Cum resimt românii din străinătate epidemia de coronavirus. Ce spun un medic din Germania, un profesor din Franța și un consultant din Japonia

Foto: INQUAM/George Călin

Zeci de state au confirmat existența cazurilor de infecție cu coronavirus pe teritoriile lor, iar viteza de răspândire a epidemiei a dus la măsuri extreme din punct de vedere a mobilității oamenilor. Inevitabil, astfel de restricții au avut un impact rapid asupra turismului, producției și exporturilor. Nu este o surpriză că state precum China, Germania, Italia riscă în aceste condițiile să-și vadă economiile lovite puternic, mai ales dacă nu se va reveni la normal în timpul cel mai scurt.

Sunt însă și țări în care panica și preocupările cunosc niveluri mult mai reduse.

Vorbind cu jurnaliști, medici, profesori din diferite țări din Europa, Asia și Africa, Universul.net a încercat în ultimele 24 de ore să ia pulsul „la firul ierbii”, tabloul rezultat putând fi consultat mai jos.

Cuplu de români din Germania: „Oamenii sunt sfătuiți să nu se panicheze, dar să își facă proviziile obișnuite pentru 10 zile”

Febra cumpărăturilor a atins și Germania, în ultimele zile fiind raportate, în presă și pe rețelele de socializare, numeroase cazuri de magazine cu rafturi goale, mai ales la raioanele de alimente cu termen lung de garanție, precum pastele și conservele.

Potrivit relatărilor din mass-media, autoritățile de la Berlin nu i-au avertizat pe oameni să se aprovizioneze din cauza evoluției epidemiei de coronavirus. Semnale au fost date, însă, dar în ideea ca oamenii să-și reactualizeze stocurile pe care ar fi trebuit, tradițional, să le aibă pentru alte situații de criză – de la cutremur la conflict. Unele voci au criticat asemenea indicații, reproșând că vor crește nivelul de panică în rândul populației, oamenii putând face instantaneu legătura cu problema coronavirusului.

„Se simte o agitație mai mare în magazine, asta e cert”, spune un român, stabilit de nouă ani în Germania, într-o localitate situată la 125 de kilometri de Berlin. Profesor de liceu acolo, acesta admite că mesajele publice curg în această perioadă, ele vizând preponderent sfaturi sanitare practice: „Spălați-vă des cu apă și săpun pe mâini, și se insistă pe săpun nu pe alte dezinfectante. Li se mai spune oamenilor să evite să se salute dând mâna, dar și să aibă grijă când duc la gură și la nas mâna, să nu folosească palma, ci cotul”.

Acesta admite că sunt și îndemnuri la aprovizionare cu alimente și alte bunuri, dar nu cu referire directă la coronavirus: „Oamenii sunt sfătuiți să nu se panicheze, dar să își facă proviziile obișnuite pentru 10 zile, ca în caz de calamitate”.

Profesorul român admite că discuții legate de posibila suspendare a cursurilor au existat în ultima perioadă, însă în lipsa unor cazuri confirmate în proximitate, s-a considerat că nu există suficiente motive pentru măsuri atât de radicale.

Totuși, cazul său este unul special, având în vedere că soția e medic la spitalul din localitate. „Dacă va fi adus un pacient infectat, va intra în carantină și, odată cu ea, la fel și eu”.

Marți, cuplul de români a trecut prin aceste emoții după ce, în cursul nopții anterioare, la spitalul unde lucrează soția fusese adusă o femeie cu suspiciune de infecție cu acest coronavirus.

Pacienta venise recent din Tenerife, iar de patru zile avea simptome de răceală, cu tot cu febră, dar și palpitații la inimă. „Pacienta și soțul ei au fost imediat izolați, li s-au recoltat toate probele necesare pentru analize, apoi am luat-o eu, pe secția de terapie intensivă, pentru diagnostic. Soțului i s-au recoltat și lui probe pentru analize și a fost trimis acasă cu condiția să rămână în carantină la domiciliu. În cazul celor doi, testele au ieșit negativ la infecția cu coronavirus. Femeia avea în schimb o embolie pulmonară centrală”, povestește românca.

Potrivit acesteia, situația a fost elucidată în 10 ore de la internare.

„Dacă ar fi avut infecție cu COVID 19, toți cei care am fost în contact cu ea am fi fost trimiși acasă, în carantină la domiciliul pentru 14 zile. Dacă am fi prezentat ulterior simptome, am fi fost mutați în spital și izolați aici pentru tratament”, mai explică românca medic în Germania.

Profesor român din Franța: „Deplasările școlare au fost suspendate”

„Deocamdată, unde sunt eu, nu se întâmplă prea mare lucru. Poate că măsura cea mai severă este aceea că elevii și profesorii bolnavi, mai bine spus cei care prezintă simptome asociate răcelii, rămân acasă, până se lămuresc lucrurile cu ei”, povestește un profesor român de liceu, care trăiește de aproape 20 de ani în Franța.

Bărbatul, care locuiește acum în departamentul Seinde-Maritime, admite că, la pachet cu vigilența la eventualele semne ale bolii, au fost introduse suspendarea tuturor călătoriilor de studiu sau excursiilor, iar oamenii au fost sfătuiți să evite să-și strângă mâna în semn de salut, la fel și săruturile.

La nivel național, Ministerul Educației a anunțat că 120 de şcoli au fost închise, iar numărul lor ar putea crește. Potrivit autorităților de la Paris, au fost înregistrate aproape 200 de cazuri de îmbolnăviri, iar trei persoane au decedat din cauza infecției cu coronavirus.

Faptul că preocupări majore generate de coronavirus există la cel mai înalt nivel, a fost pus în lumină și de anunțul făcut de președintele Emmanuel Macron, privind decizia de a rechiziționa toate stocurile și producția de măști. Franța este una dintre cele mai mari destinații turistice din lume și are frontieră cu Italia, unul dintre statele cele mai afectate de epidemia de coronavirus.

Român stabilit în Japonia: Lucrăm de acasă, am pierdut câteva contracte, școlile sunt închise. Turneul de sumo se ține fără spectatori, la metrou e pustiu

În Japonia, Guvernul Shinzo Abe a decis închiderea școlilor pentru două săptămâni, iar companiile sunt sfătuite să le permită angajaților să lucreze de acasă, pentru a limita mobilitatea oamenilor și, astfel, răspândirea coronavirusului.

„Asta înseamnă că, practic, școlile vor rămâne închise o lună, căci după cele două săptămâni decise de guvern urmează alte două de vacanță”, explică un român stabilit de peste două decenii la Tokio. Lucrează în consultanță, într-o firmă cu aproximativ 60 de angajați. Prin urmare activitatea sa și a multora dintre colegi depinde de întâlniri. Or, întâlnirile s-au redus la zero în această perioadă. Consecința: „Am pierdut deja câteva contracte”, spune bărbatul.

Pentru el și colegi săi, marți a fost ultima zi în care s-au mai reunit la biroul din Tokio: „Începem să lucrăm de acasă. Dar noi suntem destul de puțini. De exemplu, avem un client din zona de publicitate, o companie cu 5.000 de angajați, care și-a trimis toți oamenii să muncească de acasă”.

Potrivit acestuia, capitala niponă s-a schimbat destul de mult în ultimele săptămâni, pe fondul eforturilor autorităților de a pune o barieră în calea contagiunii cu COVID 19.

Pentru Japonia, miza este cu atât mai ridicată anul acesta, cu cât găzduiește Jocurile Olimpice și Paralimpice tocmai în capitală. Deși pomenită în ultimele zile, ideea de a amâna startul Olimpiadei de Vară este considerată un scenariu devastator. Prin urmare, se face tot posibilul pentru a limita răspândirea coronavirusului, fapt pentru care adunările publice devin prima țintă. Școlile reprezintă doar unul dintre palierele pe care se acționează. „Turneul de sumo se va ține, dar fără spectatori, așa că va fi transmis în direct de televiziune. La metrou este destul pustiu, azi-dimineață chiar am găsit loc pe scaun. Toate firmele au fost sfătuite de guvern să lase oamenii să muncească de acasă”, povestește românul consulat de Universul.net.

Bărbatul punctează însă un aspect „foarte interesant”: „Restaurantele sunt pline, supermarketurile la fel. De fapt aici nu este ca în China, unde s-a închis totul și gata. Japonia nu este totuși stat polițienesc, nu ai cum să faci așa ceva. Poți să-i sfătuiești pe oameni să stea acasă, dar unii vor mai ieși și la restaurant”.

Care sunt sfaturile practice pe care le dau autoritățile nipone oamenilor, pentru a nu copleși sistemul de sănătate? „Dacă ai simptome, precum strănut, febră, trebuie să suni la 112. În urma apelului, se va prezenta la domiciliu o echipă medicală, ca să nu te duci tu la spital și, în caz că ai ceva, să răspândești virusul pe drum. Îți fac un consult, teste și, în funcție de diagnostic, îți spun ce e de făcut. În orice caz, la spital ajung doar cazurile excepționale”, a explicat consultantul român, pentru Universul.net.

Jurnalist din Italia: La început a fost multă panică. Acum există preocupări legate de impactul asupra economiei

„Inițial, a fost multă panică”, povestește un jurnalist italian, contactat de Universul.net. Potrivit acestuia, în ultima vreme „principalele preocupări țin de impactul epidemiei asupra economiei și asupra capacității spitalelor de a face față fluxului de bolnavi”.

Gazetarul mai notează că, în Peninsulă, percepțiile amestecate generate de expansiunea epidemiei de coronavirus sunt alimentate de „sentimentul straniu pe care îl creează faptul interzicerea, de către unele state, a zborurilor spre și dinspre Italia”.

Italia este de altfel cea mai lovită țară din Europa de răspândirea COVID 19, iar oficialii de la Roma pregătesc chiar și un decret care cuprinde măsuri sanitare pe care populația va trebui să le respecte.

Momentan, sfaturile autorităților includ păstrarea distanței de cel puțin un metru, evitarea strângerilor de mână și a sărutului, evitarea locurilor aglomerate, iar cei care au febră sunt sfătuiți să stea acasă sau, dacă bănuiesc că ar fi avut de unde să ia virusul, să se adreseze medicului. La fel ca în Franța, Elveția, Germania și alte state, în Italia adunările publice au fost suspendate, recent, pentru 30 de zile.

De altfel, evoluțiile din această țară sunt urmărite cu atenție și la București. România a confirmat existența pe teritoriul său a patru cazuri de infecție cu coronavirus, iar poarta de intrare a epidemiei a fost Italia, dat fiind numărul mare de români care locuiesc sau lucrează acolo. Totodată, 35 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar alte 10.094 sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală la nivel naţional, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Jurnalist sârb: Nu au existat episoade de panică. Oamenii nu prea poartă măști, autoritățile fac apel la calm, mulți consideră că nu e ceva diferit de o gripă

În Serbia nu există încă niciun caz confirmat de coronavirus, a declarat un jurnalist de la Belgrad, pentru Universul.net. Potrivit acestuia, „subiectul este totuși pe agenda publică, însă nu au existat episoade de panică în societate, nu prea vezi oameni purtând măști de chirurgicale, iar linia oficială de comunicare, dată de autorități, este că trebuie să fim atenți la evoluția acestei infecții, însă oamenii nu trebuie să se teamă”.

Jurnalistul sârb mai spune că o parte a presei tratează tema exact în asemenea termeni, făcând trimitere la faptul că acest coronavirus este foarte asemănător cu gripa, iar grupele de risc sunt aceleași.

„Am vorbit cu destui medici, în particular desigur, și se arată destul de surprinși de popularitatea pe care acest coronavirus a dobândit-o pe plan mondial, în condițiile în care simptomele, cum ziceam, îl fac să semene cu  gripa obișnuită”, mai explică ziaristul, subliniind totuși un element ce ține mai degrabă de banal: „În Serbia, în această perioadă, sunt destul de multe răceli. Oamenii strănută, tușesc, dar ce să faci acum? Să te gândești automat la coronavirus?”

„Există, desigur, și o parte a presei care exploatează acest subiect într-un mod diferit, e vorba de tabloide. Aici găsești toate poveștile posibile despre conspirații mondiale, cel mai adesea cu trimitere la o pretinsă operațiune a MI 6, care a implantat virusul în Wuhan și de acolo el a pornit spre restul lumii”, adaugă jurnalistul sârb, consultat de Universul.net.

Jurnalist din Madagascar

Pe insula situată în Oceanul Indian, unde Radu Mazăre a cunoscut și statutul de investitor strategic, și pe cel de pușcăriaș, nu există pentru moment niciun caz de coronavirus. Totuși, povestește un jurnalist malgaș, pentru Universul.net, statul a dat startul mobilizării la porțile de intrare. E vorba de aeroporturi și porturi, mai ales că turismul este unul dintre stâlpii economiei locale, iar relațiile speciale cu Franța, de exemplu, presupun și un număr mare de zboruri către Paris.

„Controalele vizează în special cursele care vin din state afectate de coronavirus, iar zborurile spre și dinspre Italia și China au fost anulate”, explică jurnalistul consultat de Universul.net. Potrivit acestuia, nici vasele de croazieră nu mai pot acosta pe insulă.

Între timp, oamenii își iau măsuri de precauții cum pot, mai curând apelând la leacuri băbești.

1 COMENTARIU

  1. lasati dracului balivernele…totul e gandit ,totul a fost gandit, nimic nu e intamplator…cineva acolo in spatele usilor inchise joaca soarta lumii…!!!..daca in urma cu ani unii sustineau ca numai un razboi mondial ar revigora economia mondiala,nu s-a intamplat, atunci ai sa dam drumul la o epidemie…si uite toata planeta e in vrie!!…panica peste tot,mortii curg pe banda,in special aia batrani, cu predilectie batrinii pentru lipsa banilor pentru pensii…multe tari nu mai pot sustine fondurile alocate pensiilor !!!..in special cele bogate…!! culmea…uite franta,germania,italia,spania,grecia,romania,….alta nenorocire ..se lucreaza pe stocuri..comertul bunurilor a inghetat,saracirea accetnuata a populatiei planetei…,tocmai de aici migratile populatilor din zonele sarace in cele bogate……ce mai daca stai sa nanlizezi nu sti cam ar fi fost mai bine !!!..nu degeaba spune” teoriei economistului Thomas Malthus (1766-1823), care susţinea că, în timp ce mijloacele de subzistenţă cresc în progresie aritmetică, populaţia crește în progresie geometrică. Drept consecinţă a acestei relaţii, suprapopularea va duce inevitabil la o criză a resurselor naturale, în timp ce sărăcia, epidemiile sau războaiele vor interveni salvator, ca să regleze echilibrul dintre numărul locuitorilor planetei și volumul mijloacelor de subzistenţă.”””

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here