Cum au fost introduși mii de români în SUA. Rețeaua traficantului Popescu punea taxe de până la 25.000 dolari și folosea ca rute America Centrală, Mexic, Canada

Foto: Pixabay

Un român a fost extrădat în SUA și adus la San Diego, în weekend, fiind acuzat de conducerea unei rețele internaționale care a adus mii de români, fraudulos, în Statele Unite, transmite Los Angeles Times.

Potrivit sursei citate, Luigi Cristinel Popescu, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat vineri, la București, de forțele de ordine, pe baza unui mandat american. În fața instanței din SUA, românul a pledat nevinovat.

Popescu este din Cernătești, un sat din județul Buzău și este acuzat că, timp de șapte ani, a adus români în SUA prin Europa, America Centrală, Mexic și Canada.

Acesta este acuzat că a coordonat cu o rețea de ghizi, proprietari de imobile conspirative și șoferi care ajutau la mutarea migranților. El trimitea fotografii cu clienții săi români divrselor contacte din teren, astfel încât să se poată întâlni în diferitele etape ale călătoriei.

Românii care foloseau ruta Mexic-California rămâneau adesea în diferite case din apropierea porturilor de intrare, San Ysidro și Calexico.

Ancheta s-a bazat pe numeroase interviuri cu români care au fost prinși intrând ilegal în SUA ori care s-au adresat ei înliși autorităților de frontieră. Popescu este acuzat că ar fi taxat cu 10.000 până la 25.000 de dolari introducerea ilegală în SUA a unor familii sau indivizi.

Agenții speciali americani au colaborat la acest caz cu colegii atașați și cu autoritățile din Mexic, Guatemala, Spania și Austria.

Autoritățile române îl identificaseră pe Popescu încă din 2013, ca făcând parte dintr-o rețea de trafic. Într-un comunicat de presă de la acea vreme, procurorii DIICOT anunțau că au identificat 600 de cetățeni plecați în Mexic, aproximativ 300 fiind găsiți ulterior în SUA.

Procurorii români au declarat că ancheta lor indică faptul că unii migranți care nu au putut plăti taxele de contrabandă și au fost obligați să comită infracțiuni sau să ceară bani în SUA. Popescu a rămas în arest, fără posibilitate de cauțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here