
Este puțin probabil ca administrația prezidențială să facă manageri și parlamentari din soldații și ofițerii actuali, cu excepția unor cazuri simbolice. Prin urmare, cei mai vicleni carieriști își vor însuși eticheta de „veteran”, câștigând-o prin vizite pe front care durează doar cât e nevoie pentru o sesiune foto. Acolo unde înainte carieriştii finalizau programe de formare pentru guvernatori şi concurau la concursul Liderii Rusiei, acum canalul de carieră trece prin Ucraina.
Între timp, politicienii care nu se grăbesc să se supună radicalizării se vor găsi din ce în ce mai marginalizați. Acest lucru se va desfășura mai întâi la nivel regional, dar nu poate fi exclus ca veteranii să ocupe locuri libere și în Duma de Stat, și în Consiliul Federației, promovarea lor fiind datorată nu aptitudinii lor pentru funcții, ci preferințelor lui Putin.
Așa începe împărțirea elitelor de rang scăzut și mediu din Rusia în „veterani”, cărora le vor fi deschise multe uși și locuri de muncă garantate, și restul. Primii se vor ridica în detrimentul „civililor” și mulți vor ajunge la putere numai pe baza serviciului lor în timpul războiului – care poate că a existat doar în fotografii.
Fațada de competență politică și managerială a sistemului va lăsa ireversibil loc unei pilote nepotrivite, cusută în conformitate cu gusturile volubile ale președintelui. Cot la cot cu „veteranii” vor fi tinerii tehnocrați și ceea ce a mai rămas din absolvenții coaliției Frontului Popular Toată Rusia. Va echivala cu un exercițiu de selecție negativă din care vor ieși doar cei dispuși să facă orice pentru a atrage atenția conducerii, în timp ce sistemul continuă să se deterioreze. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here