Cum reușesc protestatarii chinezi să păcălească cenzura și să-și posteze filmele și fotografiile

Aparatul de cenzură al Chinei – cel mai sofisticat de acest fel din lume – a „vânat” şi a şters nenumărate postări de pe reţelele sociale care arătau scene din timpul protestelor şi furia chinezilor împotriva guvernului. Cu toate acestea, noi filmuleţe cu marşuri, mitinguri şi alte semne de disidenţă au continuat să apară pe aplicaţia WeChat şi pe aplicaţia de partajare de videoclipuri Douyin, scrie „The New York Times”, preluat de News.ro.

Într-unul din aceste videoclipuri, un bărbat cântă sarcastic un cântec patriotic. În altul, protestatarii ţin în mână bucăţi de hârtie albă şi scandează la unison. Într-un al treilea clip, persoane în doliu aprind lumânări la un priveghi pentru cei care au murit într-un incendiu şi nu au putut fi salvaţi la timp pentru că se aflau în izolare. Imagini din oraşul Guangzhou, din sudul Chinei, arată muncitori şi localnici care se opun lockdown-ului şi aruncă cu sticle în poliţişti.

Experţii spun că volumul mare de clipuri video arată furia profundă din China şi, cel mai probabil, a copleşit software-ul automat şi armatele de cenzori care au sarcina de a supraveghea internetul. Dincolo de cantitatea uriaşă de material care trebuie cenzurat, utilizatorii reţelelor sociale au găsit o serie de trucuri pentru a păcăli cenzura.

Utilizatorii chinezi de reţele sociale postează videoclipuri răsturnate, folosesc filtre pe acestea sau înregistrează videoclipuri ale videoclipurilor – tactici creative care împiedică algoritmii concepuţi de regim să semnalizeze conţinutul neconform. De asemenea, aceştia folosesc programe informatice (de pildă, VPN) pentru a ajunge la site-uri străine blocate, precum Twitter şi Instagram, care nu sunt sub controlul oficialilor chinezi.

„Este o spargere a marii tăceri”, spune Xiao Qiang, cercetător în domeniul libertăţii internetului la Universitatea Berkeley din California. „Odată ce furia se revarsă în stradă, devine mult mai greu de cenzurat”, a adăugat el, subliniind că sutele de demonstranţi şi curioşi care postează videoclipuri din diferite unghiuri sunt mult mai greu de filtrat de un algoritm decât un singur videoclip ce ar deveni viral.

Cantitatea mare de filmări vorbeşte despre furia profundă din interiorul Chinei împotriva politicilor Covid, extrem de stricte, care au afectat sute de milioane de oameni în special în ultimul an. Dacă regimul chinez ar dori să elimine complet conţinutul „neconform” de pe reţelele sociale, ar trebui să angajeze mai mulţi oameni şi să dezvolte algoritmi mult mai inteligenţi, spun un fost cenzor şi un expert în controlul internetului, citaţi de NYT.

Partidul Comunist Chinez se bazează de mult timp pe arestări, supraveghere şi cenzură pentru a înăbuşi disidenţa şi pentru a-şi exercita controlul asupra populaţiei. Oficialii din domeniul securităţii îi identifică şi îi arestează pe cei pe care îi consideră instigatori sau lideri, monitorizează mişcările potenţialilor critici şi elimină de pe platformele publice informaţiile care i-ar putea  face şi pe alţii să iasă în stradă. Problemele pe care le întâmpină acum sistemul de cenzură semnalează o nouă provocare pentru partid, care are de-a face cu o opoziţie mult mai deschisă decât cea de care a avut parte în ultimele decenii.

A atins China apogeul puterilor sale? Ascensiunea sa continuă nu e inevitabilă, dar nici declinul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here