Inquam Photos/ George Călin

Garsoniera ANL obținută prin fraudă de Stelian Ion, actual deputat USR, la Poarta 6 a portului Constanța a fost schimbată cu o alta, tot ANL, dar în zona de lux Faleza Nord. Între timp, însă, garsoniera primită la schimb, de 37 mp, s-a transformat într-un apartament de 67 mp, dezvăluie Newsweek.ro.

În decembrie 2019, într-o lungă postare pe Facebook, Stelian Ion expedia un subiect fierbinte într-un paragraf: “În 2005, prin HCL 460/2005, alături de alte 117 persoane, am primit o repartiție pentru o garsonieră într-un bloc din cartierul Poarta 6, zona Piața Roșie. Am locuit acolo în calitate de chiriaș până în 2015, când am reușit să efectuez un schimb de garsoniere pentru zona Faleză Nord, iar în septembrie 2016 am cumpărat această din urmă garsonieră la prețul de cca. 21.500 euro, o sumă stabilită prin hotărâre de guvern. Aceasta este garsoniera în care locuiesc și în prezent împreună cu soția și cu cei doi copii.”

*De pe Faleza Sud pe Faleza Nord

Pentru cine nu cunoaște Constanța, poate să pară un schimb cu totul banal. La o căutare pe hartă, însă, operațiunea începe să ridice multe semne de întrebare. Astfel: garsoniera primită de Stelian Ion de la ANL în 2005 este pe strada Brizei, în zona portului Constanța, Poarta 6. O zonă ieftină din punct de vedere imobiliar.

Garsoniera cu care a făcut schimb, însă, se află pe strada Pescarilor, adică în zona Faleza Nord, una din cele mai scumpe zone din Constanța, la câteva aruncături de băț de plajă.

În mod evident, se pune întrebarea de ce ar face persoana care se afla în garsoniera de pe Faleza Nord acest schimb dezavantajos.

*Făgădău, binefăcătorul lui Stelian Ion

Conform Hotărârii de Consiliu Local (HCL) Constanța nr. 189 din 2014, la propunerea celui care era atunci viceprimar, Decebal Făgădău, Stelian Ion a făcut schimbul imobiliar.

Conform acelei HCL, garsoniera de pe strada Brizei pe care o ceda Stelian Ion era de 37,40 mp.

Iar cea primită, pe strada Pescarilor, avea 37,49 mp. Garsoniera de pe strada Pescarilor era închiriată de Dorina Dobrescu, după cum arată HCL 189/2014.

Newsweek România a căutat-o pe Dorina Dobrescu la vechea garsonieră a lui Stelian Ion, cea de pe strada Brizei. Surpriză, însă, acolo nu locuiește nici o Dorina Dobrescu. Mai mult, nu a locuit niciodată, au spus mai mulți vecini. “După ce a plecat Stelian Ion, garsoniera a stat câteva luni goală apoi s-a mutat aici I.N.”, a spus una dintre vecine.

*A schimbat garsoniera cu Stelian Ion apoi a dispărut

Newsweek România l-a contactat pe I.N. Acesta spune că nu știe nimic nici de Stelian Ion, nici de Dorina Dobrescu. “Știu de Stelian Ion pentru că am auzit că e candidat la Primărie, dar nu știam că a stat aici. De Dorina Dobrescu nu am auzit niciodată. Eu, când m-am mutat aici, nu era nimeni, nu m-am întâlnit cu nimeni. Stau în chirie, am contract cu RAEDPP”, a spus I.N.

Conform unor surse locale, I.N. ar avea rude apropiate în RAEDPP, ceea ce ar explica prezența sa în acea garsonieră.

Dar asta nu explică misterul absenței Dorinei Dobrescu: cine este aceasta, de ce a acceptat un schimb dezavantajos și unde se află acum?

*USR-istul se simte vânat politic

Newsweek România l-a contactat din nou și pe Stelian Ion pentru detalii atât despre schimbul de garsoniere, cât și despre un alt mister: de ce garsoniera de 37,49 mp pe care pretinde că a primit-o la schimb și apoi cumpărat-o a ajuns să aibă în declarația de avere… 67 mp.

Stelian Ion, însă, a preferat să nu răspundă la aceste întrebări și să se victimizeze: “A contat ce am spus eu ieri când m-ați sunat? Nu a contat.”

Newsweek România a citat declarațiile lui Stelian Ion în textul publicat miercuri, declarații obținute înainte ca acel text să fie publicat.

După publicarea textului în care se arată că Stelian Ion a fost punctat generos în plus pentru a obține o locuință ANL, acesta a publicat un soi de replică pe Facebook, în care nu furnizează argumente și încheie populist: “În articol, s-a menționat în mod minicinos că aș fi admis unele falsuri. Nu am admis absolut nimic, am precizat doar că nu eu am făcut punctajul respectiv, ci am depus cererea și actele care mi-au fost cerute. Dacă cineva își imaginează că am stat cu funcționarul respectiv, cu Mazăre sau cu nu știu cine la masă să facem punctaje împreună ca să punem la cale o fraudă, se înșală grav. În concluzie, avem de a face cu o campanie în care mafiile din Constanța și grupurile de interese dubioase caută prin orice mijloace să mă împiedice să ajung primar. Le este frică, ceea ce nu e tocmai rău.”

Tot după publicarea articolului, Stelian Ion a spus, la Antena 3, că mama sa, angajată a RAEDPP, l-ar fi convins să depună cerere pentru locuință ANL.

Deputatul USR a vorbit și despre cum i-ar fi crescut noua garsonieră în suprafață: și-a construit încă o cameră. De, la un calcul simplu (67-37), 30 mp. Cam cât încă o garsonieră.

*Vârsta lui Stelian Ion la data schimbului, o problemă

Un avocat consultat de Newsweek România a arătat că schimbul de garsoniere este cel puțin ciudat: „În lipsa expunerii de motive prezentată de viceprimar și a rapoartelor serviciilor de specialitate, este greu de făcut o evaluare riguroasă. Îmi ridică, însă, un semn de întrebare faptul că unul dintre beneficiarii schimbului (Stelian Ion – n.r.) avea, la data respectivă, 37 de ani și depășea vârsta care îl califica să beneficieze de o locuință ANL, care era 35 ani. Or, nu văd rațiunea acestui schimb locativ, care naște vocația unei persoane – care nu ar mai îndeplini condițiile să beneficieze de o locuință la ANL – de a dobândi, prin schimb, folosința unei alte unități locative – cert mai valoroase, pe care o va putea cumpăra.

Indiscutabil, prima evaluare a acestei operațiuni, în raport de datele existente – important fiind decalajul valoric dat de zonele în care se găsesc garsonierele a căror folosință a făcut obiectul schmbului, te duce spre concluzia că este fraudă la lege.

La fel, vârsta celui care cedează o garsonieră într-o zonă mai puțin scumpă în schimbul uneia situate într-o zonă bună.”

*Patru nereguli, unele penale

Pentru a pune mâna pe garsonieră, Stelian Ion a încălcat de cel puțin patru ori legea, crescându-și în mod fraudulos punctajul. Unele dintre nereguli puteau fi sancționate chiar penal, dacă o anchetă ar fi fost efectuată la timp.

Newsweek România deține toate documentele din dosarul pe care Stelian Ion l-a depus în anul 2004 la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța, instituția responsabilă cu evaluarea solicitanților de locuințe ANL.

Principalele nereguli pe care le-am descoperit în urma investigației noastre sunt:

1. deși era tolerat în spațiu în apartamentul părinților, a încheiat peste noapte un contract de închiriere cu tatăl său contra sumei de 100.000 de lei vechi (10 lei noi) lunar;

2. a declarat în fals că are un handicap grav care necesită însoțitor, deși era contrazis chiar de actele medicale pe care el însuși le-a depus la dosar;

3. a declarat numai parțial venituri și nici măcar cele declarate nu se încadrau la punctajul obținut;

4. a declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat. În total, Stelian Ion și-a crescut fraudulos punctajul cu cel puțin 27 de puncte (din rezultatul final de 81).

1 COMENTARIU

  1. Ce înseamnă o campanie electorală ! Se discută despre o (biată) garsonieră, ca despre un conac. Pe de altă parte, când știi că ai o cât de mică problemă, de etică și de corectitudine, nu te avânți într-o asemenea aventură, pentrucă nu vei fi iertat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here