Cum au ajuns „valorile tradiționale” liantul noului război rece ideologic

Sursa: Kremlin.ru

Republicanii și liderii autoritari din întreaga lume și din diferite contexte politice, culturale și sociale folosesc tactici alarmant de similare, notează un comentariu din The Moscow Times.

<< Există numeroase dezbateri cu privire la un nou „război rece” între Rusia și SUA, dar o tactică asupra căreia politicienii iliberali de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord este cea a îmbrățișării „valorilor tradiționale” pentru a-și acoperi propriile eșecuri. Demagogii de extremă-dreapta, de la Moscova până în Texas, incită din ce în ce mai mult la panică morală pentru a stârni tensiunile și pentru a abate lumea de la problemele interne.

La sfârșitul lunii octombrie, președintele rus pentru totdeauna, Vladimir Putin, și-a ținut discursul anual la Clubul de discuții Valdai. În ciuda faptului că pandemia a intrat în cea mai mortală fază din Rusia, el nu a abordat măsurile de sănătate publică, dar a ales să protesteze împotriva „cancel culture” și a băilor segregate în funcție de gen din Occident.

Discursul lui Putin face parte dintr-un joc deliberat, încercat și testat, atât în ​​țară, cât și în străinătate, pentru a consolida puterea și a distrage atenția de la eșecurile guvernării, prin aprinderea tensiunilor sociale. Nu poate fi expediat pur și simplu ca teatru, deoarece are implicații reale pentru o aliniere a tacticilor autoritare și manipularea valorilor peste granițe.

De când Rusia a introdus legea, în 2013, care interzice „propaganda homosexuală”, a devenit un exportator entuziast de ideologii conservatoare, uneori în locurile mai puțin așteptate. În timpul protestelor antiguvernamentale din Sudan, din 2018, așa-zișii „strategii politici” ruși cu legături cu Evgheni Prigozin, un oligarh apropiat de Kremlin, au instruit regimul Bashir să planteze steaguri pro-LGBT printre demonstranți pentru a le submina credibilitatea.

Întărindu-și imaginea de contrapondere normativă a Occidentului, Kremlinul își poate asigura accesul la alte state autoritare și la resursele acestora.

Guvernatorul republican Greg Abbott, din Texas, folosește cu fidelitate aceleași tactici de distragere a atenției. În perioada premergătoare alegerilor intermediare și pentru funcția de guvernator de anul viitor, el a reușit să devieze discuția de la gestionarea greșită a pandemiei, problemele cronice de aprovizionare cu energie și restricțiile din ce în ce mai mari pe linia drepturilor de vot, către probleme sociale care dezbină.

Săptămâna trecută* a semnat controversatul House Bill 25, care le interzice copiilor transgender să participe la sporturi. La începutul acestui an, el a susținut proiectul de lege 8 al Senatului, aflat acum pe masa Curții Supreme, interzicând avorturile înainte ca majoritatea femeilor să știe că sunt însărcinate și făcându-i culpabili din punct de vedere penal pe cei care „ajută și încurajează” avorturile.

În loc să ocupe diametral opuse ale unui nou Război Rece ideologic, republicanii și autoritarii globali din întreaga lume – care pot proveni din contexte politice, culturale și sociale diferite – folosesc tactici alarmant de similare. Ei manipulează narațiunile „valorilor tradiționale”, care servesc drept măciucă culturală pentru a incita populația și a provoaca un rău real, în special femeilor, persoanelor LGBTI și altor minorități. Iar daunele nu sunt doar locale. La nivel global, autoritarii se aliniază pentru a perturba spațiile multilaterale și a submina valorile democratice, prin crearea de sisteme paralele, în umbră.

Anti-avort

La o săptămână după discursul lui Putin din cadrul Valdai, Rusia a semnat Declarația de Consens de la Geneva – un document anti-avort, inițiat de administrația Trump, care reunește o coaliție de guverne în mare parte autoritare cu un istoric abisal în ceea ce privește drepturile femeilor și drepturile omului. În aceeași zi, atât Senatul SUA, cât și republicanii au introdus o rezoluție care celebrează prima aniversare a declarației.

Termenul grandios de consens oferă acoperire pentru un manifest anti-avort știrb. În ciuda faptului că nu are nicio greutate politică, nu este obligatoriu din punct de vedere juridic și nici nu oferă mecanisme de responsabilitate guvernamentală, e prezentat ca un document normativ care angajează țările semnatare în politicile anti-avort.

Este grăitor faptul că guvernul rus nici măcar nu s-a obosit să dea un comunicat de presă sau să-și susțină semnătura în presa de stat. Majoritatea rușilor au opinii relativ progresiste – sau cel puțin apatice – cu privire la drepturile reproductive. În ciuda acestui fapt, consensul este un simbol al unei tendințe alarmante și o încercare de a consolida o viziune conservatoare globală.

Putin intră pe un teren aglomerat cu autocrați care se aliniază în jurul unui set regresiv de valori sociale, ca tactică de a distrage atenția de la dezastrele produse de ei acasă. Când Putin spune că occidentalii ar trebui „să stea departe de casa noastră, avem un alt punct de vedere”, este aici o cortină de fum pentru a-și consolida propria pârghie asupra puterii și pentru a elimina disidența.

Ar trebui să înțelegem mai bine aceste strategii autoritare comune, astfel încât manualul lor să fie mai puțin eficient. Investigațiile jurnalistice transfrontaliere ar trebui să dezvăluie modul în care tacticile se suprapun între țări și culturi și să expună fluxurile de bani din spatele lor.

Investigarea modului în care populațiile vizate sunt afectate de aceste politici dăunătoare trebuie să fie pe primul loc în agenda factorilor de decizie la nivel mondial. De asemenea, este esențial să ne amintim că nu doar minoritățile suferă. Erodarea valorilor democratice ne afectează pe toți. >>

  • *Articol apărut în The Moscow Times la 11 noiembrie

AUR importă scandalul din Polonia: Supremaţia dreptului UE faţă de Constituţia României şi caracterul obligatoriu al MCV, atac la independenţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here