Cum a dus Marine Le Pen partidul său de la periferia toxică la pragul puterii

Sursa: Facebook

Plimbându-se printr-o piață din circumscripția sa electorală din nordul Franței, înconjurată de o droaie de camere de televiziune, Marine Le Pen s-a comportat ca o femeie care crede că totul îi merge ca pe roate, scrie The Times.

„Trebuie să scoatem Franța din capcana în care a fost prinsă și să o readucem pe drumul cel bun”, a declarat forța dominantă a Adunării Naționale, partid de dreapta radicală, după ce a pozat pentru selfie-uri cu localnicii și a dat mâna cu tarabagiii din Hénin-Beaumont.

„Trebuie să îi facem pe francezi să înțeleagă că situația pe care o trăim nu este inevitabilă, că este consecința alegerilor politice făcute în ultimii 30 de ani și agravate sub Emmanuel Macron”.

Au trecut doar cinci zile de când președintele a uimit Franța dizolvând Parlamentul și convocând alegeri anticipate după ce AN a câștigat duminica trecută votul pentru Parlamentul European. Mesajul era clar: Franța va trebui să aleagă între partidul său și cel al lui Le Pen.

Văzut însă din weekend, pariul lui Macron pare riscant, iar apelul său la un „front republican” împotriva AN pare să atragă puțini adepți.

În schimb, tabăra lui Le Pen este cea care conduce în sondaje, susținută de dezertarea unei părți substanțiale a partidului Republicanii, de centru-dreapta și în dezintegrare, moștenitor al puternicilor gaulliști de odinioară. Chiar și nepoata ei capricioasă, Marion Maréchal, revine în rândurile partidului după ce a dezertat la un partid rival de dreapta.

Campania AN este condusă de Jordan Bardella, 28 de ani, protejatul ei și candidatul pentru funcția de prim-ministru. Conform unui sondaj realizat de Cluster 17, partidul pare să obțină 29,5% din voturi în primul tur al alegerilor din 30 iunie. Acest lucru ar plasa AN la mică distanță de Noul Front Popular, o alianță fracționată de stânga, extrema stângă și Verzi, cu 28,5%, care a primit un impuls după ce François Hollande, fostul președinte socialist, a declarat că se va alătura partidului, candidând ca deputat, ceea ce a dus la speculații că ar putea avea în vedere rolul de premier. „Fac acest lucru pentru țară”, a declarat el reporterilor.

În schimb, partidul Renaissance al lui Macron și aliații săi au doar 18%: cel mai mare grup din parlamentul dizolvat, cu 249 de locuri, ar putea fi redus la 70, lăsând mulți alegători forțați să aleagă între stânga și dreapta dură. Având în vedere antagonismul dintre cele trei blocuri, nu este clar cum ar putea vreun guvern să obțină o majoritate după turul de scrutin din 7 iulie.

Poliția a declarat că 250.000 de persoane – dintre care 75.000 la Paris – au participat sâmbătă la proteste „împotriva fascismului”, într-o avanpremieră a tulburărilor care ar putea izbucni dacă AN va ajunge la putere. La mijlocul după-amiezii au avut loc primele ciocniri în capitală cu poliția, care a răspuns cu gaze lacrimogene. Până la 21.000 de ofițeri au fost desfășurați în întreaga țară.

Turbulențele de pe străzi contrastau cu calmul de la Hénin-Beaumont, locul ales de Le Pen, în vârstă de 55 de ani, pentru a lansa campania electorală a partidului său cu 24 de ore mai devreme. Întinderea din nordul industrial a fost în trecut un loc al minelor de cărbune și al turnătoriilor.

Cei care lucrau în ele obișnuiau să voteze cu fermitate pentru socialiști și comuniști. În ultimul deceniu, însă, au basculat decisiv spre extrema opusă.

În prezent, regiunea Hauts de France este „sociologic predispusă să voteze pentru extrema dreaptă”, a declarat Tristan Haute, politolog la Universitatea din Lille. Nivelurile relativ ridicate de sărăcie și șomaj alimentează nemulțumirea față de politicienii tradiționali.

În prezent, acest lucru tinde să avantajeze mai degrabă AN decât stânga, din pricina înlocuirii marilor angajatori de odinioară cu firme mai mici, unde numărul de membri ai sindicatelor este mai mic. O serie de foști primari socialiști au fost, de asemenea, implicați în scandaluri de corupție.

Hénin-Beaumont, unde locuiesc 26.000 de persoane, joacă un rol special pentru partid: Le Pen este deputatul său din 2017, în timp ce are și un primar al AN: Steeve Briois, în vârstă de 51 de ani, care i s-a alăturat în plimbarea sa, conduce orașul din 2014.

La alegerile de duminica trecută, 61,4% dintre alegătorii din Henin-Beaumont au susținut AN, un scor de aproape zece ori mai mare decât cel al listei lui Macron. La nivel național, AN a obținut 31,4 la sută, eclipsând cele 14,6 ale lui Macron.

Popularitatea lui Briois pare să fi sporit scorul AN. „Arată că, atunci când suntem la conducere, avem pur și simplu capacitatea de a conduce”, a spus primarul mai târziu pentru The Times. „Bineînțeles, este un oraș mic în comparație cu Franța, dar asta tot ucide argumentele adversarilor noștri care spun că nu știm să gestionăm sau că suntem incapabili.”

Oricât de dramatic ar fi fost, rezultatul de la sfârșitul săptămânii trecute nu a venit din senin: el reflectă mai degrabă natura schimbătoare a alianțelor politice din Franța și abilitatea cu care Le Pen le-a exploatat de când a preluat controlul partidului, în urmă cu mai bine de zece ani.

Fondat de tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, fost parașutist, în 1972, sub numele de Frontul Național, a funcționat mult timp la marginea politicii franceze, nu în ultimul rând din cauza naturii extremiste a politicii sale și a companiei pe care o avea: printre membrii fondatori se numărau colaborationiști din Al Doilea Război Mondial și chiar membri ai Waffen SS.

Nu i-a făcut cinste nici respingerea repetată a camerelor de gazare ca fiind un „detaliu al istoriei”, ceea ce a dus la mai multe condamnări pentru negarea Holocaustului.

A fost o afirmație pe care încă o mai repeta la vârsta de 93 de ani, în urmă cu doi ani: „Dacă nu a fost un detaliu al istoriei războiului, atunci ce a fost?” De atunci, starea sa de sănătate a scăzut brusc, deși au fost publicate imagini care îl arată stând pe o canapea alături de familia sa la sfârșitul săptămânii trecute, privind rezultatele.

Astfel de opinii nu au împiedicat Frontul Național să obțină unele succese, cel mai dramatic fiind cel din 2002, când Le Pen, mai în vârstă, a provocat un șoc în sistemul politic francez, ajungând în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dar fiind învins cu 82-18% de Jacques Chirac, președintele gaullist, după ce toți ceilalți și-au unit forțele împotriva sa.

Sosirea fiicei sale, Marine, care a preluat conducerea în 2011, a fost cea care a transformat partidul într-o forță mainstream. Deviza ei a fost: detoxifiere și normalizare.

În 2015, după ce tatăl ei a refuzat să urmeze linia de conduită, ea l-a dat afară din partid. Schimbarea numelui partidului, trei ani mai târziu, a fost un alt semn al determinării ei de-a se rupe de trecut.

Mesajul central al partidului a rămas în mare parte neschimbat: programul său de guvernare cere „protejarea” frontierelor Franței împotriva imigrației și restabilirea legii și a ordinii publice. De la valul de inflație de acum doi ani, acestea au fost cuplate cu promisiune de-a crește „puterea de cumpărare”.

Răsplata a venit la urne: în prima sa competiție împotriva lui Macron, în 2017, Le Pen a obținut 34% în turul al doilea. Până la a doua lor întâlnire, în 2022, aceasta a crescut la 41%.

Alegerile parlamentare de două luni mai târziu i-au adus un număr record de 89 de locuri în Parlament și o oportunitate de a se prezenta ca un partid alternativ de guvernare. „Vom desfășura o muncă de mare importanță, cu multă pricepere și multă seriozitate”, a declarat Le Pen, după ce de la sediul partidului a plecat un ordin ca bărbații din AN să poarte cravată, iar femeile sacou.

Bardella, care a devenit președinte al partidului în 2022, a condus campania acestuia pentru alegerile europarlamentare. În timp ce Bardella speră să devină premier, Le Pen a reiterat în timpul vizitei sale la Hénin-Beaumont că se va concentra pe o a patra candidatură la președinție în 2027.

De asemenea, crucială pentru ascensiunea partidului a fost campania sa de implantare la nivel local, care i-a adus primul succes dramatic la mijlocul anilor 1990, când partidul a câștigat controlul a patru orașe, printre care Toulon, care, cu peste 600.000 de locuitori, este al 13-lea oraș ca mărime din Franța.

„Oamenii au fost stupefiați. Unii plângeau”, a declarat Virginie Martin, politolog la Kedge Business School, care a urmărit parcursul partidului fondat de Jean-Marie Le Pen. „A fost fascinant, pentru că nu au făcut decât lucruri stupide. Municipalitatea era un dezastru.”

Lecțiile au fost învățate până în 2014, când partidul a câștigat controlul a aproximativ o duzină de orașe, inclusiv Henin-Beaumont. Se pare că noii primari au primit manuale de instrucțiuni de la sediul central al partidului și au fost instruiți să se comporte cu atenție și într-un mod care să arate că partidul este apt să guverneze.

Briois, reales în 2020 cu 74% din voturi, pare să fi înțeles mesajul. „Când spune că va face ceva, face. Își respectă promisiunile”, a declarat Anne-Marie, 63 de ani,  fost cadru didactic.

Nathan Desremaux, în vârstă de 18 ani, care împărțea fluturași ai partidului comunist, nu era convins. „Tratează orașul ca pe o vitrină și au grijă să nu facă vreo prostie”, a spus el. Fiind student, el era supărat pe decizia primarului de a retrage finanțarea organizațiilor caritabile locale considerate ostile din punct de vedere politic.

De atunci, și alte localități au căzut în plasa AN, printre care Bruay-la-Buissière, un alt fost orășel minier aflat la 32 km spre vest, cunoscut pentru extraordinara sa piscină Art Deco în aer liber, construită în anii 1930 de către Compagnie des mines din localitate pentru muncitorii săi.

Acesta a fost câștigat în 2020 de Ludovic Pajot, protejatul lui Briois, care cu trei ani mai devreme fusese ales deputat. Orașul a acordat partidului cel mai mare scor la alegerile pentru Parlamentul European: 63,4 la sută. La o secție de votare, acesta a fost de peste 80 la sută.

Vorbind în biroul său din impozanta primărie, Pajot, în vârstă de 30 de ani, a enumerat toate realizările sale: în primul rând, a fost creată o forță de poliție municipală de 17 persoane și au fost instalate 100 de camere de supraveghere în centrul orașului, urmând ca anul viitor să fie instalate alte 100 de camere.

De asemenea, consiliul a investit masiv în repararea drumurilor și în îmbunătățirea peisajului stradal. „Ordinea publică este o problemă importantă”, a declarat el. „Dar la fel este și înfrumusețarea orașului”.

Noul autoritarism și marea reeducare emoțională

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here