Doar 450 de persoane locuiesc în satul îndepărtat Viscri, din centrul României, dar în ultimele luni numărul lor a fost depășit de turiști și de mașinile lor. Jurnaliștii de la BBC au realizat un reportaj despre satul Viscri, devenit cunoscut deoarece povestea lui este strâns legată de numele prințului Charles.

Este, fără îndoială, cel mai popular sat din Transilvania. Nu numai că este un sat al Patrimoniului Mondial Unesco, dar prințul din Țara Galilor deține aici, încă din 2006, o gospodărie tradițională. Prințul a fost impresionat de frumusețea istorică a zonei, încă din urmă cu mai bine de două decenii. De mai mulți ani, el a ajutat la dezvoltarea schemelor de conservare a arhitecturii patrimoniului și a ceea ce fundația sa locală descrie ca un mod de viață neschimbat de sute de ani, scriu jurnaliștii de la BBC.

Se pare că jurnaliștii și-au îndreptat atenția asupra localnicilor satului Viscri. Ei au citat mai mulți săteni care spun că sunt exasperați de mulțimea de turiști care vin în satul lor. Reportajul este însoțit de mai multe poze cu oameni, dar și locuri pitorești din zonă. O atenție deosebită i-au acordat casei prințului Charles.

Este o sâmbătă arzătoare de la sfârșitul verii și un flux constant de mașini apare în Viscri. Zgomotul și praful cresc, pe măsură ce traficul începe să inunde drumurile neasfaltate ale satului.

– Uită-te la praful care vine de pe drum!, exclamă Irina Lascu. 

„Chiar ne deranjează, nici măcar nu ne putem deschide ferestrele”.

„Mașinile trec de dimineața devreme până seara târziu”, spune Martin Lascu, care locuiește în Viscri de când s-a născut, în 1945.

Martin and Irina Lascu
Sursa foto: BBC

Așezați în fața casei lor tradiționale, Irina și Martin, ambii în vârstă de 76 de ani, sunt vădit exasperați de mulțimea de turiști care ajunge în satul lor.

„Toată lumea vine din cauza prințului Charles”, se plânge Martin.

Un grup constant de turiști se află în afara casei albastre a prințului, pentru a face fotografii. Este o gospodărie săsească tradițională, simplă, ca oricare alta, distinsă prin porțile largi din lemn și țigla de lut. O parte a casei datează din secolul al XVIII-lea.

Car goes past prince's house
Prințul a lansat o fundație menită să păstreze clădirile istorice, să ajute fermierii și afacerile locale. Sursa foto: BBC

Camerele pot fi închiriate pentru aproximativ 100 EUR (90 GBP; 120 USD) pe noapte.

*O binecuvântare și un blestem

În ultimii ani, popularitatea satului Viscri a crescut semnificativ, la fel și numărul turiștilor. Anul trecut, 45.000 de turiști au cumpărat bilete de intrare la remarcabila biserică luterană fortificată, ce datează din secolul al XII-lea. În comparație cu 15.000 în 2015 și 5.000 în 2005. Anul acesta, restricțiile Covid-19 privind călătoriile în străinătate au determinat o creștere a turismului intern și, odată cu acesta, au venit mai multe mașini.

A World Heritage Site by Unesco: Viscri fortified church
Biserica fortificată din Viscri este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Sursa foto: BBC

Dar, în afară de biserică, oamenii sunt atrași și de casa prințului. Ursula Radu-Fernolend, în vârstă de 35 de ani, este o săsoaică (descendentă a coloniștilor din Germania actuală) ai cărei strămoși au trăit în Viscri de secole. Este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al Trustului Mihai Eminescu (MET), care de 20 de ani a jucat un rol cheie în păstrarea arhitecturii satului. Pentru ea, influența prințului aici a fost o „binecuvântare și un blestem”.

Prince of Wales leaves his house in Viscri, Szeklerland, Transylvania, 31 May 2017
Prințul Charles în vizită la Viscri în 2017. Susa foto: BBC

Ani de zile, prințul a fost patronul MET până când și-a retras sprijinul în 2014. În 2015, a lansat Fundația Prince of Wales România , care se concentrează pe conservarea arhitecturii patrimoniului, susținerea micilor fermieri și contribuția la dezvoltarea afacerilor durabile. Se oferă instruire și educație, în ceea ce prințul a denumit „o parte extraordinară a lumii”. El a lăudat peisajul și biodiversitatea create de „gestionarea și relația omului cu natura”. BBC s-a adresat fundației pentru a comenta creșterea numărului de turiști, dar aceasta a refuzat.

*Hotspot pentru casa de vacanță

În ultimii ani, Viscri a devenit ceea ce doamna Radu-Fernolend descrie ca fiind o destinație de turism care merită „bifată”. Pe măsură ce popularitatea satului Viscri a crescut, a devenit un ”hotspot” pentru casele de vacanță pentru străinii cosmopoliti și românii bogați. Este, de asemenea, o destinație de dorit pentru antreprenorii din București pentru a deschide pensiuni și restaurante.

Ursula Radu-Fernolend
Ursula Radu-Fernolend spune că prețurile locuințelor din sat au „explodat”. Sursa foto:BBC

Ca urmare, prețurile locuințelor au crescut dramatic. O casă care ar fi costat 20.000 de euro (18.000 de lire sterline; 23.500 de dolari) în 2010, ar putea fi acum vândută cu peste 80.000 de euro. „Prețurile locuințelor au explodat”, spune dna Radu-Fernolend. „Este într-adevăr o bulă imobiliară. Apropierea de Viscri crește prețurile locuințelor în satele vecine.”Localnicii care au crescut în zonă se vor chinui să cumpere o casă, crede ea, iar proprietatea străină ar putea avea nevoie de reglementare.

Cattle pass by Prince Charles' house in Romania
Vitele trec pe lângă ferma pictată în albastru a prințului Charles din Viscri. Sursa foto: BBC

(…) Atmosfera de astăzi este mai apropiată de cea a unui parc tematic urban decât de cea a unui sat tradițional agricol. Anul trecut a fost inaugurată o parcare, special construită lângă intrarea în sat, folosind 15.000 € din bani privați, de la cinci familii locale. Dar turiștii ignoră în mare măsură semnele și oricum nu este necesar să parchezi acolo.

*În fiecare an devine mai greu

„Este mult mai aglomerat decât data trecută când am fost aici acum doi ani”, spune Cosmin Cherees, un inginer de 37 de ani din Târgu Mureș, care se plimba cu bicicleta prin sat cu familia sa.

Tourists in the village of Viscri in August
Restricțiile de călătorie cu coronavirus au dus la creșterea numărului de turiști interni. Sursa foto: BBC

Avem sute de mașini care opresc aici la sfârșit de săptămână, este o nebunie”, spune Cristian Radu, în vârstă de 36 de ani, soțul doamnei Radu-Fernolend. El candidează pentru funcția de primar local în această toamnă și promite să oprească turiștii care conduc în Viscri, cu excepția cazului în care sunt vârstnici sau au dizabilități. „Cred că [Viscri] poate fi încă salvat, dar din păcate nu mai poate fi făcut de oameni sau ONG-uri, trebuie să fie făcut de către administrația locală”.

Image shows Cristian Radu
Cristian Radu solicită să se facă mai multe pentru a reduce traficul în zonă. Sursa foto: BBC

Acest fenomen recent a ridicat problema dacă turismul durabil este într-adevăr realizabil în satele vechi din Transilvania. Unii se întreabă, de asemenea, până unde ajung cu adevărat beneficiile turismului.”De turismul beneficiază numai cei care dețin restaurante și pensiuni. Nu ne ajută deloc”, spune Irina Lascu în timp ce culege flori în curtea sa. „Totul a devenit mai scump aici, în fiecare an devine mai greu”. „Trebuie să găsim o soluție”, spune doamna Radu-Fernolend, înainte de a pleca la afișarea alegerilor pentru a ajuta la campania electorală pentru funcția de primar a soțului ei. „Dacă autenticitatea merge, atunci suntem doar un muzeu și nu vrem să devenim așa.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here