Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că fostul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), procurorul Gheorghe Stan, a prezentat cifre neconforme cu realitatea în celebra conferință de presă din 28 februarie 2019. „Sunt date false”, conchide CSM într-un raport.

De la data la care a devenit operațională, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a preluat 1.422 de dosare, aflate în curs de soluționare, din care 70% au fost înregistrate că urmare a unor sesizări din oficiu.

Dosare cu o vechime în sistem de cel puțin doi ani și care erau lăsate în nelucrare”, declara Gheorghe Stan, pe 28 februarie 2019, în prima și ultima conferință de presă organizată în calitate de șef al Secției Speciale.

Declarațiile lui Gheorghe Stan au fost făcute într-o conferință de presă, la o oră de maximă audiență, în care a apărut alături de mâna sa dreaptă, procurorul Adina Florea.

În mai 2019, Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR, fiind sprijinit de PSD.

*Toader a preluat rapid datele false

Declarațiile procurorului Stan au alimentat teoriile unor politicieni din coaliția PSD- ALDE potrivit cărora DNA deschidea dosare din oficiu unor magistrați pentru a pune presiune pe aceștia.

O temă care a fost preluată rapid de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, într-o scrisoare pe care a adresat-o publicației Financial Times.

Secția specială nou-înființată pentru investigarea abuzurilor magistraților, care este independența de DNA, a raportat că a preluat un număr de 1.422 de dosare de la Direcția Anticorupție. În jur de 70 de procente dintre ele au fost inițiate intern – nu în urma unor denunțuri externe sau a unor acuzații.

Multe dintre aceste dosare erau începute de cel puțin doi ani și, potrivit raportului instituției, au fost inițiate împotriva celor care nu erau de acord cu dorințele DNA
,” scria Tudorel Toader.

DNA a scris publicației și a explicat că Toader a transmis date false – Financial Times a publicat replica DNA, la scrisoarea denigratoare a lui Tudorel Toader.

*Procentul real era de doar 2%

Verificările realizate de Inspecția Judiciară au scos la iveală că datele prezentate de Gheorghe Stan sunt departe de realitate, în realitate, procentul era doar de 2%. Datele furnizate public de procuror nu ar fi fost susținute printr-o verificare corespunzătoare a evidențelor Secției Speciale.

„Chiar dacă s-ar admite că la acel moment evidențele nu erau la zi pentru o analiză exactă, este inadmisibilă furnizarea de date, doar pe baza unor verificări superficiale,” explică CSM.

Potrivit sursei citate, în acest caz Inpectia Judiciară a reținut că în urmă controlului a rezultat că evidențierea datelor statistice prividn numărul vauzelor cu magistrați în care sesizarea s-a făcut din oficiu s-a realizat prin transmiterea verbală de către fiecare procuror a stocului de dosare pe care îl avea în lucru la dată de 28 februarie 2019.

„Secția pentru procurori consideră că un asemenea precedent în cadrul Ministerului Public este de respins categoric, mai ales în contextul transmiterii unor date false (existența unui procent de peste 70% urmare a unor sesizări din oficiu din cauzele preluate vizând magistrați, în locul cifrei reale de aproximativ 2%), care au provocat și susținut speculațiile din spațiul public privind un subiect atâta de sensibil pentru imaginea Ministerului Public, precum numărul cauzelor penale cu magistrați și numărul sesizărilor din oficiu în aceste cauze,” conchide Secția pentru procurori din cadrul CSM.

CSM

Sursa: CSM

Întregul raport poate fi citit pe site-ul CSM.

1 COMENTARIU

  1. Stan trebuie arestat pt informati false catre public,,nu lasat judecator la CCR,,este periculos pt a da decizi impotrante in materie de constitutionalitate ca nici nu cunoste nimic nici un articol din constitutie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here