MEDUZA | Ce teze pregătesc Kremlinul și Guvernul Rusiei pentru discursul „festiv” al lui Putin

Sursa: TASS

Conform Constituției Federației Ruse, președintele țării trebuie să transmită anual un mesaj Adunării Federale, dar Vladimir Putin s-a adresat ultima dată parlamentului în aprilie 2021. În decembrie 2022, s-a aflat că mesajul aferent acelui an nu va mai fi transmis (după cum nu a mai avut loc nici tradiționala conferință de presă anuală), fiind amânat pentru 2023. Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a invocat „programul încărcat” al lui Putin, scrie jurnalistul Andrei Perțev, pentru Meduza.

La sfârșitul lunii ianuarie, Farida Rustamova, jurnalist politic și fost corespondent special Meduza, a relatat că lucrul la textul mesajului au fost reluate. „Încă nu se șștie data exactă. Una dintre sursele noastre a glumit sumbru că nu ar fi surprins dacă mesajul ar fi pe 24 februarie [aniversarea invaziei]”, a scris ea (Rustamova este unul dintre puținii reporteri care continuă să scrie despre politica rusă după izbucnirea un război ruso-ucrainean la scară largă).

După aceea, agențiile de presă de stat TASS și RIA Novosti, citând surse proprii, au scris că într-adevăr mesajul va avea loc la sfârșitul lunii februarie – dar cel mai probabil nu în 24 februarie, ci în 20-21 februarie. Oficial, Kremlinul nu a confirmat datele schițate, iar Dmitri Peskov a spus că lucrul la textul mesajului „nu a încetat”.

Potrivit a două surse Meduza, apropiate Kremlinului, textul mesajului este încă în elaborare; angajații guvernului rus, ai Consiliului de Securitate și ai blocului politic al administrației prezidențiale își pregătesc propunerile pentru acesta.

„Cadrul mesajului va fi războiul. În mesajul pentru 2021, un astfel de cadru fusese Covid”, spune una dintre sursele apropiate administrației prezidențiale. Potrivit interlocutorilor Meduza, se are în vedere ca în discursul său Putin să „acorde o atenție deosebită” sprijinului statului pentru participanții la „operațiunea specială” (așa numesc autoritățile ruse războiul cu Ucraina) și teritoriile ucrainene ocupate – în special, poate vorbi despre planuri pentru „reconstrucția și dezvoltarea lor”.

Potrivit unor surse, este de așteptat ca Putin să declare și „soliditatea” rușilor și „sprijinul necondiționat” al acestora pentru război (nu există dovezi sigure în acest sens; în plus, există date diametral opuse).

Pe lângă asta, blocul politic al administrației prezidențiale se apleacă acum și asupra „tezelor de politică externă” ale mesajului. Se presupune că, în mod tradițional, președintele Federației Ruse va vorbi despre „lumea multipolară” și „politica anticolonială” a Rusiei. Potrivit interlocutorilor Meduza, guvernul pregătește o parte dintr-un discurs cu „exemple de succes în înlocuirea importurilor” și „reușite” în lupta împotriva sancțiunilor.

Tot în mesajul său, mai arată sursele Meduza, este probabil ca Putin să vorbească în detaliu despre „măsurile de sprijin social” planificate pentru ruși. Și, de asemenea, să sublinieze faptul că, în ciuda războiului cu Ucraina, „cetățenii obișnuiți [ai Rusiei] nu trebuie să-și facă griji: armele moderne trebuie să-i protejeze”.

În același timp, interlocutorii Meduza au remarcat faptul că conținutul mesajului (și data discursului lui Putin din parlament) ar putea fi ajustate semnificativ dacă situația de pe front se va schimba. „Acum [la Kremlin] este considerat stabil. Fundalul este bun, sunt succese: [ocuparea] Soledar”, spune una dintre surse. Ambii interlocutori consideră că, în cazul unei contraofensive reușite a Forțelor Armate ale Ucrainei ar trebui așteptat la o retorică „mai agresivă” a lui Putin: „Totul va depinde de moment”.

Căștile au fost aruncate. Cum a ajuns mineritul din Rusia în pragul prăbușirii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here