Un șofer, rămas fără permis pentru că a condus cu peste 100 km/h în localitate, a obținut în instanță anularea amenzii arătând că lucrează la Unifarm și se grăbea să ducă echipamente de protecție pentru combaterea pandemiei la spitale din nordul țării.

Șoferul a fost lăsat fără permis în 20 martie după ce a fost prins conducând pe Drumul European 85, prin localitatea Costesti, din județul Buzău, cu 105 km/h. Barbatul a contestat amenda în instanță arătând că „în momentul surprinderii cu aparatul radar, se deplasa în interes de serviciu pentru C.N. UNIFARM SA, lucru consemnat și în procesul-verbal la rubrica destinată mențiunilor contravenientului”.

Șoferul lăsat fără permis a arătat că în cazul său sunt aplicabile prevederile stării de necesitate care spun următoarele: caracterul contravențional al faptei este înlăturat în cazul stării de necesitate.

*Instanța a dat dreptate șoferului

Judecătoria Buzău i-a dat dreptate șoferului, anulând procesul verbal de contravenție. Judecătorul a arătat că în momentul în care a fost prins de radar șoferul era într-o stare de necesitate definită ca „acea cauză care exonereaza de răspundere persoana care a săvârșit fapta pentru a salva de la un pericol imediat și care nu putea fi înlăturat altfel, viața, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al sau ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat„.

Astfel cum reiese din înscrisurile anexate plângerii contravenționale, petentul efectua transport de echipamente medicale către Spitalul Municipal Husi, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie lași precum și Institutul Oncologic Iași, echipamente necesare diagnosticării și protecției împotriva COVID-19, riscul infectării cu acest virus întrunind condițiile pentru a fi considerat un pericol imediat, acesta vizând sănătatea ori chiar viața persoanelor care se aflau internate ori care își desfășurau activitatea în spitalele la care petentul livra echipamentele în discuție (măști, combinezoane, mânuși, alcool sanitar și teste pentru diagnosticare rapidă COVID-19 ), fiind, așadar, îndeplinite condițiile analizate„, a arătat judecătorul.

„Instanța reține că este de notorietate deficitul de materiale necesare diagnosticării și protecției împotriva virusului COVID-19 la nivel țării în perioada în care petentul a săvârșit fapta contravențională”, se mai arată în sentința Judecătoriei Buzău, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here